Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 mei 2005 door Hanni Jagtman

Het vrouwelijk orgasme

Bestaat het vaginale orgasme nu wel of niet? Wat is die G-spot en wat doet de PC-spier? Maar vooral ook: hoe kun je NOG lekkerder klaarkomen? Hanni Jagtman vertelt.

Of, met een beetje geluk, meerdere orgasmen. Dat is waar we hét uiteindelijk allemaal voor doen. Althans, laten we zeggen dat het op zijn minst de bekroning is op onze inspanningen. Het is de combinatie van spanning en ontspanning, van opbouwen en laten gaan, die ons uiteindelijk tot dat heerlijke hoogtepunt brengt. De climax, die je als rustig kabbelend kunt ervaren of juist uitzinnig. Die piek die je even of langdurig boven jezelf doet uitstijgen...

De weg is het doel

Over het vrouwelijke orgasme doen veel fabeltjes de ronde. Daarom zet ik graag wat feiten voor je op een rij. Voor we verder gaan, wil ik wel benadrukken dat de weg náár het orgasme misschien wel het allerbelangrijkst is. Wees daarom in het moment, geniet van je opwinding, en laat je meevoeren op de golven van genot en verwondering. Beschouw het orgasme, áls het komt, als een extra – bevredigend – kadootje.

Sommige vrouwen kennen het gevoel van klaarkomen al van jongs af aan. Mocht dat bij jou niet het geval zijn, maak je dan vooral geen zorgen. Het is nooit te laat om te leren! Daarbij geldt over het algemeen dat vrouwen zich seksueel ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Je seksuele kunnen neemt toe met de jaren. Hoe rijper je lichaam, hoe spectaculairder je lichamelijke en orgastische sensaties!

Het topje van de vulkaan

Bestaat het van vaginaal orgasme nu wél of niet? Alle vrouwelijke orgasmen zouden uiteindelijk voortkomen uit het stimuleren van de clitoris (kittelaar).

Uit recent onderzoek is gebleken dat de clitoris een veel groter orgaan is dan we aanvankelijk dachten. Het ervaren van inwendige orgasmen zou dus te maken kunnen hebben met de (verborgen) grootte van dit orgaan. Vrouwen bij wie de clitoris is verwijderd, geven aan tóch orgasmen te ervaren.

Veel vrouwen zeggen alleen clitorale orgasmen te kennen. Velen van hen ervaren vaginale stimulans echter toch als essentieel, omdat het hun orgasmen vollediger en intenser maakt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van vaginale lagen en zenuwuiteinden in combinatie met de extensie van de clitoris naar de vagina.

Met andere woorden: de clitoris, zoals wij haar kennen, is letterlijk het topje van de ijsberg. Of beter gezegd, van de vulkaan!

Dildo's bestaan om te voldoen aan je behoefte om 'gevuld' te worden. Penetratie maakt letterlijk en figuurlijk veel gevoelens los. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om je mentaal over te geven, het stelt je ook in staat om diepe, lichamelijke sensaties te (leren) voelen.

Clitoris

De (uitwendige) clitoris heeft talloze zenuwuiteinden en vertakkingen tot diep in de vagina en is zeer gevoelig voor stimulans. Prikkeling van de kroon van de clitoris heeft een zwelling tot gevolg en bevordert de doorbloeding en bevochtiging van de vagina.

Bij aanhoudende stimulans volgt na verloop van tijd verdere verheviging van de spierspanning en gevoeligheid. De clitoris wordt steeds gevoeliger en sommige vrouwen ervaren ook samentrekkingen in de vagina. Die samentrekkingen zijn vaak de voorbodes van het clitorale orgasme. Maar je kunt ze natuurlijk ook als op zichzelf staande sensaties beleven en je concentreren op het gevoel in je vagina.

Mijn ervaring is wel dat te veel nadruk op het ene, ten koste kan gaan van het andere. Een vibrator geeft je de mogelijkheid om heel geconcentreerd alle gevoelige plekjes langzaam af te tasten en een orgasme langdurig uit te stellen zonder dat je er moe van wordt. Als je je bijvoorbeeld volledig concentreert op het clitorale orgasme, is de kans groot dat de rijkdom aan gevoel in je vagina aan je voorbij gaat. Een vibrator in combinatie met – bijvoorbeeld – een dildo geeft zowel bevrediging van binnen als van buiten.

G-spot

Je G-spot, ofwel de zone van Grafenberg, is enkele vierkante centimeters groot en kan tijdens de penetratie bijdragen aan grote sensitiviteit. Dit gevoelige plekje ligt aan de binnen-buikzijde van je vagina, zo'n 2½ tot 4 cm naar boven.

Het is een spons-achtig stukje weefsel, dat zich vult met vocht naarmate je opwinding stijgt. Je vindt de G-spot het makkelijkst door een gekromde vinger naar binnen te brengen. Met je vingertop voel je vervolgens een iets ruwer stukje huid dat bij 'opwrijving' (een kleine, op en neer gaande beweging) reageert.

