3 maart 1999 door Justine Pardoen

Lijsten wereldwijd

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Het Internet is meer dan alleen het World Wide Web. Een populair medium is bijvoorbeeld de mailinglist, voor wereldwijde discussies per e-mail. Iedereen die een online gemeenschap wil stichten kan een mailinglist opzetten, onder meer bij Onelist (www.onelist.com), en iedereen kan meedoen. Het lijkt een beetje op een elektronische nieuwsbrief, die gevuld wordt door de lezers zelf. Zodra iemand een bijdrage levert, verschijnt die vanzelf in de postbus van alle andere deelnemers.

Alleen al rond het thema ouderschap (parenting) biedt Onelist meer dan 500 verschillende mailinglists. We prikken de letter K. Bent u een Koreaanse ouder? Doe mee met Kmd, the Korean Mommy & Daddy list. Zoekt u medestanders voor een stevig pak rammel? Abonneer u op KidsSpankers, voor ouders en leerkrachten die geloven in lijfstraffen. Bij veel lijsten is de voertaal Engels, maar er zijn ook Nederlandse lijsten. Zoals Kind-Werk, voor moeders die werk en kinderen combineren, of Kinderen, opgezet door Martin Cleaver.

Martin Cleaver, waar kennen we die ook alweer van? Oh ja. "De motor achter 'Mensen of Mupi's', en aktievoerder voor een betere wereld in het algemeen", zoals hij zichzelf introduceert. Destijds joeg hij de penningmeester van het stadsdeel Oud-West in Amsterdam de stuipen op het lijf, door te ageren tegen de rollende reclameborden waar Amsterdam veel geld aan verdient.

Nu richt Cleaver zijn pijlen op minister Hermans: "Ik wil weten of wij goede hackers in huis hebben die ervoor kunnen zorgen dat Minister Hermans nooit zijn onzalige plannen kan uitvoeren om reclame op alle school-PC's te krijgen." Voor Cleaver valt te hopen dat ook brave huismoeders en huisvaders een computer kunnen kraken, want 17-jarige pubers zullen zich niet zo snel abonneren op de mailinglist Kinderen.