Hoeveel zakgeld is normaal en wat geven andere ouders?

Bijna ieder kind in Nederland krijgt vanaf een bepaalde leeftijd zakgeld en later ook kleedgeld. De grote vraag van ouders is: vanaf wanneer geef je zak- en kleedgeld en hoeveel geef je dan? In dit artikel lees je de gemiddelde bedragen voor zakgeld en kleedgeld opgesteld door het Nibud, tips hoe je jouw kind kunt leren omgaan met geld en ervaringen van andere ouders. 

Vanaf welke leeftijd kun je starten met zakgeld? 

Vanaf welke leeftijd jij jouw kind zakgeld geeft, bepaal je als ouders natuurlijk zelf. Er zijn ouders die hun kind vanaf de geboorte al zakgeld geven. Gemiddeld gezien krijgen de meeste kinderen in Nederland zakgeld vanaf 6 jaar oud. Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen een beetje rekenen en kennen ze de waarde van verschillende soorten munten.

Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Het doel van zakgeld of kleedgeld geven is niet om ze dan zelf alles te laten kopen. Het doel is ze om te leren omgaan met geld, de waarde ervan te leren kennen en ook leren dat ze voor grotere aankopen moeten sparen.

Jonge kinderen zullen waarschijnlijk het zakgeld uitgeven aan snoep. Later gaan ze begrijpen dat ze kunnen sparen, zodat ze iets kunnen kopen van meer waarde. Hoe eerder je jouw kind de waarde van geld leert kennen, hoe sneller hij/zij daar profijt van heeft. Je kind leert deze waarde pas, als ze zelf met geld omgaan. Dit gaat met vallen en opstaan.

Tips die kunnen helpen 

 • Geef het zakgeld altijd op dezelfde dag rond dezelfde tijd, zodat je kind weet wanneer de spaarpot of de bankrekening weer wordt aangevuld.
 • Zorg ervoor dat je kind weet hoe lang hij/zij met het geld moet doen. Langzamerhand leert je kind om de uitgaven te spreiden en niet in één keer alles uit te geven, want dan is het op.
 • Blijf consequent en vul het zakgeld tussendoor niet aan: heeft je kind het geld in één keer uitgegeven door snoep te halen of een dure broek, ga het bedrag dan niet tussendoor aanvullen. Zo leert je kind namelijk niet de waarde van geld en de kracht van impulsen beheersen. Op is op.
 • Leer je kind te sparen voor iets wat hij/zij graag wilt: wil je kind een telefoon, dure schoenen of een computerspel? Geef dit dan niet zomaar, maar laat je kind ervoor sparen door het zakgeld ervoor opzij te zetten en door bijvoorbeeld geld te vragen voor zijn of haar verjaardag. 
 • Laat je kind werken voor iets extra’s: je kunt met je kind afspreken dat hij wat extra geld kan verdienen als hij daarvoor een klusje doet. Bijvoorbeeld grasmaaien, autowassen, onkruid wieden of helpen met poetsen.
 • Leer je kind geld opzij te zetten bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven.
 • Als je kind nog jong is, kun je hem of haar laten sparen door geld in een spaarpot te doen. Je kind ziet dan letterlijk het bedrag groeien wat een enorme stimulans is om door te sparen, meer klusjes te doen en niet het geld uit te geven aan onbenulligheden als snoep. Als je kind wat ouder is, kun je het geld storten op een rekening.
 • Geef je kind duidelijke richtlijnen door aan te geven wat je kind mag kopen van het zakgeld of kleedgeld en nog belangrijker: wat niet. Dit is vooral belangrijk bij kleedgeld. Dingen zoals onderbroeken, sokken, en sportkleding kunnen bijvoorbeeld uitgesloten worden, zo krijgt je kind iets meer ruimte.
 • Leer je kind dat sommige dingen duurder zijn. Denk aan een computerspel, telefoon, iPad, merkschoenen of een winterjas. Je kind moet daarvoor dus sparen.
 • Is je kind oud genoeg voor een bijbaantje? Stimuleer dit dan en geef aan dat al het geld dat je kind verdient door te werken, een extraatje is. Dit komt dus bovenop het kleedgeld.

Hoeveel zakgeld per leeftijd

Hoeveel zakgeld je per leeftijd geeft is natuurlijk een beetje afhankelijk van je eigen budget en wat je kind van het zakgeld moet kopen.

