Kleine Suze was doodziek, toch gaf dit haar een glimlach

Suze (8) heeft een zware periode achter de rug. Ze had acute lymfatische leukemie en een levensbedreigende schimmel in haar hersenen, onderging een beenmergtransplantatie én zat ruim drie maanden in isolatie.

In 2018 ging Suze naar de huisartsenpost met een bol buikje. Vervolgens moest ze direct per ambulance naar Utrecht. De diagnose was keihard: acute lymfatische leukemie. De chemo werd meteen opgestart en een wekenlang verblijf in het ziekenhuis volgde. Eenmaal thuis bleef Suze achteruitgaan. Per traumahelikopter moest ze terug naar het ziekenhuis. Vermoedelijk zorgde te veel chemo in haar hersenvocht voor oncontroleerbare epileptische aanvallen. Twee maanden lag ze op de IC.

Toch bleef Suze ook daarna niets bespaard. Ze kampte met een levensbedreigende schimmel in haar hersenen. Gelukkig kwam ze ook die te boven. Haar afweer moest worden versterkt met door anderen gedoneerde granulocyten (afweercellen). Daarna onderging ze een beenmergtransplantatie en moest ze ruim drie maanden in isolatie.

De CliniClowns speelden in die periode wekelijks in het gangetje bij kaar kamerdeur. Als ze aankwamen, ging Suze – als ze kon – rechtop zitten. Soms kwam ze zelfs uit bed. De clowns tekenden haar na op het raam. Dansen met Stip vond ze het leukst: lekker balletten met glas ertussen. Moeder Annely: “Wat ons toen niet lukte, kregen de clowns wel voor elkaar. Ze brachten het plezier terug. Dat was magisch.”

“Niemand wist of ze er doorheen zou komen”, vertelt Suzes moeder Annely. In die periode in het Prinses Máxima Centrum waren CliniClowns Hop en Stip volgens haar een belangrijke steun. “Ook voor ons. Je hoeft even niet na te denken en wordt op een fijne manier meegesleurd uit de ellende en het verdriet. Suze kon op dat moment niet meer praten, maar haar ogen spraken boekdelen. Ze genoot intens.”

De blik in Suzes ogen toen haar CliniClowns-vrienden als verrassing ook nog op verjaardagsvisite kwamen, vergeten Annely, vader Dirk en broertjes Bram en Tom nooit meer. Hoe zwaar de situatie ook was, Suze verdiende een onvergetelijke dag. “Ze was zo verrast!” vertelt Annely. Samen bakten ze broodjes, het gezin maakte een schilderij en de zeven kaarsjes op de taart werden uitgeblazen. Hop en Stip geinden onbezorgd met Suzes broertjes. Het werd een onvergetelijke dag.

Suze is nu een vrolijk meisje van acht. Ze zit weer op school. Haar ontwikkeling heeft twee jaar stil gestaan, maar ze is een vechtertje. “Als ze iets wil, dan lukt het haar”, zegt Annely trots. “Wij hebben ervaren hoe enorm belangrijk de CliniClowns zijn. De clowns brengen lucht en licht. Je gunt iederéén in zo’n situatie toch momenten waarop de ziekte even niet telt?”

Wil je CliniClowns liever structureel steunen? Dat kan ook! 

Kijk ook: In deze video zie je het bijzondere verhaal van Belle, ze kreeg 3 jaar lang chemo. De CliniClowns waren voor haar onmisbaar in deze heftige periode.