21 april 1999 door Justine Pardoen

Ingehaald door een bejaarde

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Falende babyfoons, onhandige stapelbedden en onbruikbare autostoeltjes: het aantal ergernissen over gebruiksvoorwerpen kent geen grenzen. Sinds het begin van deze maand kunnen ouders daar zelf wat aan doen: eerst hun frustraties afreageren over de dingen die niet deugen, daarna online stemmen over de allerergste ergernis, en dan samen aan de slag om een nieuw produkt te ontwerpen.

In navolging van het succes van Linux, het besturingssysteem dat door de Internet-bevolking zelf ontworpen wordt, biedt Ouders Online haar lezers de mogelijkheid om zelf iets nieuws te maken. Gerbrand Bas, voorzitter van de stichting GIO (Goed Industrieel Ontwerp): "Prachtig. Industrieel ontwerpers zijn vaak heel autistisch bezig, wat uiteindelijk tot produkten leidt die niet voldoen aan de eisen van de doelgroep. Alle test-pannels en marktonderzoeken ten spijt. Het Internet is de plek bij uitstek om de gebruikers in te schakelen bij het ontwerpproces."

De stichting GIO heeft zich inmiddels achter het initiatief geschaard, evenals de verzekeraar Droomleven die duizenden guldens aan prijzengeld fourneert. Zodra de grootste ergernis bekend is, gaat het GIO op zoek naar een bedrijf dat de kar gaat trekken. Over karren gesproken. Een gehandicapte moeder over haar scoot-mobiel: "Ik wil ruimte om een maxicosi mee te nemen, en een normale snelheid, zodat je niet door bejaarden ingehaald wordt."