Nibud zakgeld overzicht

Het Nibud heeft een overzicht opgesteld waarin je kunt zien wat ouders gemiddeld aan zakgeld geven per leeftijd, per week. Hieronder vind je de bedragen per leeftijd.

Zakgeld 5 jaar

€0,50 tot €1,00

Zakgeld 6 jaar

€1,20 tot €2,30

Zakgeld 7 jaar

€1,40 tot €2,30

Zakgeld 8 jaar

€1,90 tot €2,80

Zakgeld 9 jaar

€2,30 tot €2,90-

Zakgeld 10 jaar

€2,30 tot €2,80

Zakgeld 11 jaar

€2,30 tot €3,50

Zakgeld 12 jaar

€2,60 tot €4,70

Geef je het zakgeld contant of digitaal? 

Rond hun 6e jaar beginnen kinderen met rekenen, en daarom is contant zakgeld fijn. Ze vinden het geweldig om hun geld in handen te hebben. Zo zien ze hun spaarpotje groeien!

Als ze ongeveer 10 jaar zijn, snappen ze ook wat digitaal geld is. Dan is het tijd voor hun eigen rekening, waar je het zakgeld op kunt zetten. Handig, want zo vergeet je het niet te geven en raken ze het niet kwijt. Leer ze hoe ze hun saldo kunnen checken en veilig met codes omgaan. In de app van de bank kun je nog een oogje in het zeil houden. Ze kunnen nog niet rood staan, dat mag niet onder de 18 jaar.

Een pinpas gebruiken is ook nieuw voor ze. Ga de eerste keren mee als ze iets kopen of geld pinnen. Praat ook over contactloos betalen en de risico's daarvan.

Wat kopen van het zakgeld?

Zakgeld helpt je kind te begrijpen wat dingen kosten, te leren sparen en beter te worden in rekenen. Je kunt samen afspreken waarvoor ze het zakgeld mogen gebruiken, of ze zelf laten beslissen. Veel ouders hebben ideeën over waar zakgeld beter niet aan uitgegeven kan worden:

 • Snoep en ongezonde snacks: Veel ouders willen niet dat hun kinderen al hun geld uitgeven aan snoep, omdat dit niet goed is voor hun gezondheid.
 • Onnodige hebbedingetjes: Items die snel stuk gaan of die na een paar keer gebruiken niet meer interessant zijn, worden soms ook uitgesloten.
 • Digitale aankopen zonder toezicht: Aankopen in apps of games kunnen snel oplopen, dus ouders willen vaak dat deze aankopen onder hun toezicht gebeuren.
 • Duurdere items zonder overleg: Voor duurdere aankopen vinden sommige ouders het belangrijk dat er eerst overlegd wordt, zodat ze de waarde en noodzaak samen kunnen bespreken.

Het idee achter deze regels is niet alleen om geldverspilling te voorkomen, maar ook om kinderen te leren verstandig met hun geld om te gaan en gezonde gewoontes te ontwikkelen.

Hoeveel zakgeld vanaf de middelbare school

En dan gaat je kind naar de middelbare school. Veel ouders geven het zakgeld dan per maand. Om je een richtlijn te geven heeft het Nibud daar ook voorbeeldbedragen voor. Let op: deze zijn dus per maand. 

Zakgeld 12 jaar

€17 tot €20,- 

Zakgeld 13 jaar

€20 tot €22,- 

Zakgeld 14 jaar

€22 tot €25,- 

Zakgeld 15 jaar

€22 tot €30,- 

Zakgeld 16 jaar

€20 tot €25,-

Zakgeld 17 jaar

€22 tot €26,-

Zakgeld 18 jaar

€21 tot €26,- 

Vanaf welke leeftijd kleedgeld?

Het Nibud raadt aan om je kind kleedgeld te geven vanaf 12 of 13 jaar. Pubers van deze leeftijd voelen grotere verantwoordelijkheid over geld en hebben steeds meer interesse in kleding. Kleedgeld is een goede manier om te leren sparen voor grotere uitgaven, zoals die dure sneakers. Een budget voor kleding helpt ze keuzes te maken: kies ik deze maand voor die ene broek of 2 shirtjes?

