Home » Artikelen » Paspoort perikelen

Paspoort-perikelen

Door:

Henk Boeke

Ga je op vakantie, dan moeten je kinderen een eigen paspoort hebben. Maar daarnaast is er nog meer nodig.

Ervaren reizigers maken zich nergens druk om als ze op vakantie gaan: een paspoort en een credit card of een pinpas, dat is zo'n beetje alles wat je nodig hebt. Eventueel een vliegticket erbij; de rest is bijzaak. En wat je vergeten bent, koop je gewoon ter plekke.

Maar als je met kinderen reist, is het toch wat ingewikkelder. Vooral sinds de overheid zich steeds meer druk is gaan maken over kinderontvoering. Niet dat dat nou zo'n toenemend probleem is, die kinderontvoering, maar in het kader van risicopreventie moet alles wijken.

Pak alvast maar een extra koffer: volgens de Nederlandse marechaussee zou je maar liefst 7 (zeven!) aanvullende documenten moeten meenemen. En neem vóór het vertrek een extra vrije dag (of meer) om alles voor elkaar te krijgen...

Om welke kinderen gaat het?

Het probleem van al die extra documenten speelt vooral bij kinderen die een andere achternaam hebben dan de vader of de moeder met wie ze reizen. Dus:

 • kinderen van gescheiden ouders;
 • kinderen van moeders die hun meisjesnaam hebben behouden;
 • kinderen van andere ouders (dus als je een vriendje of vriendinnetje meeneemt).

Dat is het officiële verhaal. Maar in de praktijk zal de marechaussee (de militaire politie die de paspoortcontrole uitvoert) ook moeilijk doen in alle gevallen die ze zelf 'verdacht' vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • kinderen die een andere huidskleur hebben (bijvoorbeeld als ze geadopteerd zijn);
 • kinderen die geen vader lijken te hebben (bijvoorbeeld als ze geboren zijn met behulp van een anonieme spermadonor).

Wat moet je meenemen?

Op de overheidspagina Reizen met kinderen wordt aangeraden om behalve het paspoort van het kind (vanaf 26 juni 2012 moet ieder kind een eigen paspoort hebben!) ook mee te nemen:

 • retourticket van het kind;
 • eventueel recent uittreksel Gezagsregister;
 • recent gewaarmerkt afschrift uit het basisregister (BRP) van het kind;
 • kopie paspoort van toestemming gevende ouder(s);
 • eventueel uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
 • eventueel het ouderschapsplan;
 • eventueel de geboorteakte van het kind.

Dat zijn dus vooral papieren die betrekking hebben op kinderen van gescheiden ouders. Maar ook in andere gevallen zul je extra papieren moeten meenemen.

Toelichting op de papierwinkel

NB: dingen die je niet kunt invullen, hoef je natuurlijk niet in te vullen. Bijvoorbeeld: het adres (of de adressen) waar je zult verblijven. Als je gaat trekken, kun je geen adressen geven. En als er geen sprake is van echtscheiding, kun je een aantal bijlagen doorstrepen (met de vermelding "niet van toepassing").

 • Uittreksel uit het gezagsregister is een document waarin staat wie ouderlijk gezag heeft over het kind. Je haalt dit document bij de rechtbank.
 • Een recent uittreksel uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie) is een document waarin de gemeente verklaart dat het kind daar staat ingeschreven. Je haalt dit document bij de gemeente waarin het kind woont.

NB: dit uittreksel kan de paspoortcontrole misschien bespoedigen of vergemakkelijken, maar is niet strikt noodzakelijk. De marechaussee heeft namelijk online-inzage in de GBA. Dit document zou hoogstens interessant kunnen zijn voor gebruik in het buitenland.

