Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 juli 2019

Lost lachgasverbod de problemen op?

Het gebruik van lachgas lijkt de laatste jaren sterk toegenomen. Verkeersongelukken door lachgas laten zien dat gebruik ervan verre van onschuldig is. Steeds vaker klinkt de roep om een algeheel verbod. 

Lachgas is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en -smakend gas en wordt al vanaf eind 18e eeuw in de geneeskunde gebruikt om patiënten kortdurend onder narcose te brengen. Tegenwoordig wordt het meer als kortwerkende pijnstiller gebruikt, bijvoorbeeld door tandartsen, in ambulances en bij bevallingen. Het gas remt namelijk de pijnprikkel en werkt kalmerend. Lachgas, mits kortdurend en deskundig gebruikt heeft weinig bijwerkingen. 

Lachgas wordt ook als drijfgas gebruikt in de voedingsindustrie voor slagroomspuiten en industrieel: in gasflessen die o.a. in de auto- en motorsport circuleren om het vermogen van verbrandingsmotoren te vergroten.

Roesmiddel

Ook wordt het middel gebruikt als roesmiddel wegens de milde, psychedelische effecten. Lachgas is populair, mede omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Het wordt door gebruikers nauwelijks als ‘drug’ gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Waar eerder vooral uitgaande jongeren lachgas gebruikten, wordt het nu ook vaker gezien bij andere groepen, zoals jongeren op straat of rond schoolpleinen. Lachgas wordt gebruikt door personen van uiteenlopende leeftijd, etnische achtergrond en opleidingsniveau, maar het gebruik concentreert zich onder jongeren en jongvolwassenen.

Verbod

De afgelopen tijd is regelmatig bericht over incidenten naar aanleiding van lachgasgebruik. Denk bijvoorbeeld aan ongelukken door lachgasgebruik achter het stuur of overmatig gebruik op evenementen. Een begrijpelijke reactie is dat lachgas verboden moet worden, maar is dit de oplossing voor wat er nu speelt?

Je kunt je afvragen of een verbod van het middel het probleem gaat oplossen. Immers: er zijn genoeg andere middelen die verboden zijn, maar die nog steeds worden gebruikt. Daarnaast vraagt een verbod handhavingscapaciteit. De vraag is of die beschikbaar is en of we als samenleving daar extra in willen investeren? In recente berichtgeving is lachgas het middel waarmee mensen onder invloed deelnemen aan het verkeer, maar hetzelfde gebeurt ook bij alcohol en dit is niet verboden. Kortom: moeten we kijken naar het middel zelf of naar hoe de gebruiker hiermee omgaat? Is het mogelijk om gedrag te beïnvloeden en zo incidenten te voorkomen?

Aanpak overlast

In de media verschijnen geregeld waarschuwingen van gemeenten en politie, die soms forse hoeveelheden gebruikte lachgaspatronen signaleren op hangplekken voor jongeren en op parkeerplaatsen. Handhavers krijgen veel meldingen van overlast van lachgasgebruik in de publieke ruimte en vanwege op straat rondslingerende lachgaspatronen. 

Doordat lachgas zeer beschikbaar en zichtbaar is, zowel op straat, in het reguliere uitgaansleven als op festivals en evenementen treedt normalisatie op; ‘het hoort erbij’. Om dit tegen te gaan kunnen gemeenten de beschikbaarheid van lachgas op deze plekken beperken. Bijvoorbeeld door in de evenementenvergunning een artikel op te nemen dat lachgasverkoop verbiedt. Of door in de Algemene Plaatselijke Verordening een artikel op te nemen dat gebruik op straat aanpakt. Het gebruik van lachgas wordt daarmee minder normaal en dit kan bijdragen een het terugdringen van het gebruik.

Lachgas in het verkeer

Geen goed idee! Onder invloed van middelen deelnemen aan het verkeer kan gevaarlijk zijn. Lachgas gebruiken vlak voor of tijdens deelname aan het verkeer is geen goed idee. Waarom? Het gebruik van lachgas veroorzaakt een kortdurende, maar sterke roes. Deze roes vervormt je bewustzijn op een manier die lijkt op dronken zijn. De roes zelf duurt ongeveer een halve minuut, maar de effecten kunnen nog langer na-ijlen. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

Bovenstaande informatie komt uit deze factsheet en de website van het Trimbos Instituut. Algemene informatie over lachgas is verder te vinden op drugsinfo.nl.Ouders kunnen informatie en tips vinden om het gesprek met hun kinderen aan te gaan op www.uwkindenuitgaansdrugs.nl en via de Facebookpagina Opvoeding en uitgaan.