Home » Artikelen » Niet met hoverboard op straat

Niet met hoverboard op straat

Door:

Redactie Ouders Online

Hoverboards mogen niet op straat en zelfs niet op de stoep. Bij ongelukken keert de verzekering niet uit.

Een hoverboard, ook wel airboard genoemd, is een soort een soort Segway maar dan zonder die verticale stuurkolom. Je kunt hem besturen door het verplaatsen van je gewicht. Het klinkt raar, maar je mag er niet mee op 'de openbare weg'. Dus niet op straat maar ook niet op de stoep.

Dat komt doordat een hoverboard een 'gemotoriseerde tweewieler zonder zitplaats' is, in juridisch jargon. Om daarmee op de openbare weg te mogen, moet zo'n ding officieel zijn goedgekeurd en dat is op dit moment (juni 2016) nog niet het geval. De fabrikant heeft zelfs nog geen aanvraag voor goedkeuring ingediend.

Handhaving

Veel ouders (en kinderen) halen hun schouders erbij op, omdat de politie wel wat beters te doen zou hebben dan controleren op dit soort speelgoed. Maar toch zijn er wel degelijk politiecorpsen die erop letten, zoals de politie van het Gelderse Beuningen (omdat het winkelende publiek geklaagd had). Dan kan je hoverboard dus in beslag worden genomen.

Verzekering betaalt niet

Maar er is een zwaarder wegend risico. Want als je een ongeluk veroorzaakt, en bijvoorbeeld een deuk in een geparkeerde auto rijdt, zal de verzekering waarschijnlijk niet uitkeren. Omdat je iets deed wat niet mocht.

Dan moet je de schade dus zelf betalen, wat behoorlijk in de papieren kan lopen. Geen prettig vooruitzicht. Zeker niet als je weinig geld hebt...

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Heel begrijpelijk van de

Heel begrijpelijk van de verzekeringsmaatschappijen. Die dingen zijn vooral leuk voor de eigenaar, maar gevaarlijk voor de medemens op de stoep. Kunnen ook veel te hard voor op de veilige wandelstoep.

Nou, nou... zo hard gaan die

Nou, nou... zo hard gaan die dingen nou ook weer niet. In ieder geval langzamer dan een gewoon skateboard.

Als ik kinderen met zo'n hoverboard zie, dan zijn ze vooral bezig om zichzelf in evenwicht te houden. En ze gaan heeeeeel langzaam.

Lees verder