Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 maart 1999 door Justine Pardoen

Koude douche

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Een ongeduldige vader legt andere ouders het volgende voor: "Mijn zoontje van twee heeft 's nachts nog steeds een natte luier. Nu kwam mijn neef uit Engeland met het volgende advies. Kijk regelmatig 's nachts bij de kleine en zodra je een natte luier constateert, dan word je zogenaamd flink kwaad om hem vervolgens in zijn pyjama direct onder de koude douche te houden. Als het helpt lijkt het me wel wat. Wat denken jullie daarvan?"

Eerst krijgt deze vader een lesje zindelijkheid van een andere vader: "'s nachts plassen is nog heel normaal voor een kind van twee. Pas als je ukkie vier is, begint het abnormaal te worden." Daarna komt iedereen in opstand tegen deze Spartaanse methode. Bijna ieder van ons is wel eens onderworpen aan een pijnlijke en kwetsende opvoedmaatregel: dat nooit meer. Een moeder is zo boos, dat ze bij het intikken van haar reactie iets doet wat heel erg ongebruikelijk is op Internet: ze schiet in de u-vorm. "Zet u uw neef ook 's nachts onder een koude douche als hij snurkt, een erectie heeft, een wind laat of zo? Uw zoontje wordt echt wel zindelijk. Ook zonder 'hulp' van uw neef."

Al snel krijgt de suggestie het etiket 'typisch Engels': "In Engeland brengen ze de jeugd toch ook nog naar kostscholen? En is er niet een Engels eiland waar lijfstraffen op school nog toegestaan (en toegepast) worden?" Hierop volgt een heftige reactie van een moeder met een Engelse vrienden- en familiekring: "Ja, er bestaan daar meer kostscholen. Menig Nederlands kind zou jaloers zijn op de faciliteiten die die scholen te bieden hebben. Dat zogenaamde advies van de Engelse neef is gewoon een rare gedachtenkronkel in neefs persoonlijke hoofd. Het heeft niets te maken met de Engelse mentaliteit tegenover (de opvoeding van) kinderen."