 • Kopie van het paspoort van de toestemming gevende ouder spreekt voor zich.
 • Uitspraak met betrekking tot gezag en omgang is het document waarin staat wat de rechter bepaald heeft bij een scheiding.
 • Ouderschapsplan is een document dat sinds 1 maart 2009 moet worden opgesteld wanneer ouders gaan scheiden. Zo'n plan bevat in ieder geval afspraken over: taakverdeling, omgangsregeling, informatie-uitwisseling en kinderalimentatie. Maar afspraken over de vakanties zijn ook meegenomen natuurlijk.
 • Geboorteakte is een document waarin bevestigd wordt dat het kind daadwerkelijk geboren is, op de aangegeven plaats en tijd. Je kunt dit document alleen krijgen in de gemeente waarin het kind geboren is.

Commentaar van de overheid

We vroegen het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor marechaussee-zaken en grenscontroles, wat de wettelijke grondslag is voor deze adviezen. Dat blijkt te zijn: de Uitvoeringswet internationale kinderontvoering.

In essentie gaat het dus om het tegengaan van kinderontvoering. Okee. Maar vindt het ministerie niet dat die berg documenten die je mee zou moeten nemen niet érg belastend is voor ouders? Nee, dat vinden ze helemaal niet. Om kinderontvoering tegen te gaan is alles geoorloofd, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder gaf nog wel een tip. Namelijk dat je van alle rompslomp af zou zijn wanneer je als moeder – net zoals tot nu toe al gebruikelijk was – in je paspoort de vermelding laat opnemen "e.v. [naam van de vader]", waarbij "e.v." staat voor: "echtgenote van". Zodat de naam van het kind alsnog geduid kan worden.

Ons lijkt deze tip niet echt afdoende, althans niet in alle gevallen. Denk aan situaties waarin domweg geen sprake is van een huwelijksrelatie, of als er een vriendje of vriendinnetje meegaat op vakantie. Overigens kun je zo'n soort vermelding ook laten opnemen als je gescheiden bent.

Ons eigen advies

Wilt u eigenzinnig en pragmatisch te werk gaan, omdat u zeven aanvullende documenten wel érg overdreven vindt, dan kunnen we u het volgende aanraden.

Op basis van gezond verstand, én op basis van de praktijkervaringen van reizende ouders, raden wij aan:

 • neem behalve het paspoort van het kind ook een kopie van de geboorteakte mee;
 • maak een kopie van het paspoort van de andere ouder (of van beide ouders, als het om een vriendje of vriendinnetje gaat), en plaats daarop een ondertekende tekst waaruit de goedkeuring voor de vakantie blijkt;
 • neem vóór je op vakantie gaat contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist, en vraag wat ze daar voor aanvullende eisen stellen.

Meer informatie

Henk Boeke

was redacteur van Ouders Online tot 1 september 2018.

Naschrift: 

Een lezer vroeg ons waarom het trouwboekje niet genoemd wordt, noch bij de officiële stukken die de marechaussee aanraadt, noch bij de stukken die wij zelf aanraden. Dat heeft meerdere redenen.

Ten eerste is een trouwboekje geen rechtsgeldige vervanger van de geboorte- of huwelijksakte. Ten tweede is het een beetje een raar - ongestandaardiseerd - document. Elke gemeente heeft weer een ander boekje. (Bijvoorbeeld of de kinderen al dan niet bijgeschreven kunnen worden.) En ten derde doet dat huwelijk er ook niet zoveel toe, als je kinderontvoering (door rancuneuze ex'en) wilt tegengaan. Dat je ooit getrouwd bent geweest, is niet zo relevant. Vandaar ook dat de huwelijksakte zélf (of een kopie daarvan) ook niet in de lijst staat.

Een andere lezer vroeg of een paspoort ook nodig is als je naar een Schengen-land reist, oftewel een lid van de Europese Unie waarvoor geen grenscontroles gelden. Dat hangt ervan af. Als je de Belgische of Duitse grens oversteekt (te voet, of met de fiets, of met de auto) heb je inderdaad geen paspoort nodig, maar als je gaat vliegen natuurlijk wel. Op vliegvelden is altijd paspoortcontrole. Daarnaast hebben veel landen een toonplicht voor een ID of paspoort, als je ter plekke wordt aangehouden.

