12 februari 2020

Mijn kind heeft weinig vrienden, hoe kan ik helpen?

Natuurlijk zie je graag dat je kind een aantal vriendjes heeft waarmee die lekker kan spelen en niet moederziel alleen in een hoekje zit. Toch komt het voor dat sommige kinderen niet zo goed zijn in vriendjes maken of misschien gewoon liever alleen spelen. Hier het antwoord op de vraag: mijn kind heeft weinig vrienden, hoe kan ik helpen?

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen vriendjes maken?

Verwacht niet dat je kind van 2 of 3 jaar oud al hordes vriendjes heeft of heel goed samen met andere kinderen kan spelen. Kinderen van die leeftijd spelen meestal naast elkaar, nog niet met elkaar. Echte vriendschappen ontstaan ook nog niet zo, al weet je kleintje maar al te goed wie hij/zij leuk vindt en vooral: wie niet.

Vanaf 4 jaar, als kinderen dus naar de basisschool gaan, ontstaan er vluchtige vriendschappen. Deze zijn niet heel intens en het kan goed zijn dat je kind de ene week heel veel met het ene kind optrekt en de andere week met een compleet ander kind. Hier is niemand heel rouwig om hoor, want op die leeftijd word je gewoon snel ingewisseld. Vooral als er een ruzie ontstaat is de liefde snel over. Gelukkig kan deze na een tijdje gewoon weer opbloeien en is Henkie weer het beste vriendje van je kind.

Kinderen vanaf 4 jaar tot 7 jaar zoeken geen vriendjes die goed naar ze kunnen luisteren of hen uitdagen, ze zoeken vriendjes die precies hetzelfde leuk vinden als zijzelf. Hun beste vriendjes zijn de kindjes die het ook leuk vinden om de hele dag te tekenen, met lego te spelen of te racen met autootjes. Het gaat niet per se om hun sprankelende karakter.

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen echt vriendjes maken? Echte vriendschappen ontstaan meestal vanaf de 8 jaar oud. Kinderen gaan elkaar dan opzoeken omdat ze elkaar aardig vinden. Er zullen dan ook de eerste ‘hartsvriendinnen’ en ‘bloedbroeders’ tevoorschijn komen. Vanaf 10-11 jaar krijgen vriendschappen echt een diepere betekenis en gaat het verder dan samen spelen, maar wordt er verdriet gedeeld en geheimpjes vertelt. Bij jongens wordt het vooral competitief en wordt er uitgemaakt wie het voor het zeggen heeft.

Vriendjes maken groep 1

Mijn kind heeft weinig vrienden, deze observatie maken ouders vaak vanaf het moment dat kinderen naar de basisschool gaan. Dus in groep 1, het kind is dan 4 jaar. Kinderen gaan dan meer met elkaar spelen (in plaats van naast elkaar) en er ontstaan speelafspraakjes. Maar als jouw kind steevast alleen thuis zit te spelen zonder speelafspraak, kun je jezelf misschien zorgen maken.

Wij volwassenen weten hoe waardevol vriendschappen zijn en wij zijn er soms meer mee bezig dan ons kind van 4 jaar. Kinderen van deze leeftijd hebben nog niet die enorme behoefte om vriendjes te maken. Sterker nog: er zijn genoeg kinderen die liever alleen spelen. Dat is totaal niet abnormaal, zeker niet op die leeftijd. Dus zolang je kind vrolijk is en niet jaloers naar andere spelende kindjes kijkt, is er eigenlijk niets aan de hand.

Als je kind 6 of 7 jaar is en nog steeds geen vriendjes heeft, is er misschien wel een reden om actie te ondernemen. Heb je het vermoeden dat je kind wel graag vriendjes zou willen hebben, probeer dit dan eerst bij je kind te achterhalen. Simpelweg door het te vragen: ‘Ik zie dat je vaak alleen speelt, zou je ook eens met andere kindjes willen spelen?’ Of: ‘Is er een kindje bij je op school waarmee je graag zou willen spelen?’ Mocht je kind graag vriendjes willen, dan kun je de tips verderop in dit artikel lezen en opvolgen.

