Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 februari 1999 door Justine Pardoen

Kruidenbitter door de melk

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Een moeder vraagt 'ervaren' ouders om raad. Haar kind wordt nog steeds midden in de nacht wakker voor een fles melk. Hoe komt ze daarvan af? Ze hoort in haar omgeving dat ze het kind gewoon moet laten huilen. Heeft iemand een andere tip?

Een vader reageert. Zijn oplossing werkt: een klein beetje kruidenbitter door de laatste fles. "Ze slaapt er heerlijk op tot 8.30." Een moeder meldt zich en bekent dat haar man dat ook al had voorgesteld, maar "het lijkt mij toch niet echt goed voor een kleintje". En dan breekt het los: "dit snap ik niet", "dit is ziek en geschift", "pure kindermishandeling" en "ik spuug op iedereen die dit idee van deze randdebiel overneemt".

Even is er nog twijfel: is dit een serieus bedoelde suggestie van een wanhopige vader, of een badinerende grap? Het laatste woord komt van een andere vader. "Alcohol stimuleert de slaap en ook verdergaande vormen van rust. Het gaat om de juiste dosering. Een klein beetje door de fles is te onnauwkeurig. Beter is het de dosering te koppelen aan het lichaamsgewicht van de kleine. Per pond hanteer ik als uitgangspunt 4 mg alcohol, te vergelijken met 1/3 borrelglaasje. Voor langduriger slaap kan je 10 mg per pond toevoegen. Dit lijkt veel, maar werkt als een hamer. Geeft je zoon of dochter nog steeds tekenen van leven, dan kan je het beste zelf de fles leegdrinken. Een goede nachtrust is dan gegarandeerd." Einde discussie.