Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Je kind voor het eerst met een mobiel, hoe houd je controle?

Je komt er niet onderuit: je kind wil op een gegeven moment een eigen mobiele telefoon. Soms heel handig, want je kunt je kind overal bereiken. Maar er kleven ook wat nadelen aan een telefoon. Lees hier hoe je jouw kind kunt helpen zo goed mogelijk met een mobiele telefoon om te gaan.

Welke telefoon ga je kopen?

Voordat je jouw kind blij maakt met een eigen mobiele telefoon, is de eerste vraag: welke telefoon kies je? Een kind op de basisschool is natuurlijk al ontzettend blij met een oude telefoon van een paar jaar geleden, maar grote kans dat je tiener ineens een hele wensenlijst heeft. Er is niet één beste telefoon voor jongeren. Elk model en merk heeft zijn voor- en nadelen. Zo bevatten de Samsung s21 of Samsung s20 een goede camera, voor de meeste tieners een belangrijke voorwaarde, om foto’s te maken en ze te plaatsen op social media. Je kunt ook voor ieder model kiezen, kijk vooral wat het beste bij je kind en je portemonnee past en welke deal het meest aantrekkelijk is.

Huisregels voor je kind omtrent mobiele telefoon

Als je jouw kind wilt behoeden voor alle online gevaren, is het belangrijk om afspraken te maken. Wil je wat inspiratie over de verschillende afspraken die je kunt maken? We geven je een paar veelgebruikte huisregels voor jongeren vanaf 13 jaar met een mobiele telefoon:

  • Geef niet aan iedereen het telefoonnummer. Dat geldt natuurlijk ook voor online contacten. Het is goed je kind erop alert te maken dat het geven van een telefoonnummer misbruikt kan worden.
  • Wanneer geen telefoon? De hele dag op de telefoon kijken of de telefoon binnen handbereik hebben is totaal niet nodig, maar wel verleidelijk voor jongeren. Vooral als er continu meldingen binnen komen van nieuwe appjes. Maar het geeft ook veel stress én het verstoort de sociale momenten die je met elkaar kunt hebben. Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld geen telefoon tijdens het eten en geen telefoon na 20.00 uur. En ook belangrijk: geef zelf het goede voorbeeld!
  • Geen persoonlijke gegevens delen. Zeker online is het heel gevaarlijk om persoonlijke gegevens te delen zoals jullie adres, het telefoonnummer, bankrekeningnummer en dat soort zaken. Het helpt als je jouw kind uitlegt wat er kan gebeuren als hij of zij dit wel doet.
  • Let op met delen van foto’s en video’s. Ook foto’s en video’s zijn helaas niet altijd veilig op het internet. Bespreek dit met je kind en leg uit dat een foto die zij/hij met iemand deelt, door de ander verder verspreid kan worden. Daarnaast moet je tiener ook opletten met het delen van media waar anderen opstaan. Niet iedereen vindt dat fijn én wettelijk gezien moet je daar toestemming voor vragen.
  • Vaste schermtijden. Probeer in huis vaste schermtijden af te spreken. Zo weet je kind waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld een half uurtje voor het avondeten en een uur in de avond. En niet meer het uur voordat hij naar bed gaat. Het helpt om dit op vaste tijdstippen te plannen. Zo voorkom je gedoe en ruzie.

Wat als het mis gaat?

De online wereld is soms harder dan de echte wereld. Denk aan cyberpesten, sexting of het doorsturen van gevoelige informatie. Hoe kun je als ouder je kind hiermee helpen?

1. Houd rekening met negatieve ervaringen: social media is niet altijd leuk. Je kind kan negatieve reacties krijgen op een social media bericht of misschien stuurt iemand een seksueel getint berichtje. Voor je kind is het fijn om hierover te praten. Het beste is om de situatie niet te veroordelen, maar je kind te helpen. Al is het maar een luisterend oor bieden. En erover praten hoe dit een volgende keer voorkomen kan worden.

2. Blijf in gesprek: als je dagelijks interesse toont en probeert een objectieve houding aan te nemen, zal je kind je eerder alles vertellen dan wanneer je alles veroordeeld. Probeer vanaf het begin in contact te blijven over zijn of haar ervaringen. Zo kun je ook eerder signaleren wanneer het niet goed gaat.

3. Slachtoffer geworden van online misbruik? Is je kind slachtoffer geworden van online seksueel misbruik? Probeer niet boos te worden. Dit helpt écht niet. De eerste stap is de foto laten verwijderen. Je vraagt dit eerst aan de persoon die het heeft geplaatst. Als dit niet lukt, kun je de beheerder van de website vragen dit te doen. Schakel vervolgens de politie in. Op de website Help Wanted kun je meer informatie vinden over online seksueel misbruik.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mobiel.nl