Home » Artikelen » Tieners in de gemeenteraad

Tieners in de gemeenteraad

Door:

Redactie Ouders Online

Tieners mogen zelf niet stemmen, maar kunnen wel gekozen worden tot gemeenteraadslid. Dat kan al vanaf 14 jaar!

We hadden het ons nooit gerealiseerd, maar eigenlijk heb je vanaf 14 jaar al passief kiesrecht voor de gemeenteraad. Vanwege de regel dat je 18 moet worden in de zittingsperiode, die 4 jaar duurt. Vandaar. We ontdekten dat vanwege een bericht van de Kindercorrespondent, een initiatief van Tako Rietveld, ex-medewerker van het NOS Jeugdjournaal.

Eigenlijk weet niemand precies hoeveel minderjarige kandidaten er morgen meedoen, omdat niemand dat bijhoudt. Maar het zijn er zeker tientallen, zo constateerde de Kindercorrespondent na een belrondje. Het jongste kandidaat-raadslid is 14 (Isis Bloemsma uit Tilburg - zie foto). Daarnaast zijn er zeker drie 15-jarigen, zes 16-jarigen en twintig 17-jarigen.

Stem van de jeugd

De belangrijkste reden waarom jongeren zich kandidaat stellen, is om 'de stem van de jeugd' te laten horen. Die ook nog eens heel creatief kan zijn. De Kindercorrespondent citeerde twee kandidaten:

"Veel politici denken dat ze de jeugd begrijpen, maar dat is echt totaal niet zo," zegt Isis Bloemsma (14) uit Tilburg. "Ik zit zo vaak op de bank naar het nieuws te kijken en dan denk ik: jullie snappen de jeugd écht niet. Daarom is het belangrijk dat we zelf meepraten."

En Mees Hillenbrink (15) uit Venray vindt: "Ervaring is het tegenovergestelde van creativiteit. Als je iets uit ervaring doet, heb je het al eerder gedaan. Juist omdat wij veel dingen nog niet eerder deden, kunnen wij er op een andere manier en veel creatiever naar kijken dan de mensen die al 30 jaar hetzelfde doen. We hebben nieuwe ideeën en andere oplossingen."

Over hun kansen om daadwerkelijk gekozen te worden is nog niets bekend.

Vul samen de stemwijzer in

Maar ook als je kinderen geen politieke ambities hebben, of zelf nog niet mogen stemmen, is het belangrijk om ze te betrekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zodat ze alvast een idee krijgen over de kracht van onze democratie. Waarin iedereen kan meepraten en meebeslissen.

Vul bijvoorbeeld eens samen de Stemwijzer in. Praat over de onderwerpen die daarin – voor je eigen gemeente – aan de orde worden gesteld, en luister naar de ideeën van je eigen kinderen. Zo geef je ze alsnog een stem.

Redactie Ouders Online

 

Naschrift: 

De Kindercorrespondent mailde ons met de vraag of wij hun crowdfunding-actie onder de aandacht wilden brengen. Waarbij elke binnengehaalde euro wordt vervijfvoudigd. Okee - hierbij.

De actie loopt 24 uur (20 en 21 maart). Als het streefbedrag niet wordt gehaald, krijg je je geld terug. Zie: https://www.charidy.com/theyouth

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Wow. Goed idee zeg. Dit wist

Wow. Goed idee zeg. Dit wist ik ook niet. Ik hoop dat er veel jongeren zich verkiesbaar stellen.

Ik heb thuis ook het minderheidsstandpunt dat ik vind dat je met 16 jaar zou mogen stemmen. Het voordeel lijkt mij dat de meesten dan nog op de middelbare school zitten en er makkelijker bij betrokken kunnen worden. Je kunt zelfs in scholen een stemlokaal instellen.

Mogelijk dat dat helpt bij de betrokkenheid bij het openbaar bestuur.

De eerste keer stemmen met mijn kinderen ben ik meegeweest en heb foto's gemaakt. De meeste begeleiders van een stemlokaal vonden dat prima en gaven zelf ook een uitleg.

Ook nam ik de kinderen al mee toen ze nog veel kleiner waren. Om te zien dat het normaal is dat je af en toe gaat stemmen. Het is toch ook een beetje het feestje van de democratie. Hoe cynisch je ook over de politiek of politici kunt zijn.

Er is voor gestreden om te zorgen dat iedereen een stem heeft. Ook jongeren.

Yes! Zo deden wij het ook,

Yes! Zo deden wij het ook, toen onze kinderen nog klein waren. Meenemen naar het stemlokaal. En uitleggen wat daar gebeurt.

Goed plan, om het actief kiesrecht te verlagen naar 16 jaar. Heb je meteen ook écht electoraat voor die minderjarige gemeenteraadsleden. Ik zag dat het twee jaar geleden al geopperd werd door de voorzitter van de Nationale Jeugdraad (Geef jongeren vanaf 16 jaar stemrecht - VK, 2 sept. 2016).

Henk Boeke (Redactie Ouders Online)

Ook onze kinderen vonden het

Ook onze kinderen vonden het altijd heel interssant om mee te mogen naar het stemmen. Maar nu oudste 18 is en stemgerechtigd is de animo (“Politiek? Meuh. Wat doet mijn ene stem er nu toe?) verminderd. Zijn broer van 15 heeft dan wel weer enthousiast meegekeken met de stemwijzer, hopelijk blijft die interesse.
De in het artikel gelinkte stemwijzer is overigens maar in een zeer beperkt aantal gemeenten bruikbaar, maar gelukkig zijn voldoende lokale stemwijzers.
Veel stemplezier!

Lees verder