Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 oktober 2003

Meta-pneumovirus (hMPV) - moeten we ons ongerust maken?

Deze maand kregen we veel vragen over een SARS-achtig virus dat de kop opgestoken zou hebben, en dat gevaarlijk is voor kinderen tot 5 jaar. Hoe zit dat?

Sinds 29 september horen we steeds vaker dat er een nieuw virus is gesignaleerd waar veel kinderen tot 5 jaar problemen mee gaan krijgen. Het begint met verkoudheid en zou in veel gevallen tot longontsteking en ziekenhuis-opname leiden.

Moeten alle ouders met kinderen tot 5 jaar nu extra oplettend worden? En krijgen we nu een tweede meningokokken-circus?

Geen paniek

Het antwoord op deze vragen is nee. Er is geen reden tot paniek, en u hoeft zich geen zorgen te maken.

Het gaat om een nieuw meta-pneumovirus (hMPV) dat verantwoordelijk is voor ademhalingsproblemen bij kinderen. Net zoals SARS kan het virus verkoudheid en longontsteking veroorzaken, maar het is waarschijnlijk minder besmettelijk dan het Corona-virus, dat verantwoordelijk is voor SARS.

De bron

De bron van alle ophef was een artikel in het medische vakblad Pediatrics (kindergeneeskunde) van juni van dit jaar, waarin het nieuwe virus gesignaleerd werd.

Dit artikel moet echter wel op de juiste manier gelezen worden. Het enige wat er staat, is dat er een nieuw virus ontdekt is.

Zo'n ontdekking is vergelijkbaar met het ontdekken van een nieuw kevertje of een nieuwe vlinder. Interessant, maar niet meteen dramatisch, laat staan levensbedreigend. Vooral omdat de besmettelijkheid niet zo groot is.

Een samenvatting van het oorspronkelijke artikel vindt u op de site van Pediatrics. Zie: Human Metapneumovirus Infection in the United States: Clinical Manifestations Associated With a Newly Emerging Respiratory Infection in Children.

Het virus behoort tot de groep van paramyxo-virus waartoe ook het syncytiaal virus behoort, verantwoordelijk voor RSV, een veel voorkomende vorm van luchtweginfecties. Het virus werd twee jaar geleden voor het eerst geïdentificeerd in Nederland, maar bestaat waarschijnlijk al veel langer. Op dit moment bestaan er nog geen tests om het virus op te sporen. Bovendien is nog niet duidelijk welke symptomen het precies veroorzaakt en hoe het bestreden kan worden. [Bron: Gezondheid.be].

Lees ook: