Home » Artikelen » Microsoft kruipt op de huid van kinderen

Microsoft kruipt op de huid van kinderen

Door:

Joran Polak

Microsoft heeft een prototype ontwikkeld van een 'dashboard voor ouders'. Big Mother is watching you...

Microsoft heeft onlangs een hackathon [programmeursbijeenkomst - red.] georganiseerd waar meer dan 40 mensen brainstormden over de ontwikkeling van een 'dashboard' waarmee ouders de activiteiten van hun kinderen op drie schermen, de pc/laptop/tablet, spelcomputer en mobiele telefoon, kunnen monitoren.

Uiteindelijk werd er ook een functionerend prototype opgeleverd. Het project, genaamd Safer kids. Saner parents, is onderdeel van de eerste bedrijfsbrede hackthon die ooit binnen Microsoft is georganiseerd. Tijdens de hackathon konden individuen en teams aan allerlei innovatieve projecten werken. De groep die zich met het ouderlijk toezicht bezighield heeft zes weken na de brainstorm een werkend dashboard opgeleverd.

Dashboard

Via het dashboard kunnen ouders zien waar hun kinderen zijn geweest, wat ze op verschillende apparaten hebben gedaan, welke websites er zijn bezocht en apps die zijn gebruikt en met wie ze hebben gecommuniceerd. Ook kunnen ouders via Bing Maps en indexering, machine learning en big data analyses worden gewaarschuwd als hun kinderen 'discussie uitlokkende' content opzoeken, zoals online pesten en anorexia, als ze ergens zijn waar ze niet zouden moeten zijn en als iemand van een andere leeftijd het kind volgt of als vriend toevoegt.

Ook kan er alarm worden geslagen als er berichten op sociale netwerken worden geplaatst die schadelijk of dubieus zijn, afhankelijk hoe gevoelig de instellingen staan ingesteld. Daarnaast biedt het dashboard tips voor veilig internetgedrag en maakt het mogelijk om beloningen voor goed digitaal gedrag uit te delen. Of en hoe het dashboard door Microsoft zal worden gebruikt is nog onbekend.

Joran Polak

is redacteur van Security.nl. Het bovenstaande artikel werd eerder gepubliceerd op Security.nl.

Naschrift: 

Wat Microsoft van plan is met dat dashboard, vertoont sterke gelijkenis met wat de overheid de laatste tijd aan het doen is: zo veel mogelijk gegevens verzamelen om de doelgroep (de burgers respectievelijk kinderen) onder de duim te krijgen. In beide gevallen lijkt er een loopje genomen te worden met de basisprincipes van persoonlijke-gegevensverwerking:

  • proportionaliteit - het middel moet proportioneel zijn, oftewel in verhouding staan tot het doel;
  • en subsidiariteit - er is geen simpeler of minder ingrijpende manier om hetzelfde doel te bereiken.

Wat dat dashboard allemaal gaat doen, is disproportioneel. Álles volgen ('op drie schermen'), tot en met big-data-analyses aan toe, staat niet in verhouding tot wat de bedoeling is ('safer kids, saner parents'). Sterker nog: met dit soort hulpmiddelen bevorder je juist de ónveiligheid van kinderen en maak je de ouders alleen maar óngezonder (of op z'n minst nerveuzer en banger, wat ook niet gezond is). We zullen hier in een volgend artikel op terugkomen.

En wat de subsidiariteit betreft: er is een veel simpeler en minder ingrijpend middel beschikbaar, namelijk: opvoeden. Zoals je bijvoorbeeld verkeersopvoeding hebt, zo heb je ook mediaopvoeding. Zie verder: Mediaopvoeding.nl.

Kortom: zet een groepje ingenieurs bij elkaar en ze komen met een drone om kinderen te volgen. Zet een groepje programmeurs van Microsoft bij elkaar en je krijgt zo'n stupide dashboard.

Redactie Ouders Online

Meer over

Lees verder