Henk Boeke - redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Ik heb een vraag, ik ben

Ik heb een vraag, ik ben weduwnaar en heb een dochtertje van bijna 5 jaar.
vanaf het moment dat mijn vrouw ruim 3 jaar geleden overleed ga ik regelmatig met het vliegtuig naar ons tweede huis in Turkije.
nu krijg ik steeds vaker de vraag bij de Douane waar de moeder is.
Hoe kan ik eventuele problemen voorkomen?

Ik zit ook met het probleem.

Ik zit ook met het probleem. Wat ik doe is het overlijdensakte meenemen. Wel vervelend, maar dan scheelt het vervelende vragen. Ik vraag mij alleen af als je weduwe bent toch dat uittreksel uit het gezagsregister moet hebben. Je hebt toch automatisch gezag over de kinderen?

hmm ik vraag me af.. mijn

hmm ik vraag me af.. mijn kind heeft ook de naam van de vader maar, wij zijn nooit getrouwd geweest, en we hebben ook nooit iets opgesteld, tot op heden weet ik dat ik 100% gezag heb over me dochter.. hoe gaat het dan in mijn geval?? Ik heb zelf zo het idee dat ik dan enkel uitdraai van dat ze bij mij woont, uitdraai ivm het gezag en meer toch niet???

Mijn vriendin heeft een

Mijn vriendin heeft een dochterje (11) met de naam van de vader (sinds 2005 gescheiden). wij wonen officieel samen. Een goedkeuring voor reizen binnen of buiten het schengen-gebied krijgen we nooit van de vader. hoe lossen we dit dan op??

Beste ouders,

Beste ouders,

Wanneer u nog geen antwoord heeft op uw vraag, kunt u altijd contact met het Centrum Internationale Kinderontvoering opnemen.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering biedt actuele informatie, advies en begeleiding aan ieder die in zijn persoonlijke of professionele omgeving in aanraking komt met (dreigende) internationale kinderontvoering. Daarnaast geven wij ook advies over het reizen met een minderjarige. Meer informatie kunt u vinden op www.kinderontvoering.org

Het Centrum IKO is iedere werkdag bereikbaar van 09:30 tot 16:30 uur op het telefoonnummer 088-800.9000 en via het e-mailadres info@kinderontvoering.org.

Als Nederlandse vader, van

Als Nederlandse vader, van mijn Nederlandse dochtertje(9) met mijn achternaam, werd ik geheel onwetend en hier zeer naïeve in te staan, een week voordat ik naar Turkije ging op een zeer onaangename manier geconfronteerd met deze verandering in de wetgeving, door mijn ex-partner. Uitspraken als ontvoering, niet houden aan de regels, etc,etc, werden mij in het gezicht gegooid. Ik heb geprobeerd het document in te vullen, en dat ook door haar te laten doen wat langs elkaar heenging, door de altijd al aanwezige slechte communicatie tussen ons. Met de hoop van zegen toch op weg en bij de douane met mijn dochtertje en vriendin, werd mij als Ned, vader en kind en vriendin om toestemming gevraagd van de moeder...?? Alsof ik alles zou achter willen laten. ik heb de Douane mijn ex-partner laten bellen, en met Gods gratie kregen we van haar een ja. Bij een nee waren we dus al ons geld kwijt en geen vakantie. Mat dank aan de regering. Ik bedenk mij wel 10x voordat ik weer met mijn Dochtertje naar het buitenland vlieg aangezien de voorwaarden altijd gelden wanneer ik ga vliegen met mijn kleine wondertje. Het nadeel is zelfs als we allemaal Nederlandse zijn van geboorte, dat bij onwil van de andere ouder, kinderen dus gewoon niet mee kunnen naar een "leuke" zon vakantie.(want die van ons had een flink zuur randje).

Wat is recent, wanneer het om

Wat is recent, wanneer het om documenten gaat. Moet je elke 3 maanden nieuwe uitreksels e.d. aanvragen mocht je 2 keer of meer in het jaar naar het buitenland gaat? Of is zo een document recent als het niet ouder is als een jaaR?

