Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 januari 2016

Marc Dullaert moet blijven

Op 29 januari werd bekend dat Kinderombudsman Marc Dullaert per 1 april moet vertrekken. Harde actie!

Dit kan toch niet waar zijn?! Kinderombudsman Marc Dullaert moet per 1 april vertrekken. Hij wordt niet echt ontslagen, maar in feite komt het daar wel op neer. Tegen alle verwachtingen in wordt zijn contract niet verlengd.

Verantwoordelijk hiervoor is de nieuwe Nationale Ombudsman – Reinier van Zutphen – die de bezem door zijn hele organisatie haalt. Ook zijn algemeen directeur gaat hij ontslaan. Het ziet ernaar uit dat hij alle kritische geesten aan het lozen is.

Gevolgen

Voor Dullaert is dit natuurlijk een persoonlijk drama, maar de gevolgen gaan veel verder.

Ten eerste tast zijn gedwongen vertrek de geloofwaardigheid van het instituut 'Kinderombudsman' aan. Je zou willen dat dit een onafhankelijk en kritisch instituut is, maar daar kun je nu ernstig aan gaan twijfelen, als er zo autoritair wordt ingegrepen. (Zou de Kinderombudsman niet verzelfstandigd kunnen worden? Dat hij onder Nationale Ombudsman ressorteert blijkt niet zo handig te zijn.)

Ten tweede komt Nederland als land – en als huidige EU-voorzitter – in zijn hemd te staan. Dullaert is namelijk ook voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen, dat 33 landen verenigt. Als hij geen Kinderombudsman meer is, moet hij zich terugtrekken als voorzitter van dat Europese netwerk. Wat een regelrechte blamage is. Bovendien kan hij zijn eigen rapport over de traumatische ervaringen van vluchtelingenkinderen dat net gepubliceerd is, niet meer presenteren. Dat zou hij doen op een bijeenkomst van de Raad van Europa in Sofia, in april.

Ten derde zitten we straks bijna een jaar zonder Kinderombudsman. De sollicitatieprocedure is inmiddels gestart, maar gaat zeker nog duren tot eind dit jaar.

Petitie

Inmiddels is er een petitie gestart. Zie: Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman. Daarnaast zijn er mondelinge vragen gesteld door het D66-kamerlid Paul van Meenen.

De petitie is opgezet door een 37-jarige moeder van 2 kinderen, die zich ernstig zorgen maakt. Net als wij. Normaal zijn we niet zo actievoerderig maar in dit geval steunen we die petitie van harte. Teken ook!

Tot slot: Kinderombudsman Dullaert was vaak kritisch over ouders. Dat deed soms pijn. We zijn het ook beslist niet eens met al zijn standpunten. Maar zijn kritische en onafhankelijke stem kan niet gemist worden. Steun de petitie!