26 januari 2000 door Justine Pardoen

Oma past wel op de kinderen, maar niet voor niets

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Belinda zoekt voor een jaar een oppas aan huis. Na lang twijfelen heeft ze besloten haar moeder te vragen om een halve werkweek op haar kind te komen passen. Oma zei heel enthousiast 'ja', maar begon meteen over de 'financiën. Belinda: "Ik weet dat ons kind in goede handen zal zijn en het is een groot voordeel dat ze bij ons thuis kan komen. We zullen dus een bedrag moeten afspreken, maar welk? Ik weet wat de normale vergoeding is, maar vind het onzin om dat ook aan een oma te betalen. Wat vinden jullie?"

Jola betaalt haar ouders vijf gulden per uur voor het oppassen op hun kleinkind: "Waarom zou je je moeder niet betalen als je het zelf goed kunt missen. Je hoeft toch ook niet jezelf te verrijken over de rug van je moeder?" Bernadette: "Ik vind het niet raar dat oma hier behoorlijk voor betaald wil worden. Het is een hele verplichting, week in week uit."

Anderen vinden het belachelijk dat oma iets zou verdienen aan haar eigen kleinkind. Een bloemetje of een doos bonbons, daar moet ze het maar mee doen. Voor liefdewerk vraag je toch geen geld? Eva: "Een oma of opa ziet het kleinkind toch niet als inkomstenbron?"

De verhouding tussen moeder en dochter kan flink op scherp komen te staan door de oppaskwestie. Jane: "Haar een vergoeding geven is misschien toch prettiger dan het 'dank-je-wel-gevoel' dat je anders kunt hebben." Paulien begrijpt dat goed. Zij betaalt haar moeder hetzelfde bedrag als wat een kinderdagverblijf zou kosten. "Wij wilden het oma-zijn en het opassen scheiden."

Roos is blij te ontdekken dat ze niet de enige is. Ook zij heeft onlangs aan oma gevraagd of ze drie dagen komt oppassen. Roos: "Ze vraagt honderd gulden per dag. Als ze dan tijd over heeft wil ze tussendoor nog wel wat huishoudelijk werk doen, maar dan wel tegen extra betaling. Ik schrok ervan." Roos ziet er nu waarschijnlijk van af. Oma's zijn toch slimmer dan hun dochters denken.