Home » Artikelen » Hoe kies ik de juiste schooltas voor de middelbare school

Hoe kies ik de juiste schooltas voor de middelbare school?

Door:

Redactie Ouders Online

Een juiste schooltas voor je kind is essentieel voor de middelbare school. De keuze hierin is iets waar elke ouder tegenaan loopt of gaat lopen. Waar begin je mee?

In dit artikel vind je advies en tips om een prima keuze te maken waarmee je jouw beginnende, of nu al hard werkende, middelbare scholier ook gelukkig kan maken. Daarnaast kun je in dit artikel een handige checklist vinden voor het kiezen van een middelbare schooltas, lees dus snel verder!

Schooltas met comfort en stevigheid

Een comfortabele tas is erg belangrijk. Schurende delen of boeken die in de rug of zij prikken wil je natuurlijk niet. Stevigheid is ook van belang. Door dagelijks, soms erg ruw gebruik (vooral bij de jongens), kan een wat minder stevige tas namelijk snel slijten en stuk gaan. Een tas van kwaliteit is dan wat je zoekt. Meisjes zijn over het algemeen voorzichtiger met hun tas dan jongens. Jongens hebben ook vaak meer behoefte aan een rugzak dan een draagtas, die te veel in de weg kan zitten. Voor een zoon is het handig om een lekkere stevige Eastpak rugzak te hebben zodat deze een tijd kan meegaan en al het gesmijt en andere gekke dingen kan doorstaan. Echt waar, die tas kan heel wat meemaken in een middelbare schooltijd..

Kluisje; minder grote tas

Als er op school kluisjes zijn, is het echt een aanrader om deze te huren. Vooral als je kind nog een eersteklasser is, om te voorkomen dat er meer boek dan kind door de hal loopt! Te veel gewicht op de schouders en de rug geven rug- en nekklachten. Als er gebruik gemaakt kan worden van een kluisje, hoef je ook niet een hele grote tas te kopen. Een tas met een inhoud van ongeveer 20 of 30 liter zou voldoende moeten zijn. Daarin kunnen dan alle boeken van voor de pauze, broodtrommel, drinken en schoolspullen zoals een etuitje en schrijfgerei in.

Kleur en stijl van de tas

Iets waar sommige kinderen juist veel om geven, en anderen juist helemaal niet, is de kleur van een schooltas. Stel; je kind wil graag de schooltas matchen met verschillende outfits, zonder dat het vloekt. Dan is het slim om een neutrale kleur tas te zoeken, zoals grijs of bruin. Maar, als hij of zij liever eruit springt met een knallende kleur of zijn/haar lievelingskleur, kan dat natuurlijk ook juist leuk zijn. Een schooltas moet praktisch zijn maar je ziet vaak verschillende trends langskomen op school die gevolgd worden. Een kind vindt dit toch belangrijk. Natuurlijk kun je als ouder beslissen om hier niet in mee te gaan, maar het is wel een tip om mee te geven. Kijk eens wat andere ouders kopen en welke soorten tassen nu hip zijn. 

Tablet of laptop op school?

Tegenwoordig werken middelbare scholen steeds meer met tablets en laptops. Kinderen met dyslexie krijgen vaak ook de optie om met een laptop te werken om het schrijven te ondersteunen. Als er door het gebruik van een tablet of laptop minder boeken meegenomen hoeven te worden, is er ook niet een hele grote tas nodig. Fijn, want dat bespaart heel wat gewicht op de rug of schouder elke dag! Echter, als het gebruik van een laptop nog steeds in combinatie met veel boeken gebruik wordt, is het juist een extra gewicht in de tas. Als als je kind hem veel nodig heeft, kan hij/zij een laptop of tablet niet altijd in een kluisje stallen. Dan is een laptoptas een goede optie om het gewicht goed te verdelen. Behalve rugzakken met een laptopvak bestaan er ook schoudertas varianten waar je kind makkelijk een laptop of tablet in kwijt kan. Samen kun je kijken welke grootte van een tas er nodig is om comfortabel door de school te wandelen.

Handtas vs. Schoudertas

Een mooie handtas of shopping bag is natuurlijk precies wat jonge meiden willen, alleen is dit niet erg handig voor gebruik op de middelbare school. Handiger is om een schoudertas aan te schaffen die er toch wat fashionable uit ziet. Dan is het gewicht beter verdeeld en zal ze haar handen vrij hebben. Maar, natuurlijk kan het zo zijn dat ze toch écht liever een handtas wil. In dat geval bestaan er veel handtassen die met een extra schouderriem komen. Als ze dan (ongetwijfeld) merkt dat het niet altijd even handig is om een tas in de hand te hebben, kan ze haar shopping bag toch  in een schoudertas omtoveren door het hengsel eraan te bevestigen. Handig maar nog steeds trendy!