Hele papier winkel in orde

Hele papier winkel in orde maar mijn ex is deze zomervakantie reizende met 3 van mijn kinderen met half van het gezag maar met 1 dag omgangs recht per maand is nergens maar ook echt nergens tegen gehouden om 1 papiertje te laten zien.
Naam klop mooi lopen maar op schiphol. en dit is waar ik al die jaren al zo bang voor was papa met kloppende naam loop zo door ( waar het gevaar juist vandaan komt ) mama heeft nog wel steeds diezelfde achternaam, maar in je paspoort staat natuurlijk altijd je meisjes naam ( hoezo lekker handig) gaat over twee weken voor het eerst na 6 jaar eens kijken hoe ik de grens over kom. Duzzz leuk hoor al verzonnen kosten voor de papier winkel maar nu de controle nog even laten werken anders is het leuk verdient maar het doel waar het eigelijk om gaat hier is dus totaal niet werkend!! Mijn ex had dus weg kunnen zijn met drie kinderen zonder dat 3 douane controles hem zou hebben tegen gehouden. Schiphol, chicago en miami hebben nooit om 1 document gevraagd mijn ex was ook echt boos dat het zo makkelijk is om kinderen mee te nemen. Het geeft een heel onveilig gevoel als je al niet met elkaar door 1 deur kan en er al jaren strijd over gezag is dat die strijd dus eigelijk nerehns toe doet tenzij je blijkbaar je kinderen dan nog eens gaat belasten met een naamsverandering.

Ik zit met het volgende

Ik zit met het volgende probleem. Mijn dochter is verwekt door een onbekende donor.zij draagt dus mijn achternaam. Dus ik dacht lekker een weekje weg. De douane dacht daar anders open waarom ik geen toesteeming van de vader bij mij has. Uitgelegd dat mijn dochter geen vader heeft. Dat vond hij kolder. Toen wilde hij de naam van de vader weten. Op mijn antwoord nr 373 kon hij uiteindelijk lachen en mochten we door. Nu gaan we weer op reis dus op naar de gemeente. Die geven niet thuis. Reden mijn dochter heeft geen vader en zelfde achternaam dus geen extra papieren nodig.wie heeft nu gelijk hebgeen zin in weer en uurtjeondervragen dan begint de vakantie toch minder gezellig.

@Zaansmeisje: we hebben

@Zaansmeisje: we hebben (opnieuw) gebeld met de Koninklijke marechaussee, die verantwoordelijk is voor de grenscontroles. De woordvoerder raadde aan om een uittreksel uit het gezagsregister mee te nemen. (Te verkrijgen bij de Rechtbank. Advocaten kunnen het online raadplegen maar burgers niet.) Daarin staat dat jij de enige bent die het gezag heeft, dus dat zou voldoende moeten zijn.
Als extra zekerheid zou je ook nog een uittreksel uit het BRP (Basisregister Personen) van je dochter mee kunnen nemen. Op mijn vraag wat dat eigenlijk is, dat BRP, en wat het verschil is met de GBA (Gemeentelijke basisadministratie) kon de woordvoerder geen antwoord geven. "Wij noemen het 't BRP", zei hij. Maar ongetwijfeld kan de gemeente je daar meer over vertellen.

Maar dat weet ik toevallig.

Maar dat weet ik toevallig. Op een uittreksel BRP staat waar je geboren bent, welke nationaliteit je hebt en wie je vader en je moeder is.
Op een uittreksel GBA staat waar je woont (welke gemeente)

In het gezagsregister staan alleen die kinderen waar de rechter aan te pas is gekomen om gezag te regelen. Alle andere gevallen staan er niet in. Die van Zaansmeisje waarschijnlijk ook niet.
VNG zegt over dat register "Gezagsregister
Bij de rechtbanken is er wel een landelijk gezagsregister, maar dat werkt in de praktijk niet altijd afdoende.