Je kunt de G-spot trouwens ook duidelijk zien liggen als je met een speculum (eendenbek) je vagina zijwaarts opentrekt.

Niet droog oefenen

De iets gebogen, speciaal ontworpen G-spot vibrators zijn heel effectief voor het stimuleren van dit bijzondere plekje. Sommige mannen hebben ook een perfect geschapen penis voor G-spot stimulering. Ook kun je zelf gemakkelijk een en ander sturen. Ga bijvoorbeeld bovenop zitten tijdens het neuken of laat je achterlangs penetreren. Beide standjes zijn goed voor G-spot stimulering.

Waarschuwing: ga niet 'droog' oefenen! Het is van belang dat je al opgewonden bent vóór je probeert je G-spot te prikkelen. In opgewonden stand vult het sponsje zich namelijk met vocht, zodat de zone zich goed laat ontdekken én stimuleren. Heel effectief (en lekker) is het stimuleren van je G-spot terwijl je clitoris gelikt of anderszins gestimuleerd wordt.

G-spot versus clitoris

Het stimuleren van de G-spot voelt anders dan het stimuleren van de clitoris. Clitoris-stimulatie geeft een elektrisch-achtige, snel opbouwende, enigszins oppervlakkige spanning. Stimulering van de G-spot geeft een wat gedemptere, zich langzaam uitbreidende en diepere opwinding.

Het gevolg van deze tragere opwinding is wel dat de piek vaak minder duidelijk aanwezig is. Veel vrouwen hebben dan ook niet door dat ze G-spot orgastisch zijn.

De intensiteit van het orgasme wordt beïnvloed door de bekkenzenuw, één van de sterkste zenuwen in ons lichaam. Deze zenuw verbindt de G-spot met de zenuwknopen van de ruggengraat en de bovenbuik en is moeilijk te controleren. Een G-spot orgasme is voor ons dan ook een stuk moeilijker te beheersen dan het clitorale orgasme. Ondergá al deze gevoelens die bij elkaar kunnen exploderen en heb vertrouwen in je lijf. Geef je eraan over, want seks zit óók tussen je oren!

Vrouwelijke ejaculatie

Het uitoefenen van druk op de G-spot kan een vrouw tot ejaculatie brengen, zelfs al vóór het orgasme. Dit is absoluut geen urine, mocht je dat ooit gedacht hebben. Een kleine reuktest zal het bevestigen.

Het weefsel van de G-spot bevat een enzym dat gewoonlijk alleen in de mannelijke prostaatklieren wordt aangetroffen. Deze mannelijke klieren produceren vocht om de zaadcellen na ejaculatie in leven te houden. De aanwezigheid van zogenaamde prostaat-enzymen in de G-spot, kan wijzen op een vergelijkbare vochtproductie. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de vrouwelijke ejaculatie.

PC-spier: use it or lose it

Zowel het clitorale als het G-spot orgasme zijn vaak (meer of minder) duidelijk te herkennen als een piekende climax, met daarna een periode van bijkomen. Toch zijn er ook veel vrouwen die een voortdurende reeks van orgastische gevoelens kennen.

Dit fenomeen kun je zelf goed stimuleren door actief gebruik te maken van je PC-spier, één van de spieren in het kleine bekken. Deze vaginale spier loopt vanaf de anus, onder het bekken door, tot aan de clitoris. De bekkenbodemspieren ondersteunen de voortplantingsorganen en omringen de anus, de vagina en de urinebuis.

De PC-spier is de spier waardoor je vagina en G-spot kunnen samentrekken. Het oefenen van je bekkenbodemspieren is dan ook een heel goede manier om je vaginasensaties te leren kennen, je orgasmen te controleren en je gevoeligheid voor G-spot stimulering en ejaculaties te bevorderen.

Als je bijvoorbeeld weinig voelt bij penetratie, hoeft dat absoluut niet aan jouw seksuele onvermogen of remmingen te liggen. En ook niet aan je minnaar of vibrator. De kans is groot dat je bekkenbodemspieren te slap zijn. Net als alle andere spieren in je lijf moet je deze spieren onderhouden door ze te trainen. Dat is echt héél belangrijk! Zeker als je kinderen hebt gebaard.

Vibrator

Zorg er in ieder geval voor dat je ooit eens hebt geëxperimenteerd met een vibrator. Heb je al eens een ervaring opgedaan en vond je het maar niks omdat 'ie je niet genoeg stimuleerde? Geef jezelf dan tenminste nog een kans en probeer een vibrator met meer power!

Misschien wordt het nooit iets tussen jou en de vibrator, maar de kans is groot dat een goede vibrator een start is voor een veel gevarieerder en bevredigender seksleven. Niet "omdat je het nodig hebt", maar gewoon om jezelf een plezier te doen!