12 december 2018

Leren lopen als baby

Leren lopen is een grote mijlpaal in het leven van je kind: vanaf nu ziet de wereld er heel anders uit! Hoe verloopt de ontwikkeling van kruipen naar lopen en welke schoentjes kies je, nu je kind zijn eerste stappen in de wijde wereld zet? Alles over het leren lopen van jouw kindje, lees je hier.

Op naar de eerste stapjes

De meeste kinderen krijgen rond de vier maanden interesse in zich voortbewegen. Dit begint met tijgeren, om vervolgens over te gaan in kruipen. Rond de 10 maanden gaat je kind zich optrekken en de laatste stap is zelf lopen: een bijzonder moment! De verschillende ontwikkelingsfases verlopen voor ieder kind anders en elk kind heeft hier zijn eigen tempo in. Dat heeft te maken met het aanmaken van bepaalde verbindingen in de hersenen en het aanleren van motorische vaardigheden. Het leren lopen noemen we grove motoriek. Het vastpakken van speelgoed en tekenen zijn voorbeelden van fijne motorische vaardigheden. Over het algemeen zetten kinderen tussen de 9 en 12 maanden hun eerste, voorzichtige stapjes, meestal langs de rand van de tafel of de spijlen van de box. Tussen de 14 en 18 maanden lopen de meeste kinderen los. 

Hoe snel je kind loopt is dus afhankelijk van de verbindingen in de hersenen en het natuurlijke tempo en de interesses van je kind zelf. Maar er kunnen nog een aantal andere factoren een rol spelen:

  • Erfelijkheid. Bijvoorbeeld de natuurlijke spieraanleg. De bouw van je kind is vaak genetisch bepaald en dus erfelijk. Atletische papa? Grote kans dat jouw zoon die sportieve genen inzet bij het leren lopen.
  • Zelfvertrouwen. Het ene kind is van nature wat banger aangelegd dan het andere. Leren lopen is best wel spannend; je kunt vallen en je pijn doen. Het kan zijn dat je kind eerst wat meer zelfvertrouwen moet krijgen, voordat hij zijn eerste stapjes zet. De durfallen zullen daar makkelijker overheen stappen en er gewoon voor gaan.
  • Gezondheid. Kinderen in deze leeftijdscategorie krijgen aardig wat griepjes en oorontstekingen te verstouwen. Is je kind niet helemaal fit? Dan zal hij weinig energie hebben om te leren lopen. Wacht rustig tot hij wat hersteld is en zelf aangeeft er weer klaar voor te zijn.

Welke schoenen kies je als jouw baby begint met lopen?

De eerste stapjes worden gezet! Je kind gebruikt zijn voeten nu op een hele andere manier dan daarvoor. En hij gaat nu ook de eerste wandelingen buiten maken. Het is aan te raden om daarom wat extra aandacht te besteden aan de schoentjes. Waar let je op bij het kopen van schoenen nu je kind loopt?

  • Maat van de schoen. Let erop dat je de goede maat koopt voor je zoon of dochter. Een te kleine schoen zal het lopen belemmeren. Kleine kinderen kunnen zelf (nog) niet goed aangeven dat schoenen te klein zijn: je zult de maat van de kinderschoenen dus zelf goed in de gaten moeten houden. In een schoenenwinkel kunnen ze je helpen met het bepalen van de juiste maat voor je kindje.
  • Stevig en soepel. Kies een schoen die stevig en soepel is, op die manier heeft je kindje voldoende steun én flexibiliteit. Halfhoge schoenen geven meer steun aan de enkels dan lage schoentjes. Jonge kinderen maken nog veel gebruik van het buigen van hun tenen bij het lopen, daarom is een flexibele zool erg belangrijk. In het begin gaat je kind regelmatig onderuit, een soepele schoen maakt het makkelijker om weer op te staan.  Plus: het zit fijner.
  • Een babyschoen met een harde achterkant, zorgt ervoor dat de voet van jouw kindje in de juiste houding wordt gezet.
  • Materiaal. Waar zijn de schoentjes van gemaakt? Een schoen van leer ademt bijvoorbeeld beter dan een schoentje van kunststof. Voor buiten (zeker in de herfst en winter) is het ook fijn als de schoenen waterbestendig zijn. Ook het gewicht van het materiaal verschilt nog wel eens per schoen. Hoe lichter de schoen, hoe beter. 

Er zijn speciale babyschoentjes te koop voor als je kind net gaat lopen. Deze schoenen zijn gemaakt van flexibel materiaal en hebben vaak een soepele en stroeve zool, waardoor je kindje niet snel uitglijdt. Je kunt ze kopen bij schoenwinkels speciaal voor kinderen.

Praktische tips bij het leren lopen

  • Laat je kind lekker veel oefenen op blote voeten. Dat geeft hem extra veel grip en daardoor meer zelfvertrouwen. Of trek je kind sokken aan met antislipzolen.
  • Maak je huis ‘loop’- veilig en probeer scherpe hoeken aan kasten en tafeltjes zoveel mogelijk te vermijden. Zorg ook voor voldoende ruimte in de kamer om te oefenen met lopen.
  • Ga lekker veel naar buiten en laat je kind naast de wandelwagen meelopen.
  • Moedig je kind aan en geef hem zelfvertrouwen. Merk je dat jouw kind er nog niet klaar voor is? Zorg ervoor dat je jouw kind niet dwingt of overstimuleert. 

In sommige gevallen kun je als ouders het gevoel hebben dat jouw kind zich te langzaam ontwikkelt, of vermoed je dat er andere oorzaken zijn waardoor je kindje nog niet loopt. In een eerder artikel over het leren lopen bij kleine kinderen, lees je hier meer over.

Geef je kind vooral de tijd en ruimte voor zijn eigen proces van leren lopen. Veel wandelplezier samen!