10 september 2014 door Nanny Gortzak

Hoe overleef je de nachtvoedingen?

Veel moeders worden doodmoe van de gebroken nachten, als de baby gevoed moet worden. Wat doe je daaraan?

Een tovermiddel om van die nachtvoedingen af te komen bestaat helaas niet, maar er zijn wel mogelijkheden om het probleem draaglijker te maken.

Dag/nacht-ritme

Gedurende de eerste weken na de bevalling horen nachtvoedingen bij de normale gang van zaken. Na verloop van tijd krijgen baby's een duidelijker dag/nacht-ritme.

In hoeverre zo'n duidelijker dag/nacht-ritme ook betekent dat er geen nachtvoedingen meer gevraagd worden, valt niet te voorspellen. Dat is voor elk kind anders. Sommige baby's vragen na zes weken al geen voeding meer tussen pakweg 12 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends. Voor andere baby's geldt dat vier uurtjes slaap achter elkaar, ergens in de nacht, al lang is. En sommige baby's hebben soms wel en soms niet een nachtvoeding nodig.

Opeens weer nachtvoeding

Het kan gebeuren dat jonge baby's die eerst wel 's nachts doorsliepen, dat na een paar maanden opeens niet meer doen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een snelle ontwikkeling, waardoor de baby 's nachts wakker wordt en de veiligheid van zijn moeder door middel van een voeding bevestigd wil zien. Het kan dan gaan om: ineens kunnen zitten of kruipen, lopen, het doorkomen van tanden en kiezen, het beginnen met vast voedsel, etc. (Als dat laatste het geval is, houd dan in de gaten of de baby het voedsel wel goed verdraagt. Soms kan het een oplossing zijn om het vaste hapje eerder op de dag te geven.)

Ook een druk schema van de ouders, of vakantie, of veel bezoek (thuis of buitenshuis) kunnen het gebruikelijke ritme van de baby verstoren.

En tenslotte: een verkoudheid of een andere ziekte kunnen heel wat nachtrust kosten...

Wat is eraan te doen?

Soms kan het helpen - bij borstvoeding - om de laatste voeding af te kolven en er wat rijstebloem aan toe te voegen (om de voeding wat zwaarder te maken). Als dat niet werkt, kan dat betekenen dat je kind meer behoefte heeft aan het contact dan aan de voeding op zich. Tegelijkertijd betekent dat dat overstappen van borstvoeding op flesvoeding óók geen garantie is voor doorslapen. Want als de rijstebloem-truc niet helpt, zal poedermelk het probleem evenmin oplossen.

Het is dus een mythe dat flesvoeding meer nachtrust zou geven dan borstvoeding. Er zijn talloze borstgevoede kinderen die de hele nacht doorslapen, en omgekeerd zijn er talloze flesgevoede kinderen die jarenlang elke nacht wakker worden.

Maar wat dan? Als een echte oplossing niet voor handen is, rest er niets anders dan het een beetje draaglijk proberen te maken.

Vijf overlevingstips

Een periode waarin een baby vaker dan normaal 's nachts wakker wordt, kun je het beste doorstaan op de volgende manieren:

  • Kijk niet op de klok! Door niet te letten op het tijdstip dat je kind wakker wordt, en ook niet te weten hoe lang je bezig bent met voeden, lijkt het allemaal minder erg.
  • Houd de baby bij je in de buurt. Je kunt bijvoorbeeld het baby-bedje bij je op de kamer zetten, of juist een eigen matras of logeerbed op de babykamer installeren. Ook kun je overwegen om de baby een tijdje bij je in bed te laten slapen. Dat laatste moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Dus: geen dekbed of waterbed, geen alcohol of drugs of medicijnen, en pas op dat de baby niet uit bed kan vallen. Dit spaart tijd uit, en soms slapen baby's beter als ze weten dat hun moeder in de buurt is.
  • Probeer wat extra slaap te krijgen. Dat kun je doen door vroeg in de avond, voor de laatste voeding, al een paar uur te slapen. Of probeer in de ochtend, als je partner er nog is, een uurtje slaap in te halen.
  • Kijk of je kind overdag vaker - of meer - wil drinken. Ten eerste kun je zo een eventuele grotere behoefte aan voeding opvangen. Ten tweede kan meer aandacht overdag een betere slaap in de nacht opleveren. Een draagdoek kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.
  • Bedenk dat de situatie tijdelijk is. Op den duur lost het probleem zich altijd vanzelf op.
Lees ook: