Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

31 maart 1999 door Justine Pardoen

Pubers online

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Er is een klein plekje op Ouders Online waar pubers graag komen, en dat is de rubriek op het Forum waar ouders problemen bespreken rond de puberteit van hun kroost. Pubers willen graag weten waar hun ouders zich zo over opwinden. Kennis is macht, nietwaar?

Pubers zijn mensen die aan het oefenen zijn om zich te laten gelden, en dat merk je. Ze kunnen het niet laten bij gluren alleen: over alles waar ouders onderling over spreken, willen ze meepraten. Ook al geven sommige ouders te kennen dat ze daar geen prijs op stellen: wie houdt ze tegen?

Anke, moeder van een dochter van dertien en een van zeventien, heeft haar puberdochters juist bewust gewezen op het bestaan van Ouders Online. Want "mocht er ooit iets zijn waar ze mee zitten en ze willen er niet met mij of mijn man over spreken, dan kunnen ze zich wenden tot de ouders van Ouders Online. Daar vind je integere mensen, die waarschijnlijk bereid zijn om ook anderen kinderen in nood te helpen."

Als ouder hoop je natuurlijk dat ze eerst naar jou komen als er iets is. Maar onlangs is uit Amerikaans onderzoek gebleken, dat ze dat niet vaak doen. Ze doen het alleen als ze thuis geleerd hebben om te praten over moeilijke dingen. In de Verenigde Staten is deze maand een campagne gestart om ouders ervan te doordringen dat je er dus vroeg mee moet beginnen, met het praten over geweld, alcohol, sex, drugs en rock and roll. En over Internet niet te vergeten.

Surftips

[De pagina's die hier genoemd werden, zijn inmiddels verouderd of niet meer beschikbaar]

Lees ook: