Kun jij zorgtoeslag terugvragen uit 2018?

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag, maar weten dit helemaal niet. Vooral mensen met hoge inkomens denken hier vaak geen recht op te hebben. Mensen met lage inkomens vragen het vaak niet aan met de angst om later de toeslag te moeten terugbetalen. Dat is best zonde. Amy van Independer legt uit welke misverstanden over het recht op zorgtoeslag er zijn.

Samen laten we zeker 100 miljoen aan toeslag liggen. Maar hoe kom je erachter of je recht hebt op zorgtoeslag? Independer ontwikkelde samen met Bokkz de Zorgtoeslag Cashback Check. Zo zie je snel of je nog recht hebt op de toeslag. Heb je dat? Dan kun je dit nog tot 1 september aanvragen. 

Wanneer recht met hoog inkomen?

Je zou het niet zo snel denken, maar mensen met hoge inkomens hebben in sommige gevallen recht op zorgtoeslag. Vooral als de financiële situatie vorig jaar is veranderd. Ben je vorig jaar bijvoorbeeld gescheiden en had je daarom een lager jaarinkomen? Of heb je in 2018 je hypotheek overgesloten en betaalde je daarvoor een boeterente? Dan kan het toetsingsinkomen van de belasting lager uitvallen en heb je voor dat jaar recht op zorgtoeslag.

Angst voor terugbetalen zorgtoeslag

Mensen met een lager inkomen vragen vaak geen zorgtoeslag aan uit de angst dit later weer te moeten terugbetalen. Terwijl juist zij de tegemoetkoming goed kunnen gebruiken. Dit vertelde Joris Kerkhof van Independer tegen BNR. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het Nibud dat mensen met een middeninkomen vaak niet weten of ze recht hebben op zorgtoeslag. Het uitzoeken blijkt vaak toch ingewikkeld.

Zorgtoeslag terugvragen

Met de cashback check hoef je alleen een kopie van je belastingaangifte van 2018 te uploaden en dan zie je binnen enkele seconden waar je recht op hebt. Heb je nog op recht op toeslag? Dan kun je dit aanvragen via de Belastingdienst. Heb je al een aanvraag of toekenning zorgtoeslag 2018 in 2018 gehad? Dan hoef je voor 1 september niets te doen en komt de afrekening vanzelf.