Hoeveel kleedgeld per leeftijd

De hoogte van het kleedgeld verschilt heel erg per gezin en kind. Het is meestal van meerdere dingen afhankelijk:

 • wat je kind ervan moet betalen (alleen basics, of ook jassen en schoenen bijvoorbeeld)
 • wat voor kleding je kind gewend is te dragen (altijd merkkleding of gaan jullie juist standaard naar de goedkopere kledingzaken)
 • hoeveel jullie te besteden hebben en welk kledingbudget er beschikbaar is

Volgens het NIBUD is een kind van 12 jaar maandelijks ongeveer €71,- kwijt aan kleding. Dit is inclusief sokken, schoenen ondergoed en winterjas. Uit een onderzoek van de Nibud krijgt de gemiddelde scholier ongeveer €50,- aan kleedgeld. Dit bedrag is iets lager, omdat ouders vaak sportkleding, ondergoed, sokken en badkleding betalen. 

Vanuit het Nibud is er geen richtlijn qua hoeveelheid kleedgeld per leeftijd. Alleen dat de meeste kinderen vanaf 12/13 jaar oud 50 euro kleedgeld krijgen

Afspraken vastleggen in een contract

Het maken van afspraken over zakgeld en kleedgeld kan nog een stapje verder gaan met het opstellen van een zakgeldcontract. Zo'n contract is niet alleen een handige manier om duidelijkheid te scheppen over de hoeveelheid geld en waaraan het besteed mag worden, maar je kunt er ook afspraken in vastleggen over wie bepaalde kosten moet betalen.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan wat er gebeurt als de telefoon valt en met een gebarsten scherm eindigt, of als er iets stuk gaat dat van iemand anders is. Wie draait er op voor de kosten? Door hier van tevoren samen over na te denken en dit in het contract te zetten, voorkom je later discussies. Het leert je kind bovendien over het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigendommen en acties. 

Hoeveel zakgeld en kleedgeld geven andere moeders

Alle richtlijnen en gemiddelden op een stokje, soms willen we gewoon weten wat andere ouders nou echt geven aan zakgeld en kleedgeld. Hieronder vind je ervaringen van onze trouwe forumbezoekers die delen hoeveel zakgeld en kleedgeld zij aan hun kind geven.

Hanne: ‘Nog nooit gehoord dat het niet genoeg was.’

‘Mijn 15-jarige krijgt €22,50 zakgeld en €45,- kleedgeld en dan krijgt ze schoenen, sportkleding, jassen en bh’s van ons. Heb nog niet gehoord dat het te weinig zou zijn.’

Klavertje 4: ‘Van 14 jaar tot 18 hetzelfde bedrag.’

Hier altijd €40,- kleedgeld en €20,- zakgeld. Jassen, schoenen en ondergoed betalen wij. We zijn hier met 14 jaar mee begonnen en hebben dit tot 18 jaar volgehouden. Nu krijgen ze een toeslag. De kinderen werkten alle twee bij, de jongste koopt van zijn loon dure merkkleding.’

Emma: ‘Vanaf de 15 jaar kreeg ze €100,-.’

‘Mijn dochter kreeg op haar 15e 100 euro per maand, kleed- en zakgeld bij elkaar. Nooit een probleem geweest. 1x per jaar kreeg ze schoenen en een jas van mij. Vanaf haar 12e kreeg ze wel eens geld om kleren van te kopen. Zo kon ze er een beetje aan wennen. Budgetteren leert ze als het nodig is: als je iets wil kopen en er is geen geld zul je iets anders moeten laten. Zo doe ik het zelf ook.’

Jasmijn: ‘Ik gaf 50 euro.’

‘Wij hadden 50 euro per maand en van de winterjas en schoenen betaalden wij 50% (omdat dochter echt totaal niet naar prijzen omkeek en ik wilde haar ook prijsbewust maken). Het leuke hiervan is dat ik echt wel eens onverwachts wat extra's toestopte, of als we aan het winkelen waren gewoon een keer trakteerde (waar ze dan ook echt blij mee was, vroeger was dat 'gewoon'). En ze leerde inderdaad om goede beslissingen te nemen, soms even wachten met de jas, tot hij in de uitverkoop was bijvoorbeeld. (zou ze echt niet gedaan hebben als ze die jas niet hoefde te betalen).

Vic: ‘Toen ik alles betaalde had ze het idee dat ik onbeperkte bronnen had.’

