17 maart 2014

Rode oortjes bestaan écht

Experiment toont fysiek effect van spannende boeken bij kinderen.

Kinderen krijgen écht rode oren van spannende of gevaarlijke boeken. Bij een spannend fragment krijgen ze het warmer en wordt hun hartslag hoger. Dat is een 'voorzichtige eerste conclusie' van een Belgisch experiment.

De temperatuurstijging was het duidelijkst te zien aan de oren van de proefpersonen, die duidelijk warmer en roder werden bij het lezen van een spannend fragment. Dit werd gemeten met een infra-rood-camera (zie afbeelding).

Dat er sprake is van een 'voorzichtige eerste conclusie' kunnen we ons wel voorstellen. Het was namelijk een onderzoekje van niks. Uitgevoerd door 'Havas WorldWide', het PR-bureau van de Belgische Stichting Lezen, met niet minder dan 6 proefpersoontjes (van 9 tot 12 jaar).

Haha! Gewoon een PR-stuntje dus (ter gelegenheid van de Belgische Jeugdboekenweek, van 15 tot 30 maart, over het thema 'gevaar'). Maar wel een leuke stunt! Al vonden we de suggestie om 'meer diepgaand onderzoek uit te voeren' weer wat te veel van het goede. Je moet het niet overdrijven ;-)