Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 april 2019

Scheidingsteam Ouders Online

De cijfers liegen er niet om. Nog altijd eindigt gemiddeld 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding. Daar komen de cijfers van samenwonende partners die uit elkaar gaan nog bovenop. Dit is voor alle betrokkenen een heftige periode.

Niemand begint namelijk aan een huwelijk/relatie met het idee dat deze weer zal stranden. Vaak is minstens één van beide partners ongelukkig of raakt in een depressie door de break-up. Nog veel ingewikkelder wordt het als er kinderen bij betrokken zijn. Ongeveer 1 op de 6  kinderen onder de 21 jaar maakt een echtscheiding mee. En de gevolgen daarvan zijn niet gering.

Kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders hebben meer kans op het ontwikkelen van een depressie of een angststoornis. Ook kampen ze vaak met gevoelens van minderwaardigheid, schuld of somberheid. Gelukkig is er steeds meer bekend over de risico’s en gevolgen voor kinderen waarvan de ouders in scheiding zijn. Toch zijn kinderen nog vaak de dupe van een scheiding waardoor dit kan leiden tot het ontwikkelen van diverse problematiek.  Deze problemen nemen toe naarmate er meer en langere conflicten tussen de ouders spelen.

Een hectische scheiding

Een scheiding is ingewikkeld en gaat gepaard met vele emoties. Het is een hectische periode. Daarom is het ontzettend lastig voor ouders om, naast het verwerken van de eigen emoties, de kinderen op een verantwoorde manier te betrekken bij deze heftige periode. Waar kun je als scheidende partners en als ouders eigenlijk terecht? Wat wordt er vergoed? Wie kan je ondersteunen in de gespreksvoering met de kinderen? Hoe zorg je ervoor dat jij en je partner op een constructieve manier met deze verandering omgaan? Welke rechten hebben jullie beide? Wat is er juridisch belangrijk? Deze en nog veel meer vragen passeren de revue zodra de knoop is doorgehakt om uit elkaar te gaan. En ondanks dat er zoveel informatie vindbaar is, is het nog best lastig om de júiste informatie te vinden.

Scheidingsteam!

Ouders Online heeft in samenwerking met een team van bevlogen professionals een nieuw initiatief opgezet: het Ouders Online Scheidingsteam. Een team waarin iedere professional binnen zijn/haar vakgebied alles weet op het gebied van scheiden. Een team waar ouders terecht kunnen met al hun vragen, die in de vraagbaak beantwoord zullen worden. Ook worden er maandelijks artikelen gepubliceerd waarin (echt)scheidingsthema’s besproken zullen worden. In de artikelen zullen daarnaast verschillende stellingen voorgelegd worden waarop we graag de visie horen vanuit jou als ouder of betrokkene. Het team is ontstaan vanuit een gedrevenheid om ondersteuning te bieden bij de kwetsbaarheid van gezinnen ten tijde van echtscheiding of het uit elkaar gaan. Dit kan en moet namelijk beter!

Stel je vraag!

Kan jij wel wat advies van een professional gebruiken? Mail ons en wij zorgen dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.  We behandelen iedere week een anonieme vraag in de vraagbaak, met het antwoord van de expert.

Voorstelrondje

Wie zijn ze? De scheidingsexperts? We stellen ze graag aan je voor:

Lianne van LithLianne van Lith

Lianne van Lith is lid van de Adviesraad van Ouders Online. Zij is familiemediator van het eerste uur en werkt met ouders én kinderen in scheidingssituaties. Daarnaast is Lianne auteur van boeken over conflicten en (echt)scheidingen. Zij ontwikkelt en geeft opleidingen op dit gebied. ‘Conflicten kunnen je verrijken, als je ze samen goed en op tijd aanpakt!’, inspireert Lianne in haar werk.

Kom meer over haar te weten op haar Linkedin.

Rosana KleinlugtebeldRosana Kleinlugtebeld

Rosana Kleinlugtebeld heeft ruime expertise op diverse vlakken. Zij behandelt en begeleidt als psycholoog NIP/SKJ volwassenen en kinderen met een breed scala aan problematiek. Hiernaast begeleidt zij gezinnen d.m.v. systeemgesprekken en ouders in sterk geëscaleerde scheidingssituaties. Rosana is mede-eigenaar van de praktijk Samen in Spel waarin zij naast Dees-begeleider en regiebehandelaar ook werkzaam is als registermediator en relatietherapeut. Rosana is een betrokken en steunend persoon, die de eigen kracht in mensen naar boven wilt brengen. Het is voor haar belangrijk dat de gekozen aanpak voor de cliënt prettig voelt en aansluit op de wensen en behoeftes. In elke situatie is een oplossing mogelijk! Meer over Rosana staat op Linkedin.