In dat register staan namelijk niet de feitelijke gezagsrelaties, maar alleen de uitspraken van een rechter omtrent het gezag van een persoon.
Bij complexe gevallen (bijvoorbeeld kinderen met een jeugdmaatregel) kan het om vele tientallen uitspraken gaan.
U heeft dan specifieke juridische kennis nodig om uit al die uitspraken de juiste gezagsdrager te destilleren."

Het probleem van Zaansmeisje is niet op te lossen. De Marechaussee is bevoegd om haar lastig te vallen met vragen die ze door haar situatie niet kan beantwoorden. Er is niemand die haar hiervan kan vrijwaren. Een uittreksel BRP of een uittreksel uit het geboorteregister zou wel kunnen helpen. Als het goed is staat daar op dat de vader niet bekend is.

Dank voor de antwoorden neem

Dank voor de antwoorden neem maar geboorteuittrekselen en grote glimlach. hopelijk is dat voldoende. Jammer dat boj het maken van deregels BAM ouders zijn vergeten. We zullen zien

Miriam heeft natuurlijk

M. Lavell heeft natuurlijk helemaal gelijk dat je geen uittreksel uit het gezagsregister kunt krijgen als de rechtbank geen uitspraak over het gezag heeft gedaan. Mijn fout, dat ik de marechaussee daar - tijdens ons telefoongesprek - niet op aangesproken heb.

Maar dat je je erbij neer zou moeten leggen dat het altijd gedonder geeft, lijkt mij een brug te ver. Mocht het de volgende keer opnieuw mis gaan, dan is dat bij uitstek iets om te melden bij de Nationale Ombudsman.

We zijn een nog moderner

We zijn een nog moderner gezin :) mijn zoon draagt de naam van de moeder (die wilde dat graag), dus mijn zoon heeft ook niet mijn achternaam. En ik was me inderdaad ook aan het afvragen hoe zoiets allemaal gaat. Nu is dit allemaal ZO ENORM omslachtig en wat blijkt nu. Een alleenreizend kind laten reizen kost veel minder papierwerk, tenminste als ik de vliegtuigmaatschappijen mag geloven (wel geboorteacte/erkenning van kind meenemen in geval van naamverschillen). Dus als je echt problemen hebt, laat het kind "alleen" reizen en reis alleen mee.

gister wilde mijn dochter

gister wilde mijn dochter vertrekken naar de VS en had zij geen toestemmingsbewijs van haar echtgenoot met ander kleur bij zich en de Marechausee weigerde haar te laten vertrekken en moet zij nu nogmmaals een vlucht op haar kosten boeken. Veel verspildgeld voor een willekeur

dit is officiele willekeur want dit gaat alle kanten mank. Een persoon met een kind met de zelfde kleur die de zelfde naam heeft is nooit verdacht; maar indien de vrouw na de scheiding de naam van de ex behoud kan ongehinderd een kind meenemen. Een vrouw die trouwt en haar meisjesnaam behoud en het kind de naam van de vader krijgt is in principe verdacht zeker als er kleurverschil is. Verder hoe gaat men om met iemand uit het buitenland? Zou het niet beter zijn te zorgen voor een betere registratie

Zaansmeisje kan denk ik

Zaansmeisje kan denk ik problemen voorkomen door een recente kopie van de geboorteakte mee te nemen. Op te vragen bij de gemeente van geboorte van het kind. Dat moet een recente kopie zijn omdat er dingen aan kunnen worden toegevoegd in de loop der tijd, zoals een erkenning of een naamswijziging.

Uit de geboorteakte zal blijken dat haar kind geen vader heeft, en dat zij dus automatisch alleen het gezag heeft over haar kind.

En zo uitzonderlijk is dat niet. Het wemelt in Nederland van de buiten huwelijk geboren en niet erkende kinderen. Eigenlijk zou ik verwachten dat de Marechaussee in de basisadministratie kan kijken en dat daar dan ook wel uit zou blijken dat dit kind geen juridische vader heeft, maar goed, kennelijk werkt het zo niet. Maar uit een geboorteakte blijkt het ontbreken van een vader wel.

Wat is een recente kopie? In procedures houdt de rechtbank een grens van 3 maanden aan, ik zou proberen voor de zekerheid nog een wat kortere termijn te nemen voor het geval je een dienstklopper treft.

O wacht, ik zie nu dat de

O wacht, ik zie nu dat de marechaussee zelf het heeft over een uittreksel BRP (basisregistratie personen). Nog makkelijker, want te verkrijgen bij de gemeente waar je met je kind woont. Vraag een uittreksel BRP op bij de gemeente en vraag daarbij expliciet om de beide ouders erop te vermelden. Bij 'vader' staat dan : -- -- en dat zou voor de marechaussee voldoende moeten zijn. Als er geen juridische vader is, kan hij ook geen gezag hebben.

Overigens kan je vziw wel

Overigens kan je vziw wel degelijk een uittreksel uit het gezagsregister krijgen van kinderen die er niet in staan, dan krijg je de mededeling dat het kind niet in het register is vermeld. Dat betekent dat het wettelijk regime geldt: kinderen die binnen huwelijk zijn geboren vallen onder gezamenlijk gezag van beide ouders, kinderen die buiten huwelijk zijn geboren alleen onder gezag van de moeder. Tenzij de ouders gezamenlijk gezag hebben geregeld, maar dat staat dan dus weer wel in het gezagsregister.

jarenlang continu heen en

jarenlang continu heen en weer gevlogen toen wij in het buitenland woonden, met mijn meisjesnaam in mijn paspoort (en geen "e.v.") en mijn kind met vadersnaam. Nooit problemen gehad. Ook opa en oma (mijn ouders, dus andere naam) haalden hem wel eens op, met het vliegtuig. Ook geen probleem. Raar dat dit zo veranderd is, is dat heel recent ofzo?

Het probleem is niet héél

Het probleem is niet héél recent maar wel van de laatste tijd. Vooral naarmate er meer aandacht kwam voor internationale kinderontvoeringen. (Die kant van de zaak, dus als het jezelf overkomen is, wordt onder andere behandeld in ons artikel Hulp bij kinderontvoeringen.)

ID aanvraag in Nederland voor

ID aanvraag in Nederland voor mijn kinderen geweigert.

Ik hen 2 manden geleden die aanvraag gedaan en alles gegeven wat de gemeente nodig had. Elke keer met een andere reden of iets waardoor het steeds 5 dagen extra bij komt voor reactie. Nu dus 2 maanden inmiddels.

Ik heb het alleen het gezag.. en Nederlandse gemeente komt met Belgische wetgeving aan gezamenlijk gezag en handtekening nodig van ouder zonder gezag.

We wonnen in België en de instanties hier zeggen zolang er geen aanvraag niet gedaan is door ouder zonder gezag blijf ik de gezag hebben. Of als een van de ouder if kinderen Belgisch is. Dan zou iebderdaad voor België deze wet ingaan gezamenlijk gezag. Maar nu komt het. In België snappen ze niet waarom Nederland hiermee komt. Nederland heeft eigen wetgeving net als elk land. Waarom word de ID van mijn minderjarige kinderen geweigerd door de gemeente nog ook. De niet hebbende gezag ouder weigert te tekenen (zeer gewelddadig agressief) zonder ID geen schoolreisjes geen vakantie.. dit de gemeente kan toch dit niet weigeren? Ik heb zwart op wit de gezag alles heb ik gegeven wat er nodig is..

Probeer een andere gemeente

Probeer een andere gemeente
Dat klinkt een beetje flauw, maar kennelijk kennen ze bij de gemeente waar u het probeert de procedure niet.
Je kunt ook kijken of er in de gemeente waar de aanvraag al loopt, een juridisch loket is. Ga daar heen met alle correspondentie en formulieren en vraag wat je kunt doen.

Voor de aanvraag van een ID kaart kun je vanuit België bij 10 verschillende gemeenten terecht. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vr...

Lees verder