21 maart 2016

Longboards in het verkeer

Zolang je geen bordje 'Verboden voor voetgangers' ziet staan, kun je gewoon je gang gaan met je longboard. Maar wees voorzichtig!

"Zijn longboards eigenlijk wel legaal, of is het verboden om daarmee op de openbare weg te komen?" Die vraag stelde een Officier van Justitie aan de Lieve-Lita-rubriek van het prachtblad Opportuun, het relatiemagazine van het OM (Openbaar Ministerie). Het antwoord was zeer verhelderend.

Een longboard, de grote broer van het skateboard, is officieel geen voertuig. Daarom geldt een longboarder als een voetganger. Waarvoor gewoon de regels voor voetgangers gelden.

Dus: als een gemeente last heeft van longboarders (zoals op de Posbank in Gelderland), of als zo'n gemeente denkt dat longboarders gevaar opleveren (voor zichzelf of voor anderen), dan moeten er bordjes 'verboden voor voetgangers' geplaatst worden. Eventueel voorzien van een onderschrift dat het verbod speciaal bedoeld is voor skateboarders en longboarders.

Kortom: zolang je géén bordje 'verboden voor voetgangers' ziet staan (of als het sowieso verboden is voor voetgangers, zoals op snelwegen) kun je gewoon je gang gaan met je longboard.

Los van al die juridische rimram is het natuurlijk wel verstandig om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals een helm. Het kan namelijk ontzettend hard gaan, zoals het onderstaande filmpje laat zien. En: "goed remmen en manoeuvreren kunnen ze niet", volgens de Lieve Lita van het Opportuun-magazine. (Vanaf ongeveer 3:30 gaan ze onderuit en over de kop.)