Vriendjes maken, waar heeft je kind behoefte aan?

‘Mijn kind heeft weinig vrienden.’ Oké, maar is dat misschien niet juist de bedoeling? Zoals eerder aangegeven hoeft niet elke kind omringt te zijn met vrienden. Sommige kinderen spelen graag alleen en andere kinderen vinden 1 of 2 vriendjes wel genoeg. Soms zitten deze vriendjes niet eens bij ze op school, maar kennen ze die van sport of een andere hobby.

Anouk Bink, zelfvertrouwencoach: ‘Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ouders goed naar hun kind kijken. Heeft het er zelf last van dat hij/zij weinig vriendjes heeft? Er zijn namelijk kinderen die het met een of twee vriendjes of alleen spelen heel erg fijn vinden. Maak er vooral geen probleem van als het voor het kind geen probleem is.’

Soms is het zogenaamde ‘sociale isolement’ waarin jij denkt dat je kind zit, een bewuste keuze. Vergeet trouwens niet dat het andersom ook kan werken: sommige kinderen zijn heel populair op school, maar hebben eigenlijk geen echte vriendschappen. Al het contact is heel losjes. Als ze een keer hun hart willen uitstorten kunnen ze niemand bedenken waar ze zichzelf echt veilig bij voelen. Laat je dus niet misleiden door uiterlijk vertoon.

Merk je dat je kind het zelf wel lastig vindt dat hij weinig vrienden heeft en piekert hij hier regelmatig over? Kijk dan of je samen kan ontdekken welke gedachtes je kind hierover heeft en hoe hij die kan veranderen in positieve gedachten. Een fijn werkboek dat je met je kind kunt gebruiken is dit werkboek met oefeningen voor kinderen die veel piekeren. Alle oefeningen zijn gemaakt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en helpen hen enorm.

Mijn kind heeft weinig vrienden, dit kun je als ouder doen

Heeft je kind onvrijwillig weinig vrienden, dan zijn er wat dingen die je als ouder kunt doen. Als eerst is het belangrijk dat je achterhaalt wat de mogelijke oorzaak is. Anouk Bink: ‘Als je merkt dat jouw kind er moeite mee heeft en liever meer vriendjes en vriendinnetjes heeft dan kan het helpen om het er samen over te hebben. Wat houdt je kind tegen? Wat vindt hij of zij moeilijk? Bij kinderen die het moeilijk vinden om vriendjes te maken, kunnen er diverse oorzaken een rol spelen:

  • Onzekerheid om op iemand af te stappen.
  • Verlegenheid als iemand op hen afstapt.
  • Onhandig sociaal gedrag waardoor anderen niet op zijn/haar contact ingaan.

Bekijk goed welke van deze oorzaken bij jouw kind van toepassing is zodat je je kind hier oplossingen voor laat bedenken. Het is vooral heel belangrijk om veel te oefenen met sociale interactie. Als je kind onzeker/verlegen of sociaal onhandig blijft dan kan het helpen om een training gericht op zelfvertrouwen/weerbaarheid/sociale vaardigheden in de buurt te zoeken.’

Kijk ook goed naar het karakter van je kind. Sommige kinderen hebben moeite met vriendjes maken omdat ze verlegen of onzeker zijn. Maar het kan ook zijn dat je kind té aanwezig en bazig is. Als dat laatste het geval is, bespreek dit dan met je kind, leer je kind doseren en in te zien dat andere kinderen het niet leuk vinden als iemand te bazig is.

