Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 februari 2022 door Loth van Veen

Inschrijven studie: 4 dingen die je nog niet wist en wel wilt weten!

Iedere studiekiezer (en iedere ouder…) weet het: 1 mei is de aanmelddeadline als je komend schooljaar wilt starten met een opleiding aan een hogeschool of universiteit in Nederland. Waarom is die datum zo belangrijk? Wat als je je later aanmeldt? En waar moet je nog meer rekening mee houden? 

De meeste open dagen zitten er alweer op. Jouw zoon of dochter heeft misschien wel bij meerdere hogescholen of universiteiten een kijkje genomen en informatie gekregen over verschillende studies.

Nu komt het volgende moment; de inschrijving voor een studie. De studiekeuze-experts van Intermijn vertellen je vier dingen die je nog niet wist over de aanmelddeadline van 1 mei.

WIST JE DAT…

1. Op tijd aanmelden helpt om studie-uitval te voorkomen?

Voor alle bacheloropleidingen zonder numerus fixus geldt een landelijke aanmelddeadline, namelijk 1 mei. Waarom zo'n specifieke datum? Nederland kampt al jaren met een hoog aantal studie-uitvallers. Zo’n 30% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten kiest ‘verkeerd’, met uitval als gevolg. Door de aanmeld-deadline te vervroegen, worden potentiële studenten gestimuleerd op tijd met hun studiekeuze aan de slag te gaan.

Om de studiekiezer te stimuleren op tijd en bewust een studie te kiezen, heeft de overheid in 2014 de studiekeuzecheck in het leven geroepen. De studiekeuzecheck wordt ook wel ‘matching’ genoemd. Het woord verraadt al welke vraag centraal staat: is er een match tussen de studiekiezer en de opleiding? Hoe opleidingen deze check invullen mogen zij zelf bepalen, veel opleidingen stellen deelname zelfs verplicht. Wat kan je kind verwachten? Denk bijvoorbeeld aan een motivatiegesprek, een online vragenlijst of een dag proefstuderen. Mogelijk geeft de opleiding de student een advies mee, waarin zij aangeven in hoeverre zij denken dat je kind op zijn plek zal zijn bij deze opleiding. Dit advies is niet bindend, maar kan wel helpen bij het kiezen.

De studiekeuzecheck helpt om de studiekeizer een realistisch beeld te geven van de opleiding en stil te laten staan bij zijn eigen motivatie. Zo kan je kind nog beter bepalen of de studie bij hem of haar past, handig!

2. Jouw kind zich voor 4 studies mag aanmelden?

Inschrijven gebeurt via Studielink, hiervoor gebruikt je kind zijn eigen DigiD. Je mag je voor maximaal 4 studies tegelijk aanmelden. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld in Studielink voor meerdere studies, heb je daarna nog de tijd om je definitieve keuze te maken. Je kan aanmeldingen namelijk nog intrekken of zelfs een nieuwe aanmelding doen. Dat geeft ruimte om je opties (verder) te onderzoeken. Ga in gesprek met studenten en docenten, bezoek spontaan een studie of meld je aan voor een meeloopdag. Twijfel je nog heel erg? Meld je in ieder geval voor 1 mei aan!

3. Dat na 1 mei aanmelden kan inhouden dat de opleiding je niet toelaat?

Als je aan de toelatingseisen voldoet en je je voor 1 mei aanmeldt, word je sowieso aangenomen. Ook als er sprake is van een negatief advies naar aanleiding van de studiekeuzecheck. 1 mei wordt vaak als harde deadline gehanteerd: schrijf je je pas na 1 mei in, dan is de kans groot dat een opleiding je weigert. Zorg dat je dat risico niet loopt en meld je op tijd aan.  

4. Het aanmeldingsproces nog niet klaar is na 1 mei?

Hoe het aanmeldingsproces eruitziet, hangt af van de gekozen opleiding. Er volgt in veel gevallen een studiekeuzecheck, om te checken of je een passende studiekeuze maakt. Twijfel je na de studiekeuzecheck of de studie wel bij je past? Geen nood! Bespreek de twijfels met mensen om je heen en onderzoek eventuele andere opties. Kom je er niet uit? Zoek hulp!