21 oktober 2019 door Amy Sprikkelman

Je kind 18 jaar? Sluit een zorgverzekering af

Voor ouders vaak een bijzonder moment: je kind wordt 18 jaar en is opeens ‘volwassen’. Wettelijk gezien dan. Dit betekent dat je kind voor een aantal dingen zelf verantwoordelijk wordt, zoals een eigen zorgverzekering. Je kind is vanaf dan niet meer automatisch meeverzekerd op de polis van jou of je partner. Wat verandert er allemaal? Amy van Independer vertelt je er alles over.

Zorgverzekering 18 jaar

Normaal gesproken mag je maar een keer per jaar overstappen van zorgverzekering en kun je tussentijds niets wijzigen. Maar 18 jaar worden is een uitzondering. De hoofdverzekerde kan de zorgverzekering beëindigen en je kunt tussentijds veranderen van zorgverzekering. Doe je niks? Dan blijft je kind automatisch bij dezelfde zorgverzekeraar. Dit klinkt verleidelijk, maar bij een andere zorgverzekeraar kan je kind goedkoper uit zijn. Vaak heeft je kind een andere zorgbehoefte. Het is dus altijd verstandig om de zorgverzekering te vergelijken.

Wat verandert er?

Naast het feit dat er premie betaalt moet worden, veranderen er nog meer dingen. De basisverzekering vergoedt namelijk geen tandartskosten meer. Heeft je kind een gebit wat meer aandacht nodig heeft? Dan kan het handig zijn om te kijken of een aanvullende tandartsverzekering nodig is. Naast de premie, moet je kind ook het eigen risico betalen voor vergoedingen uit de basisverzekering. En je kind kan zorgtoeslag aanvragen. Kijk hier of hij of zij recht heeft op de toeslag.

Welke verzekeringen zijn nog meer handig?

Maar hoe zit het met de andere verzekeringen die je als ouders ooit hebt afgesloten? En wat is handig als je kind op kamers gaat? Hier staan alle verzekeringen, die wellicht nodig zijn voor je 18-jarige kind, een rijtje.