Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Hoe hoog is de kinderbijslag in 2024?

Kinderbijslag: hoewel elke ouder het krijgt, is niet altijd alles duidelijk. Daarom hebben we alles over kinderbijslag op een rijtje gezet. Wat is het? Hoe vraag je het aan? Hoeveel is het eigenlijk? Wanneer krijg je betaald? Wanneer heb je recht op extra kinderbijslag?

Wat is kinderbijslag?

De kinderbijslag is een bedrag wat de overheid aan ouders betaalt om bij te dragen aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind tot en met 18 jaar. Je kunt dit bedrag krijgen voor je eigen kind, kind van een (ex-)partner, pleegkind of kind waarvoor je zorgt alsof het je eigen kind is.

Kinderbijslag aanvragen: zo doe je dat

Zodra jij je kind hebt aangegeven bij de gemeente krijgt de SVB, die de kindertoeslag betaalt, een seintje. Zij sturen je dan, meestal, een brief. In die brief staat welke stappen je moet doorlopen. Als je geen brief hebt gehad, moet je een aantal vragen beantwoorden op de website van het SVB. Aan de hand van de antwoorden krijg je een stappenplan voor het aanvragen.

Hoogte kinderbijslag 2024

Hoeveel kinderbijslag je krijgt hangt af van het aantal kinderen dat je hebt en de leeftijd van je kind. De bedragen veranderen namelijk op het moment dat je kind 6 en 12 jaar oud wordt. Je krijgt dan meer kinderbijslag.

Kinderbijslag 2024

  • Per kind van 0 t/m 5 jaar: € 279,49
  • Per kind van 6 t/m 11 jaar: € 339,38
  • Per kind van 12 t/m 17: € 399,27

Wanneer kinderbijslag?

Misschien vraag je je wel af "op welke datum krijg je kinderbijslag" of  "vanaf welke leeftijd krijg je kinderbijslag?" Wij zochten het voor je uit. Je krijgt kinderbijslag vanaf het moment dat je kind geboren is. Met de kleine rectificatie dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) pas begint met betalen vanaf het nieuwe kwartaal. Wordt jouw kind in januari geboren? Dan krijg je vanaf het tweede kwartaal (april) kinderbijslag. Dit werkt hetzelfde als je kind 6 of 12 wordt en jij dus meer kinderbijslag krijgt. Als je kind 16 wordt, dan kijken ze of je kind een opleiding volgt die een zogenaamde startkwalificatie oplevert, een diploma van havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger, om te bepalen of en hoeveel kinderbijslag je nog krijgt.

Voorbeeld uitbetaling kinderbijslag

Je kind wordt 6 jaar op 24 april.

Je krijgt dan vanaf het volgende kwartaal, het 3e, een hoger bedrag.

Het bedrag wordt op je rekening gestort aan het begin van het derde kwartaal (oktober).

Betaling van de kinderbijslag

Hoe werkt het met de betaling van de kinderbijslag? De SVB, Sociale Verzekeringsbank, is verantwoordelijk voor de uitbetaling. Dit doen ze vanaf het eerste nieuwe kwartaal nadat je kind geboren is. Dus is je kind in het eerste kwartaal geboren? Dan krijg je kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal. Is je kind in het tweede kwartaal geboren? Dan wordt het bedrag vanaf het derde kwartaal op je rekening gestort, enz. Het eerste kwartaal loopt van januari tot en met maart, het tweede kwartaal van april tot en met juni, het derde kwartaal van juli tot en met september en het vierde kwartaal van oktober tot en met december. Je wordt meestal in de eerste week van het nieuwe kwartaal uitbetaald.

Extra kinderbijslag krijgen

In sommige gevallen kun je dubbele kinderbijslag krijgen. Je kunt dit aanvragen als je hoge kosten moet maken voor je kind. Bijvoorbeeld omdat hij ziek is, intensieve zorg nodig heeft of niet thuis woont door bijvoorbeeld een opleiding of ziekte.

Dubbele kinderbijslag voor kind dat niet thuis woont

Aan dubbele kinderbijslag zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet je minimaal €1.149 per kwartaal uitgeven aan het onderhoud van je kind (2021). Ook mag je als ouders niet te veel dagen bij je kind verblijven. Hier lees je meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen voor extra kinderbijslag.

Wanneer stopt kinderbijslag?

Zodra je kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. Dit gaat automatisch en hier hoef jij niks voor te doen. Je kind komt dan weer in aanmerking voor andere regelingen, zoals studiefinanciering, tegemoetkoming scholieren of zorgtoeslag.