26 augustus 2014 door Joran Polak

Microsoft kruipt op de huid van kinderen

Microsoft heeft een prototype ontwikkeld van een 'dashboard voor ouders'. Big Mother is watching you...

Microsoft heeft onlangs een hackathon [programmeursbijeenkomst - red.] georganiseerd waar meer dan 40 mensen brainstormden over de ontwikkeling van een 'dashboard' waarmee ouders de activiteiten van hun kinderen op drie schermen, de pc/laptop/tablet, spelcomputer en mobiele telefoon, kunnen monitoren.

Uiteindelijk werd er ook een functionerend prototype opgeleverd. Het project, genaamd Safer kids. Saner parents, is onderdeel van de eerste bedrijfsbrede hackthon die ooit binnen Microsoft is georganiseerd. Tijdens de hackathon konden individuen en teams aan allerlei innovatieve projecten werken. De groep die zich met het ouderlijk toezicht bezighield heeft zes weken na de brainstorm een werkend dashboard opgeleverd.

Dashboard

Via het dashboard kunnen ouders zien waar hun kinderen zijn geweest, wat ze op verschillende apparaten hebben gedaan, welke websites er zijn bezocht en apps die zijn gebruikt en met wie ze hebben gecommuniceerd. Ook kunnen ouders via Bing Maps en indexering, machine learning en big data analyses worden gewaarschuwd als hun kinderen 'discussie uitlokkende' content opzoeken, zoals online pesten en anorexia, als ze ergens zijn waar ze niet zouden moeten zijn en als iemand van een andere leeftijd het kind volgt of als vriend toevoegt.

Ook kan er alarm worden geslagen als er berichten op sociale netwerken worden geplaatst die schadelijk of dubieus zijn, afhankelijk hoe gevoelig de instellingen staan ingesteld. Daarnaast biedt het dashboard tips voor veilig internetgedrag en maakt het mogelijk om beloningen voor goed digitaal gedrag uit te delen. Of en hoe het dashboard door Microsoft zal worden gebruikt is nog onbekend.