Concrete tips om je kind te helpen vriendjes te maken

Heeft je kind weinig vriendjes, dan onderstaand wat tips die misschien kunnen helpen. Onthoud wel: hoe graag je het ook zou willen, jij kunt geen vriendjes voor je kind maken. Dat moet hij/zij toch echt zelf doen en daarvoor moet je jouw kind de ruimte geven. Ga niet pushen, maar ondersteun! Onderstaande tips gelden vooral voor kinderen op de basisschool:

  • Wie is de uitverkorene? Schrijf samen met je kind wat namen op van kinderen uit de klas en laat je kind aangeven met wie hij graag vriendjes wilt zijn.
  • Plan van aanpak: Bespreek en oefen met je kind hoe hij/zij andere kinderen kan benaderen. Hierbij geldt: goed voorbeeld doet volgen, dus laat je kind zien hoe jij contact maakt met anderen. Stap bijvoorbeeld eens op andere ouders af, benader een werknemer in de supermarkt of maak een praatje met een buurtbewoner. Bespreek vervolgens met je kind wat hij of zij moeilijk vindt en oefen samen. Tips die je jouw kind kunt meegeven is: duidelijk praten, de ander aankijken en krachtige houding aannemen. Oefen ook een eerste zinnetje die je kind kan zeggen.
  • Help contact te maken: bezorgt alleen de gedachte om op iemand af te stappen je kind slapeloze nachten? Je kunt dan ook voorstellen om het samen te doen. Ga samen met je kind naar het andere kind toe, maak zelf een beginnetje en vraag aan je kind of hij/zij iets wilt vragen.
  • Maak speelafspraakjes: wat ook kan helpen is om speelafspraakjes te maken, natuurlijk wel met kinderen die je zoon of dochter leuk vindt. Begin bijvoorbeeld met 1 kind uit te nodigen bij jullie thuis. Je kunt erbij blijven door samen een spelletje te doen en later weg te gaan. Om de spanning eraf te halen kun je ook eerst ‘oefenen’ met neefjes of nichtjes. Gaat het spelen met andere kinderen goed, dan is de volgende stap je kind bij anderen te laten spelen.
  • Bespreek samen sociale aangelegenheden waarmee je kind te maken heeft gehad, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat heb je vandaag op school gedaan? Hoe vond je het? Heb je met andere kinderen gespeeld? Hoe vonden anderen het? Is er iets misgegaan en wat zou je kunnen doen om het de volgende keer beter te doen?'
  • Observeer en leer: observeer je kind eens als hij met andere kinderen speelt of hoe hij is in het bijzijn van andere kinderen. Probeer zo objectief mogelijk te kijken naar het gedrag van je kind (klopt, dat is moeilijk). Is je kind te verlegen of terughoudend of juist te aanwezig en bazig? Hoe reageren andere kinderen op hem/haar? Hoe gaat je kind daar vervolgens mee om?
  • Verken andere opties om vrienden te maken: school is niet de enige plek om vriendjes te maken. Een teamsport is bijvoorbeeld heel goed voor kinderen. Maar wat als je kind hartstikke a-sportief is? Misschien heeft je kind wel een muzikaal talent of is je kind juist goed in dansen, theater of zelfs schaken. Er is voor bijna elk talent wel een clubje te vinden waar je kind terecht kan en kan omgaan met kinderen die dezelfde interesse hebben. Mocht je het echt niet weten, dan kun je jouw kind altijd nog op judo zetten. Dit is een prima sport voor kinderen met en zonder sportieve aanleg. Daarnaast is het een geweldige contactsport waarbij kinderen leren op een vriendelijke manier met elkaar te stoeien en daarbij vergroot het ook nog eens het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van je kind.
  • Betrek de leerkracht: bespreek altijd je zorgen met de leerkracht van je kind. De leerkracht ziet je kind de hele dag en heeft misschien beter kijk op de sociale vaardigheden. Misschien weet de leraar ook of je kind gepest wordt of niet.

Mijn kind heeft weinig vrienden door onzekerheid

Vaak hoor je: Mijn kind heeft weinig vrienden door onzekerheid. Is dat bij jouw kind ook het geval? Lees dan hier hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt vergroten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Anouk Bink van BINK coaching.