Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

15 april 2019 door Naomi Dessaur

Seksboek voor puberjongens

Enkele weken geleden ontvingen we een bericht over een nieuw boek: Respect, van Chavez Perez. Een boek voor puberjongens, waarin alle vragen over liefde en seks worden beantwoord. We vroegen onze expert op het gebied van seksuele opvoeding Naomi Dessaur om het boek te lezen en een recensie te schrijven. 

Met veel plezier en soms ook rode koontjes las ik het boek ‘Respect' van Chavez Perez. Ik las zijn boek in de trein en begon aan het hoofdstuk over pijpen, waardoor ik me toch wat ongemakkelijk begon te voelen. Bijzonder om dit zo te ervaren. Ik vind praten over seksualiteit heel belangrijk en wil dit juist zoveel mogelijk stimuleren. Toen realiseerde ik me opnieuw hoe lastig het thema seksualiteit in onze maatschappij is.

Weg met de taboe!

In zijn taboedoorbrekende boek voor jongens in de puberteit richt Perez zich meteen tot de lezer. Hij is eerlijk over alle dilemma’s en vraagstukken waar een jongen of man mee te maken kan krijgen. Ik ben dan geen jongen van 15, maar toch voelde ook ik me meteen door hem aangesproken en uitgenodigd om verder te lezen. 

Hoe masturbeer ik?

Hoe masturbeer ik? Wat vinden meisjes lekker in bed en hoe ziet hun lijf eruit? Stel, je verstuurt een foto van je piemel naar iemand anders, waar moet je aan denken zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden? Hoe ga je om met liefdesverdriet en afgewezen worden? Geen vraag en onderwerp is te gek in het boek van Perez.

Taalgebruik (on)gepast?

Zelf ben ik moeder van twee nu nog jonge meiden en in eerste instantie was ik waanzinnig enthousiast over dit boek. Hoe verder in het boek ik kwam, hoe meer ik me kon inleven in ouders van puberjongens. Omdat Perez ieder onderwerp bespreekt, begon ik twijfelen of ik het boek zou aanraden aan ouders en jonge pubers. Het is zo eerlijk geschreven dat het soms zelfs voor mij te heftig was. Zo wordt er uitgelegd hoe je anaal kan leren ‘neuken', waarvan ik me kan voorstellen dat het toch een keer besproken zou moeten worden, maar niet iedere puberjongen is toe aan deze informatie. Aan de andere kant kan je er ook vanuit gaan dat een puberjongen de informatie uitkiest waar hij op dat moment aan toe is. Veel jongens rond de 12 jaar zijn nieuwsgierig naar veel zaken. Ouders kunnen sommige onderwerpen ongemakkelijk vinden om te bespreken. Waar halen jongens dan hun informatie? Veel puberjongens richten zich tot het internet voor informatie of denken het te leren door middel van porno kijken. Wil je als ouders liever dat ze dit soort dingen in een boek lezen? Dan raad ik je aan om voor Respect van Chavez te gaan. De toon is verfrissend en helder, en de informatie duidelijk.

Eerst zelf lezen

Ik raad wel aan om dit boek eerst zelf te lezen, zodat je weet wat erin staat en je het er samen over kunt hebben, mocht je zoon daar behoefte aan hebben. Een thema waar Perez ook nadrukkelijk op ingaat is het geven en krijgen van toestemming en ook homoseksualiteit schroomt hij gelukkig niet. Hij spreekt continue op een gender neutrale manier en belicht seksualiteit voor jongens vanuit alle mogelijke invalshoeken. Hij geeft praktische tips en oefeningen waar jongens ook echt wat aan hebben. Dit is iets wat in mijn optiek nog nooit eerder zo is gedaan en precies waar ouders in deze tijd behoefte aan hebben. Als een helder antwoord op de #metoo fase waar we inzitten, is het belangrijk om juist aan jongens een allround seksuele opvoeding mee te geven. Helaas zijn het, als je kijkt naar de cijfers, met name de mannen die op seksueel gebied grensoverschrijdend gedrag vertonen.   

Respect

Dit boek gaat niet alleen in op de bloemetjes en de bijtjes, maar gaat ook juist over emotie en communicatie. Bij meisjes is hier regelmatig aandacht voor, maar meestal mist dit in de boeken die voor jongens bedoelt zijn. Chavez geeft de jongens les in hoe ze met de ander zouden kunnen omgaan om zo risico’s op bijvoorbeeld zwangerschap en/of seksueel ongewenst gedrag te voorkomen. Dat wil zeggen; hij geeft er met ‘respect' een heel helder antwoord op. 

Ook ik heb er overigens echt nog wel wat nieuws bijgeleerd door het lezen van dit boek. Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier