Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 maart 2021
Lachgas is een snel opkomende drug. Een onderwerp om toe te voegen aan je ‘met-mijn-puber-over-praten-lijst’. Een slimme zet, want de afgelopen jaren neemt het gebruik van lachgas snel toe en vooral onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar wat zijn de effecten van lachgas? En hoe gevaarlijk is het? Wij vertellen je er meer over.
Lachgas is bekend uit het ziekenhuis, de ambulance en de tandartsstoel: medisch personeel gebruikt het bij patiënten als narcosemiddel of als kortdurende pijnstiller. Het zou kunnen dat je lachgas als pijnbestrijding hebt gekregen, tijdens je bevalling. We hebben het hier over medisch lachgas, waarbij lachgas is gemengd met zuurstof. Je vindt lachgas ook als drijfgas in slagroomspuiten. Voor deze slagroomspuiten is het te koop in zilverkleurige patronen, maar ook in grote lachgas-tanks. Momenteel valt lachgas in ballonnen nog onder de Warenwet, maar er wordt gewerkt aan een wet om recreatief gebruik te verbieden. En dat is niet voor niets...
Lachgas wordt in een ballon gespoten en dan geïnhaleerd. Hierdoor krijgen de hersenen tijdelijk zuurstoftekort, wat zorgt voor een korte sterke roes. Het lijkt een beetje op dronken zijn. Het kan zijn dat de gebruiker duizelig wordt, niet meer op de benen kan staan, moet lachen en/of licht in het hoofd wordt. Ook lijkt het alsof alles wat iemand hoort of ziet anders binnenkomt, vaak een stukje langzamer, geluiden en beelden komen dus vertraagd binnen. Ook de tijd gaat veel langzamer. Een lachgas-roes duurt vaak maar een minuut, maar kan aanvoelen als veel langer. Sommige pubers die lachgas gebruiken, gaan hallucineren: ze zien en/of horen dingen die er ziet zijn. Er zit ook nog verschil in de hoeveelheid lachgas die er wordt gebruikt. Soms gebruiken jongeren twee lachgaspatronen in één ballon waardoor de effecten ook twee keer zo sterk zijn. En op lachgasfeestjes is het niet ongebruikelijk om de ene na de andere lachgasballon te gebruiken, waardoor de hersenen dus vaak achter elkaar zuurstoftekort krijgen en de lachgasroes steeds heftiger kan worden.
Sommige lichamelijke effecten van lachgas kunnen als prettig aanvoelen, maar er zijn ook minder prettige effecten.
Ook mentaal liggen de effecten ver uit elkaar, van een prettige roes tot een 'bad trip'.
Sinds 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Hierdoor kun je het in het uitgaansleven ‘gewoon’ kopen en is dat dus niet illegaal. Lachgas wordt soms gewoon aan de bar verkocht, en er bestaan zelfs speciale lachgas-cafés. Ook op festivals vind je steeds vaker een lachgasbar. Hierdoor lijkt de drug vrij onschuldig, maar er zitten zeker wel risico’s aan deze opkomende drugs.
Zoals bij iedere drug, zitten er ook gevaren aan het gebruik van lachgas. De korte termijn effecten kunnen heftig zijn maar ook op de lange termijn er heftige gevolgen zijn.
Korte termijn
Lange termijn
Lachgas is nu nog legaal en een ballonnetje is voor een paar euro ‘gewoon’ te koop op feestjes. Maar hier zijn onder andere artsen het niet mee eens. Zij zien steeds meer jonge mensen met blijvende klachten door lachgasgebruik op hun afdelingen. Hun zorgen zijn bij de Tweede Kamer terecht gekomen. Hierdoor is een wetgeving in de maak die recreatief gebruik van lachgas moet verbieden. Door de grote toename van lachgasgebruik én de daarbij behorende risico's, besluiten steeds meer gemeenten niet te wachten op een landelijk verbod. Zo'n 90 gemeenten hebben inmiddels zelf al een (vorm van een) lachgasverbod ingevoerd.
Hopelijk wordt lachgas binnenkort dus minder makkelijk verkrijgbaar. Maar ja: alles wat verboden is heeft een grote aantrekkingskracht op pubers. Daarom is het een goed idee om toch maar het gesprek met je zoon of dochter hierover aan te gaan tijdens het eten, aan de keukentafel of tijdens een autoritje. Probeer niet de belerende ouder te zijn, maar begin bijvoorbeeld eens met de vraag of je kind weet wat lachgas is en of hij/zij je er meer over kan vertellen. Wees de nieuwsgierige ouder en vraag of je puber kan vertellen of daar ook risico's bij komen kijken. Lees samen dit artikel of bekijk samen deze video's waarin ook uitgelegd wordt wat de effecten kunnen zijn: