19 november 2018

Stop de fopspeen in je eigen mond!

De speen van een kind valt vaak meerdere keren per dag op de grond. Ouders spoelen een fopspeen af onder de kraan of steriliseren hem door middel van uitkoken in een pannetje, speciale doekjes of zelfs via de magnetron of speciale sterilisatie-apparaatjes. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat het beter is om de fopspeen schoon te maken door hem in je eigen mond te stoppen.

Het onderwerp houdt de gemoederen bezig, want het laatste dat je wilt als ouder, is dat de kleine een infectie oploopt door een vieze fopspeen. Menig ouder doet er dan ook alles aan om de fopspeen schoon te houden. Slechts afspoelen omdat door te steriliseren ook goede bacteriën gedood worden? Toch steriliseren om alle ziektemakers te verbannen? Wat is wijsheid? Dé wijsheid heeft nog niemand in pacht en de adviezen lopen dan ook flink uiteen.

We sommen graag wat adviezen op die we konden vinden.

"Je kunt fopspenen het beste regelmatig steriliseren. Maar voor dagelijks gebruik kun je deze handige fopspeen schoonmaakdoekjes gebruiken."

"Door een fopspeen regelmatig te steriliseren, kun je ook voorkomen dat mondbacteriën van jezelf of van andere kinderen (bijvoorbeeld van het kinderdagverblijf) in het mondje van jouw baby komen."

"Je hoeft flessen en spenen in principe alleen maar uit te koken (steriliseren) na aankoop. Daarna voldoet de vaatwasser (min. 55°C) of handafwas en ondersteboven laten drogen op een droge, schone doek."

"Wil je de fopspeen van je baby schoonmaken? Stop hem dan nooit in je eigen mond, maar spoel hem af. In je eigen mond zitten bacteriën die er voor zorgen dat het glazuur van de eerste tandjes meteen wordt aangevallen."

"Speentjes moeten voor het eerste gebruik en daarna met regelmatige tussenpozen vijf minuten lang worden uitgekookt. Laat het speentje niet langer dan aanbevolen in de sterilisatieoplossing weken."

Dus samengevat: steriliseer het niet elke keer, steriliseer het elke keer, doe het niet in je mond, doe het in je mond, gebruik alleen warm water, was het in minimaal 55 graden, gebruik schoonmaakdoekjes. Niet bepaald eenduidig.

Stop de speen in je eigen mond

Er is nu een groeiend wetenschappelijk inzicht dat je als ouder ook gewoon de fopspeen eerst in je eigen mond kunt doen om het te reinigen.

Wat is het idee hierachter?

In de laatste decennia is het aantal allergieën bij jonge kinderen flink toegenomen, in bepaalde landen zelfs tot 1 op 3 kinderen. Bij allergie moet je denken aan eczeem, astma. Niemand heeft een goede verklaring voor die toename, maar het idee is dat door de overdreven aandacht voor hygiëne, baby’s te weinig weerstand opbouwen. Als reactie kan het immuunsysteem te heftig reageren waardoor de kans op een allergie toeneemt. Dat kun je vaststellen door na te gaan of het immuunsysteem antistoffen aanmaakt.  Wat dat idee van overdreven hygiëne ondersteunt is, dat kinderen die geboren worden in grote gezinnen of vroeg in aanraking komen met huisdieren, minder vatbaar zijn. Ook armoedige leefomstandigheden helpen mee met de opbouw van weerstand. Dit laatste gaat te ver natuurlijk om je baby te beschermen.  Baby’s die via de natuurlijke weg worden geboren, zijn beter beschermd dan keizersnee-baby’s waar  de baby in gesteriliseerde ziekenhuisomgevingen ter wereld komt.

Dus een beetje weerstand is prima. Onderzoeken in Zweden (2013) en in de Verenigde Staten (2018) stellen vast dat ouders die de fopspeen eerst in hun eigen mond stoppen en daarna deze aan de baby geven, hun baby en peuter een betere bescherming bieden tegen allergieën.

Er is tegen dat idee wel weerstand gekomen uit de hoek van de Amerikaanse tandartsenvereniging, die suggereerde dat ook cariës-bacteriën op die manier worden overgedragen en het daarom weer geen goed idee is om de fopspeen in eigen mond te doen.  Voor die gedachte is geen wetenschappelijk onderbouwing en andere artsen vinden die tandartsvisie nogal onzinnig. Voor wat het waard is.

Bronnen:

Zweeds onderzoek uit 2013:

http://pediatrics.aappublications.org/content/131/6/e1829

Amerikaans onderzoek uit 2018: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181116083202.htm

Lees ook: