Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

25 juni 2006

Jury-rapport en winnaars

Positief naar je kind kijken is niet moeilijk. Wat een vracht aan succes-story's! En wat een genot om ze te lezen! We kozen 15 inzendingen die ons een goed gevoel gaven.

We vroegen u om trots te zijn op de dingen die uw kind al kan, en om daar iedereen de ogen mee uit te steken. In het normale sociale verkeer is dat onwenselijk, maar hier mocht het!

We hebben genoten van alle inzendingen. Wat een goed gevoel krijg je van al die verhalen... daar kan geen Prozac of Seroxat tegenop.

Ook voor de inzenders was het een bijzondere ervaring, zoals velen expliciet vermeldden, om zó ongegêneerd hun trots te mogen uiten. Het resultaat was hartverwarmend en invoelbaar. Je kon er helemaal in meegaan. Dat was dus moeilijk kiezen...

De inzendingen bleken onderverdeeld te kunnen worden in drie hoofd-categorieën:

  • bijzondere prestaties;
  • verbazing van de ouders over zichzelf;
  • sociale en persoonlijke deugden, zoals humor, hulpvaardigheid en inlevingsvermogen.

In elk van deze categorieën kozen we vijf winnaars.

Bijzondere prestaties

Veel inzenders noemden – en roemden – bijzondere vaardigheden en opmerkelijke prestaties van hun kinderen. Daar mag je inderdaad met recht trots op zijn. In deze categorie hebben we gekozen voor:

3. Voorbeeldkinderen van Pascale Schrauwen, die tijdens een hotelvakantie ontdekte dat haar kinderen zich voorbeeldig konden gedragen.

35. Boodschappenwonder van Arjonel, die vertelt over een niet-alledaags kind dat zich ontpopt als economisch genie.

42. Lekkere druif! Van Sandra Braaksma, die schaamteloos vertelt hoe trots ze is op haar voorlijke kind van net 1 jaar.

46. Type-kampioen van Rebecca Luijten, die apetrots is op haar 11-jarige type-kampioen (319 aanslagen per minuut).

79. Zeg je dan? van Jacqueline, die het concept 'humor bij kinderen' ontdekte.

Verbazing van de ouders over zichzelf

Opvallend was het grote aantal inzendingen waarin ouders niet zozeer trots waren op hun kind, maar meer op zichzelf, omdat ze zelf iets moesten overwinnen om trots te kunnen zijn op hun kind. In die categorie hebben we gekozen voor:

8. Kampioen Lelijke Woorden van Astrid ter Braak, die ziet dat haar 5-jarige zoon lelijke woorden ook heel zinvol weet te gebruiken;

36. Wie zegt dat VMBO-scholen slecht zijn? Van M. Maatrijk, die door haar zoon geleerd heeft haar eigen vooroordelen te overwinnen.

50. Echt niet! van Helene Thomassen, die ontdekt heeft dat kinderen zich anders kunnen gedragen dan je zou willen, maar dat het juist mooi kan zijn als ze de druk van hun ouders weten te weerstaan;

59. Gepuber van Karin Terpstra, die trots is op zichzelf dat ze stapje voor stapje geleerd heeft om haar kind los te laten, en erop te vertrouwen dat hij zich zonder haar ook wel kan redden;

105. Puberfase makkie na afmattende dreumesfase van Bernadette van der Ende, die blij is dat ze de moed niet opgegeven heeft en ziet hoe haar zoon zich ontwikkelt tot een tiener om trots op te zijn.

Sociale en persoonlijke deugden

Tot slot waren er de verhalen waarin ouders de sociale en persoonlijke deugden van hun kinderen roemden. Het is inderdaad bijzonder om te zien dat jouw kind zich hulpvaardiger op kan stellen dan jijzelf, of dat het zich beter in kan leven in anderen dan je op grond van z'n leeftijd zou verwachten.

Ook deugden als humor, geduld, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en oplossend vermogen vielen in deze categorie. We kozen daaruit de volgende inzendingen:

10. Zeventien van Marrigje Barnard, die vertelt hoe haar dyslectische zoon omgaat met beperkingen en tegenslag;

87. Mam, het is mooi geweest van Joanna, wier zoon haarfijn aangaf dat het toch echt niet langer ging met die man in huis;

98. Mijn aardbeienmeisje van Julia Caceres, die vertelt hoe hulpvaardig en verantwoordelijk haar 3-jarige al is;

104. IJsje kopen? van Floor Kik-Heerebout, die vertelt hoe haar dochter van 1½ met een pijlsnel advies kwam;

106. Ik hou van jou van Merel van Bosschensteijn, die vertelt hoe het vertrouwen van haar kind haarzelf vertrouwen geeft.

We wensen de prijswinnaars veel plezier met "Goed opgevoed", het optimistische boek van Marieke Henselmans dat ze binnenkort zullen ontvangen.