Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 september 1999 door Justine Pardoen

Kauwen op de overgordijnen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Lieuwke: "Golina is vier. Sinds haar derde weigert ze broeken te dragen. Nu draagt ze dus jurken en rokjes. Maar ze eet ze op. Om de haverklap moet ik haar vragen haar rok of jurk uit haar mond te nemen. Die valt vervolgens verfrommeld om haar benen, met zo'n lekker grote natte plek erin." Lieuwke ergert zich aan haar dochter. Omdat ze steeds in haar ondergoed loopt, omdat het er vies uitziet, en omdat ze gaten in haar jurken kauwt. Hoeveel jurken duurt dit nog?

Andrea suggereert om het eens te filmen, zodat Golina zelf kan zien hoe het eruit ziet. Bij haar eigen dochter werkte het, maar dat ging om het plukken aan de onderbroek. Ook de dochter van Cathelijne lurkte aan haar jurk. Maar vanaf het moment dat ze begreep dat ze zich voortdurend onder de rokken liet kijken -- dat daagt als ze zes zijn -- werd het stukken minder. Het gaat dus vanzelf over.

Lida zou het wel weten: onmiddellijk een broek aan. "Dat wordt krijsen, maar jij bent de baas. Nu gaat ze waarschijnlijk op haar t-shirt kauwen, maar daar zeg je dan niets meer van. Omdat ze er geen aandacht meer voor krijgt, en omdat er geen jurk meer komt voordat ze gestopt is met kauwen, gaat het misschien snel over."

Zuigen en sabbelen op duimen en doeken, in welke vorm dan ook, het geeft troost. De zoon van Eef doet het op de mouw van zijn trui. Lekker lurken in plaats van huilen. Geen probleem toch? Maar hoe groter het kind wordt, hoe viezer de ouders het gaan vinden. Lieuwke: "Zelf kauwde ik op de punten van de overgordijnen die boven mijn bed hingen. Ook mijn moeder werd daar niet vrolijk van."

Na tien dagen meldt Lieuwke zich weer. Sinds een paar dagen is Lieuwke overblijfmoeder op school. Tot haar grote verbazing ontdekte ze dat er nog heel veel andere vier- en vijfjarigen op kledingstukken kauwen. Maar Golina is op rantsoen gezet. Ze krijgt nu bij elke kauwbeurt de volgende dag een broek aan. Kauwt ze dan op haar t-shirt of haar jas, dan volgt nog een broekdag. Even doorzetten. Over negentien maanden wordt ze zes.