20 maart 2018

Tieners in de gemeenteraad

Tieners mogen zelf niet stemmen, maar kunnen wel gekozen worden tot gemeenteraadslid. Dat kan al vanaf 14 jaar!

We hadden het ons nooit gerealiseerd, maar eigenlijk heb je vanaf 14 jaar al passief kiesrecht voor de gemeenteraad. Vanwege de regel dat je 18 moet worden in de zittingsperiode, die 4 jaar duurt. Vandaar. We ontdekten dat vanwege een bericht van de Kindercorrespondent, een initiatief van Tako Rietveld, ex-medewerker van het NOS Jeugdjournaal.

Eigenlijk weet niemand precies hoeveel minderjarige kandidaten er morgen meedoen, omdat niemand dat bijhoudt. Maar het zijn er zeker tientallen, zo constateerde de Kindercorrespondent na een belrondje. Het jongste kandidaat-raadslid is 14 (Isis Bloemsma uit Tilburg - zie foto). Daarnaast zijn er zeker drie 15-jarigen, zes 16-jarigen en twintig 17-jarigen.

Stem van de jeugd

De belangrijkste reden waarom jongeren zich kandidaat stellen, is om 'de stem van de jeugd' te laten horen. Die ook nog eens heel creatief kan zijn. De Kindercorrespondent citeerde twee kandidaten:

"Veel politici denken dat ze de jeugd begrijpen, maar dat is echt totaal niet zo," zegt Isis Bloemsma (14) uit Tilburg. "Ik zit zo vaak op de bank naar het nieuws te kijken en dan denk ik: jullie snappen de jeugd écht niet. Daarom is het belangrijk dat we zelf meepraten."

En Mees Hillenbrink (15) uit Venray vindt: "Ervaring is het tegenovergestelde van creativiteit. Als je iets uit ervaring doet, heb je het al eerder gedaan. Juist omdat wij veel dingen nog niet eerder deden, kunnen wij er op een andere manier en veel creatiever naar kijken dan de mensen die al 30 jaar hetzelfde doen. We hebben nieuwe ideeën en andere oplossingen."

Over hun kansen om daadwerkelijk gekozen te worden is nog niets bekend.

Vul samen de stemwijzer in

Maar ook als je kinderen geen politieke ambities hebben, of zelf nog niet mogen stemmen, is het belangrijk om ze te betrekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zodat ze alvast een idee krijgen over de kracht van onze democratie. Waarin iedereen kan meepraten en meebeslissen.

Vul bijvoorbeeld eens samen de Stemwijzer in. Praat over de onderwerpen die daarin – voor je eigen gemeente – aan de orde worden gesteld, en luister naar de ideeën van je eigen kinderen. Zo geef je ze alsnog een stem.