‘Dochter is 14 en krijgt 62,50 per maand, waarvan 50 euro kleedgeld is. In principe moet ze er 'alles' van doen, maar in de praktijk neem ik nog wel eens een paar panty's of ondergoed voor haar mee. Dochter gaat er best verstandig mee om. Ze heeft een voorliefde voor dure schoenen, en haalt dan vaak shirtjes e.d. bij Primark of in de aanbieding. Het is ook al voorgekomen dat ze in november ineens geen truien meer had die pasten. En haar geld bijna op, dus toen moest ze op zoek naar budgetkleding of kou lijden. Dit jaar besloot ze zelf dat haar zomerjas van vorig jaar nog wel kon, geen zin om daar geld aan uit te geven. Toen ik nog alles betaalde had ze soms het idee dat ik onbeperkte bronnen had ;-)’

Chocolaatje: ‘Dochters gaven zelf aan dat ze kleedgeld wilden.’

‘Hier hebben op een gegeven moment de dochters zelf aangegeven dat ze kleedgeld wilden. Jongste krijgt 80 euro per maand (oudste ook maar toen die begon, 5 jaar geleden kreeg die minder. Ik dacht 70 euro). Daar moet ze alles van doen (ook uitjes). Ik koop alleen sokken en onderbroeken voor haar. Ik vind het leuker om haar af en toe wat toe te stoppen of een keer de bioscoop te betalen. Net als bij Jasmijn. De dankbaarheid is inderdaad een stuk groter nu :-). Ze komen er prima mee rond en sparen er ook van (concertkaartjes en jongste heeft net een nieuwe telefoon gekocht).’

Mams: ‘Onze zoon van 12 jaar krijgt 30 euro per maand’

Onze zoon van 12 krijgt sinds een half jaar kleedgeld, omdat we telkens gezeur hadden over merkkleding. Wij betalen nog schoenen, jas en sportkleding, de rest mag hij zelf regelen. Nu nog wel in afstemming met ons maar de bedoeling is dat hij dit meer en meer zelfstandig gaat doen. Wij bemoeien ons trouwens niet met wat hij koopt, is eerder bedoeld om ff mee te kijken waarvan hij nog genoeg heeft en wat hij zou kunnen gebruiken. Laatst liep ie in te kleine truien, dan geven we de tip om even te kijken voor nieuwe truien... Hij krijgt €30,- per maand en heeft de afgelopen maanden al ontdekt dat je dan voor een merktrui meerdere maanden moet sparen. Heeft pas heel tevreden bij de Zara en H&M ingeslagen. In ons geval een goede stap dus, dat kleedgeld. Hij koopt nu naar zijn eigen smaak (en dat is niet de mijne 🙈), dat vind ik wel jammer maar is een logisch gevolg van groter worden.’

Toto: ‘Wij geven onze dochter kleedgeld per kwartaal.’

‘Mijn dochter van 13 krijgt kleedgeld per kwartaal. Dat is voor ons makkelijk, als de kinderbijslag binnenkomt krijgt ze geld. Voor haar makkelijk omdat ze kleding per seizoen kan kopen. Ze krijgt 150 euro per 3 maanden kleedgeld, 13 euro per maand zakgeld en 2,50 per week voor iets te kopen in de kantine op school. Verzorgingsproducten koop ik voor haar, maar basis, wil ze duurder of meer moet ze het zelf betalen. Make up en sieraden zijn voor haar rekening, net als kadootjes. Schoolspullen krijgt ze een budget voor, duurder mag ze zelf betalen. Beltegoed krijgt ze van mij (maar belt heel weinig, 10 euro doet ze 2 of 3 maanden mee) Van het kleedgeld moet ze wel alles kopen (gewone kleding, schoenen ondergoed sokken jassen enz) Zakgeld mag wel besteed worden als kleedgeld, andersom niet!’

Wil: ‘Ik geef geen kleedgeld.’

‘Ik geef geen kleedgeld om 2 redenen. Zelf hebben we als ouders ook geen vast budget wat we uitgeven aan kleding. Er wordt gewoon gekocht wat er nodig is en soms wat extra. Tweede reden is dat mijn zoon prima kan omgaan met geld en dit niet hoeft te leren met kleedgeld. Ook heb ik geen zin om me vast te leggen met vaste bedragen per maand die ik moet overmaken naar mijn kind. Dat was eigenlijk een 3e reden:-)’

Volg jij ons al op Instagram en Facebook?