Pleun BoumanPleun Bouman 

Pleun Bouman is mede-eigenaar van de praktijk Samen in Spel waar zij dagelijks werkt met ouders en kinderen in scheidingssituaties. Zij heeft haar kennis en ervaring opgedaan in de (LVB) jeugdzorg, op het gebied van (v)echtscheiding, als DEES-begeleider, mediator, partnerproblematiek, en als intensieve ambulante gezinsbehandelaar. Pleun werkt vanuit een enorme betrokkenheid en denkt altijd in mogelijkheden.  In het contact werkt zij vanuit betrokkenheid, respect en verbinding met de gedachte dat hulp altijd moet aansluiten bij jouw behoefte. Meer informatie over Pleun vind je op haar Linkedin.

Esther GabelerEsther Gabeler  

Esther Gabeler is GZ Psycholoog, hoofdbehandelaar, coach, trainer en mediator. Esther heeft jarenlange ervaring in haar Psychologenpraktijk SPEL. Naast gesprekken met kinderen en (samengestelde)gezinnen is zij gespecialiseerd in relatietherapie. Esther heeft veel interviews bij partners afgenomen met als thema: Wat maakt een relatie succesvol? Is passie, verliefdheid noodzakelijk voor een succesvolle relatie? Hangt dit af van je leeftijd (je levensfase)? Esther is verder medeoprichter van Instituut Compassie. Meer informatie over Esther: LinkedIn.

Tineke KoolTineke Kool 

Tineke Kool is MfN Registermediator met als specialisaties Echtscheiding en Familie & Arbeid. Daarnaast werkt ze als rechtbankmediator voor de Rechtbank Midden Nederland en Bijzondere Curator in Jeugdzaken. Tineke is tevens werkzaam als docent en trainer. Kinderen komen bij Tineke op de eerste plaats, zowel in haar functie als Bijzondere Curator als in haar functie van Mediator. Kenmerkend is haar brede ervaring en integriteit. Haar aanpak is tactvol en doortastend op respectvolle wijze. Tineke is opgeleid en ervaren in diverse benaderingen van mediation en methodieken en werkt vanuit de basisprincipes van mediation: vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en neutraliteit. Uitgangspunt van Tineke is de natuurlijke eigen kracht van de mensen, hun veerkracht, beleving en inleving en de kwetsbaarheid die dit met zich kan meebrengen. Bekijk ook haar Linkedin.

Margo SpekschoorMargó Spekschoor 

Margó Spekschoor is advocaat bij Van Kempen c.s. Advocaten. Ze is gespecialiseerd in het personen-, familie- en jeugdrecht. Margó is een deskundige en betrokken advocaat, die oog heeft voor alle aspecten van een scheiding. Ze probeert met haar cliënten een traject uit te zetten voor de toekomst, waarbij de kinderen een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Margó heeft ruime ervaring met complexe scheidingen (vechtscheidingen). Zij kent (en verwijst naar) alle programma’s die op dit gebied aangeboden worden

Meer informatie over Margó: Linkedin.

Doef van KempenDoef van Kempen 

Doef van Kempen is sinds 1998 werkzaam als advocaat. Zij is gespecialiseerd op het gebied van het personen-, familie en jeugdrecht, waarin zij cliënten bijstaat in (internationale) gezags-, omgangs- en afstammingskwesties, alsmede bij ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van kinderen. Daarnaast vertegenwoordigt zij als bijzonder curator minderjarigen in gerechtelijke procedures. Doef is voorts deskundig op het gebied van huiselijk geweld, stalking en ongewenste omgangsvormen op het werk.

Meer informatie over Doef: Linkedin

Frans BaarsFrans Baars 

Frans Baars is sedert de jaren 80 advocaat en vanaf 2000 mediator. Hij heeft verstand van conflicten en is gemotiveerd om niet alleen via juridische weg of juist niet via juridische weg met de betrokkenen te zoeken naar een passende oplossing. Diens lijfspreuk is dat het beter is een besluit te nemen dan maar door te modderen in een vervelende situatie.

Als mediator in familieconflicten probeert hij ouders ieder met de eigen kleur het beste te laten doen voor de kinderen en niet altijd wat de een of de ander het liefste ziet. Meer informatie over Frans: Linkedin.

Lees ook: