Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 februari 2013

Kind van strenge ouders rookt en drinkt minder

Kinderen van ouders die strenge regels hanteren voor roken en alcohol, roken en drinken minder. Vooral wanneer ouders zichzelf daarin vertrouwen.

Kinderen van ouders die strenge regels hanteren voor roken en alcohol, roken en drinken minder. Dat concluderen onderzoekers van het Trimbos-instituut in het Peilstationsonderzoek Ouders 2012, van 15 januari 2013.

Kinderen roken en drinken ook minder wanneer ouders meer vertrouwen hebben in hun eigen maatregelen. Verder blijkt dat kinderen minder vaak roken wanneer de communicatie over roken met hun ouders goed is. Kinderen van ouders die alcohol en wiet schadelijk vinden, drinken en blowen minder vaak.

Omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ouders een belangrijke rol spelen bij het middelengebruik van hun kind, heeft het Trimbos-instituut besloten om vanaf 2007 niet alleen scholieren maar ook hun ouders bij het Peilstationsonderzoek te betrekken.

Het Peilstationsonderzoek beschrijft het opvoedgedrag van ouders ten opzichte van roken, alcohol- en cannabisgebruik. Voor het eerst is ook het opvoedgedrag bij internetgebruik onderzocht. We zullen daar later op terugkomen.

Bron: