Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 maart 2012 door Henk Boeke

Hoe maak ik je een kind seksueel weerbaar?

Deze week is het de Week van de Lentekriebels. Met speciale aandacht op veel scholen voor seksuele weerbaarheid. Hierbij alvast een praktisch voorproefje.

Meestal denk je er pas aan om je kind 'seksueel weerbaar' te maken als het eigenlijk al te laat is. Dus als er al iets vervelends is gebeurd. Als het meezit, heeft je kind verteld dat er 'iets' gebeurd is, bijvoorbeeld een spelletje dat te ver is gegaan, maar vaak zijn ze niet meteen in staat om het hele verhaal te vertellen. Wat dan?

Als zo'n situatie zich voordoet, doe je er het beste aan om je kind niet te veel onder druk te zetten met vragen, zegt de pedagoge/seksuologe Channah Zwiep. Geef je kind de tijd om zelf met zijn of haar verhaal te komen, op een zelf te kiezen moment.

Wel kun je je kind ondersteunen door te benadrukken dat het grenzen mag stellen aan alles wat er met zijn of haar lijf gebeurt. Vooral bij kinderen die graag aardig gevonden willen worden, en moeilijk nee kunnen zeggen, is het belangrijk om dat goed duidelijk te maken. Dat kan ook zónder dat je het hele verhaal kent.

Nee zeggen vergt moed

Leg uit dat spelletjes, of ze nu seksueel van aard zijn of niet, alleen leuk zijn zolang iedereen vrijwillig meedoet, en dat iedereen zich vrij moet voelen om opdrachten te weigeren als die te ver gaan.

Dat betekent dat iedere deelnemer zich bewust moet zijn van zijn eigen grenzen, en dat hij die ook aan de anderen kenbaar moet durven maken. Maar juist voor kinderen is dat vaak moeilijk. Ze willen immers geen spelbreker zijn, of afgeschilderd worden als een watje. Het vergt dus heel wat moed om nee te zeggen tegen iets wat vermoedelijk leuk begon.

Kortom: stel je kind gerust dat het op zich heel begrijpelijk was dat het geen nee durfde te zeggen. Als er geen échte ongelukken gebeurd zijn, kun je daaraan toevoegen dat die nare ervaring misschien een goede les voor de toekomst is, om de volgende keer zorgvuldiger om te gaan met zijn of haar grenzen.

Wat kun je doen?

Behalve praten kun je ook dingen doen. Channah Zwiep geeft daarvoor de volgende suggesties:

  • Oefen met je kind hoe het grenzen kan stellen. Bijvoorbeeld door simpele vragen te stellen, zoals: "Kijk je graag televisie?" Of: "Houd je van spinazie?" Zo leren kinderen spelenderwijs dat ze een eigen mening hebben (en dat dat mag).
  • Je kunt ook oefenen met 'Stel dat...'-situaties. Bijvoorbeeld: "Stel dat iemand vraagt of je een boodschap voor hem wilt doen. Wat zou je dan doen?" Of: "Stel dat je thuiskomt en mama is er niet. Wat zou je dan doen?" Laat je kind eerst zelf oplossingen bedenken en vul waar nodig aan.
  • Beloon je kind als het thuis weerbaar is.
  • Maak duidelijk dat je ook "nee" kunt zeggen met lichaamstaal. Bijvoorbeeld door je om te draaien. Dan hoeft je niet eens wat te zeggen.

Eventueel: een training

Iedere ouder wil dat zijn of haar kind zich sterk genoeg voelt om keuzes te maken, dus: weerbaar is. Als dit een minder sterk punt is in de ontwikkeling van je eigen kind, kun je een training overwegen.

Maar dan wel een met een positief uitgangspunt, namelijk: het versterken van de eigen kracht van het kind. Dus geen training die angst en 'opboksen tegen de boze buitenwereld' als uitgangspunt heeft.

Trainingen die aan dat criterium voldoen, zijn onder andere: 'Rots & Water' en 'ZIEZO'. Je kunt ze makkelijk vinden via internet.

Tot zover de seksuele weerbaarheid in gewone situaties met leeftijdsgenoten. Voor meer informatie over heftiger situaties, zie: Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen vreemde mannen?