Sportspullen voor school, waar laat je ze?

Op de middelbare school wordt nog steeds gym, nu lichamelijke opvoeding, gegeven. Moet je dan naast een schooltas ook nog eens een sporttas hebben? Niet per se, twee tassen zijn vaak erg onhandig. Daarbij is de kans ook groot dat de gymtas een keer vergeten wordt in de klas of in de kleedruimtes. Dan wordt het weer zoeken in de gevonden voorwerpen naar die mooie sportschoenen en outfit. In dit geval is het fijn om een wat grotere tas te hebben, denk aan tussen de 30 en 50 liter inhoud.

Checklist voor een juiste schooltas

Met al deze informatie is het handig om nog even deze checklist af te gaan zodat je makkelijk kan beslissen welke tas goed past bij wat handig is zodat jouw kind met een fijn en goed gevoel naar school kan gaan.

✓ Wat voor model? Schouder-, hand- of rugtas?

✓ Is de schooltas stevig en comfortabel? Schouderpads, goede rug & bodem

✓ Welke grootte schooltas? Factoren om op te letten: Kluisje, gym, schoolspullen etc.

Laptop of tablet vak nodig?

Kleur van de tas?

✓ En als laatste maar wel een van de belangrijkste; vindt jouw kind hem ook leuk?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld hoe je de juiste schooltas kiest. Lees hier nog veel meer over school en onderwijs.

Redactie Ouders Online

Dit artikel is een gesponsorde samenwerking.

Reacties

Willen jullie alsjeblieft

Willen jullie alsjeblieft niet van die stereotype teksten toelaten? Wat een verschrikkelijke generalisaties! ' soms erg ruw gebruik (vooral bij de jongens)', 'Een mooie handtas of shopping bag is natuurlijk precies wat jonge meiden willen'. Ik hoef al niet meer verder te lezen...

Boys will be boys and girls

Boys will be boys and girls will be girls. Obnoxious SJW's will be obnoxious SJW's...

Er is nog niet genoeg ellende op de wereld, laten we ons gaan opwinden over 'ruwe jongens'. Get a life...

Als in de schooltas alleen de

Als in de schooltas alleen de boeken van voor de pauze passen, hoe neem je dan boeken voor de hele dag mee naar school? Twee tassen?

Kortom, een vervelend artikel

Kortom, een vervelend artikel met veel seksisme.
Ja ja Ad Hombre, natuurlijk zijn er veeeeel ergere dingen om je druk over te maken. Wat een kul-argument zeg, in NL mag je best wijzen op seksisme en suffe reclame-artikeltjes.

Meisjes en jongens gedragen

Meisjes en jongens gedragen zich in grote meerderheid als meisjes en jongens. Het is volkomen logisch, terecht en nauurlijk om dat normaal te vinden. De meeste meisjes spelen graag met poppen, de meeste jongens spelen graag met autootjes.

Alleen idioten noemen dat seksisme.

En dit artikel plaatsen

En dit artikel plaatsen jullie in november. Lijkt me handiger om het aan het einde van het schooljaar te doen.

Ben het wel een beetje met Ad

Ben het wel een beetje met Ad Hombre eens dit keer. Ten eerste inderdaad, waar maak je je druk om?, maar ik denk inderdaad dat je die verdeling grofweg wel kunt maken. Veel meisjes vinden het leuker om met een wat elegantere tas rond te lopen dan jongens. Ik heb járen tegen de stroom van leerlingen ingelopen, ik naar de trein, zij van de trein en dan zie je ongewild heel veel tassen voorbij komen. Er is verschil. Hetzelfde later, ik lopend over een brug om naar mijn werk te komen, leerlingen op de fiets... en dan zie je verschil. Dat daar een percentage tussen zit wat wars is van 'typische' meisjes- en jongenstassen e.d., dat hou je.

Ik verbaas me sowieso altijd een beetje over de hulpkreten van ouders over schooltassen, waardoor de noodzaak van het schrijven van dit soort artikelen gevoeld wordt. Ga van het budget uit wat je eraan kunt besteden, volg je kind, voel aan de tas of hij stevig is, kijk of hij veilig is, gebruik je verstand en luister vooral naar waar je kind mee rond wil lopen. Want je kunt een tas verantwoord en van geweldige kwaliteit vinden of niet, maar als kind er mee weigert rond te lopen, heb je daar allemaal niets aan.

De meeste vo-scholen hebben kluisjes, dus daar kan het een en ander in waar kind niet mee rond wil zeulen tijdens de schooldag.