20 september 2009 door Henk Boeke

Hoe begeleid je je kinderen op Hyves?

Driekwart van de kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar zit op Hyves. Die ongekende populariteit roept veel vragen op. Hoe ga je daar als ouders mee om?

Zit uw kind op Hyves? Dat hangt af van de leeftijd, maar de kans is wel heel groot. Hyves was oorspronkelijk bedoeld voor (jong-)volwassenen, vooral studenten. Maar vraag je nu, in 2009, aan leerlingen van groep 8 wie een profiel op Hyves heeft, dan steekt driekwart van de klas zijn vinger op. Van de kinderen in groep 6 zit een derde op Hyves en van de 14-jarigen heeft maar liefst 80% een Hyves-pagina.

En zit u zélf op Hyves? Ook die kans is groot, met name wanneer uw kinderen op Hyves zitten. Zo'n 75% (!) van de 8- tot 18-jarigen heeft namelijk een of beide ouders als Hyves-vriend. Van de 8-jarigen is dat zelfs bijna 100%.

Waarschijnlijk bent u ook betrokken bij wat uw kinderen doen op Hyves, vooral als ze wat jonger zijn. Want praktisch alle 8- tot 10-jarigen hebben hun Hyves-wachtwoord aan hun ouders gegeven, en veel ouders praten er minstens een maal per week met hun kinderen over.

Veel vragen

Maar stel dat je het wachtwoord weet, wat doe je daar dan mee? En als je regels wilt stellen, hoe zouden die dan eruit kunnen zien?

De onbedoelde populariteit onder kinderen en jongeren roept veel vragen op bij ouders. Wat is een verantwoorde leeftijd om met Hyves te beginnen? Mag mijn kind zijn juf of meester toevoegen als 'vriend' of omgekeerd? Hoe houd ik zicht op de vriendenlijst van mijn kinderen en hoe herken je malafide modellen-scouts?

Hoogste tijd voor de antwoorden!

Twee praktische brochures

De stichting Mijn Kind Online – een samenwerkingsverband van Ouders Online en KPN – deed onderzoek naar het Hyves-gedrag van kinderen en tieners, en maakte naar aanleiding daarvan twee brochures. Een over kinderen van 6 tot 12, en een over pubers van 12 jaar en ouder. Met vragen en antwoorden, een mini-cursus Hyves voor ouders, en praktische tips. Die mag u niet missen!

De brochures zijn gratis te downloaden: