Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 februari 2020

TIMIO winactie

Er is een nieuw product op de markt voor kinderen waarmee ze spelletjes kunnen doen, muziek kunnen luisteren en verhaaltjes kunnen horen: de TIMIO! Nu horen we je denken, dat is toch niets bijzonders? Maar de TIMIO onderscheidt zich door iets anders: hij heeft geen beeldscherm! Dus dat betekent spelen zonder schermtijd. Wij mochten hem testen, en het goede nieuws: wij mogen drie TIMIO's weggeven t.w.v €119,-!

De TIMIO is bedacht door ouders die graag speelgoed wilden ontwikkelen dat zowel educatief als interactief is, maar zonder afleidende beeldschermen. En dat is gelukt! We geven je vast een korte samenvatting van onze bevindingen: we hebben hard gezocht naar minpunten voor een kritische review, maar kunnen niet anders dan concluderen dat de TIMIO geweldig in elkaar zit!

Je kunt niet meer meedoen met de winactie.

Interactief spelen

De TIMIO werkt heel eenvoudig, wat handig is omdat kinderen hem dan zelf kunnen bedienen. Je kunt hem aan de achterkant aan- en uitzetten en hij heeft maar één speelstand. Je krijgt 20 speelschijven (magnetische discs) met allemaal verschillende spelletjes en mogelijkheden. Je legt een schijf op de TIMIO en hij activeert direct het thema. Zo is er een schijf over verschillende voertuigen, boerderijdieren, dieren uit de jungle en over verschillende lichaamsdelen. Kinderen kunnen op de verschillende onderdelen drukken en dan horen ze wat het is en indien van toepassing, het bijbehorende geluid (bijvoorbeeld: Koe - moeehhhh). Als je 3 seconden niets doet, stelt TIMIO je een vraag: “Waar is het oor?”. Bij een verkeerd antwoord, moedigt TIMIO je aan om het nog een keer te proberen en bij het juiste antwoord krijg je dikke complimenten. Dat maakt de TIMIO zo leuk, je kind kan zelf spelen met de verschillende onderdelen maar ook kleine opdrachten uitvoeren.

Enige minpunt dat wij konden bedenken is dat het jammer is dat deze twee functionaliteiten niet los van elkaar aan te zetten zijn. Het zou fijner zijn als je zou kunnen kiezen tussen de twee speelmogelijkheden (zelf ontdekken of opdrachten uitvoeren). Nu moet je dus telkens 3 seconden niets aanraken, voor je een vraag krijgt. Ook tussen de vragen zit telkens 3 seconden. En als je zelf een peuter of kleuter in huis hebt, weet je wat een uitdaging het voor kinderen kan zijn om 3 seconden iets niet aan te raken dat ze wel graag willen!

Spelen en leren tegelijk

Naast de schijven over dieren, lichaamsdelen en voeding, kan je kind met de TIMIO ook spelenderwijs aan de gang met nieuwe vaardigheden leren, zoals het alfabet, klok kijken en leren tellen. Dat zorgt ervoor dat de TIMIO meegroeit met de leeftijd van je kind. Je kunt hiermee samen met je kind oefenen door opdrachten te geven zoals: ‘spel je eigen naam’, of ‘wijs aan hoe oud jij bent’.

Er zijn veel apps op de markt die ondersteunend kunnen werken bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar het verschil met TIMIO is dat je kind aan de slag kan zonder dat er een beeldscherm aan te pas komt.

Meertalige opvoeding? Ook daar is aan gedacht!

Voeden jullie je kind meertalig op? Bijvoorbeeld omdat een van jullie een andere moedertaal heeft, of omdat jullie het belangrijk vinden van jongs af aan een tweede taal aan te leren? Dan kan de TIMIO daar uitstekend bij helpen! Je kunt hem in 6 verschillende talen instellen. Zelfs de kinderliedjes zijn te beluisteren in de een taal naar keuze! En ook als jullie niet meertalig zijn, kan het best een leuke functie zijn. Gaan jullie op vakantie met de auto naar Frankrijk of vliegen jullie naar een Spaans eiland? Dan kan de TIMIO een leuk onderdeel zijn van de reis ernaartoe en de voorbereiding op de bestemming! We zijn absoluut onder de indruk van de uitgebreide mogelijkheden van de TIMIO. En ben je de Spaanse liedjes zat? Zet dan gewoon het geluid wat zachter, want ook dat is handmatig in te stellen.

Voor kinderen vanaf 3 jaar

De leeftijdsindicatie voor de TIMIO is vanaf 3 tot 7 jaar. Zelf denken we dat de TIMIO ook al heel leuk kan zijn voor kinderen van 2 jaar, en sterker nog, misschien zelfs al voor kinderen vanaf 1 jaar! Het is voor kleine kindjes heel leuk om op deze manier in aanraking te komen met dierengeluiden en het ontdekken van lichaamsdelen. Maar er zijn ook meerdere schijven met kinderliedjes! Zo is er een schijf met traditionele kinderliedjes, met slaapliedjes en zelfs één met kerstliedjes. Ook de schijf met sprookjes en de schijf die toetsen bevat zodat je kind zelf muziek kan maken, zijn al geschikt voor de kleintjes.

TIMIO is geschikt voor kinderen tot 7 jaar. Voor kinderen van deze leeftijd zou de uitdaging hem zitten in de mogelijkheid andere talen te leren. Dit kan door in andere talen op de TIMIO te spelen. In dit geval zou het wel handig zijn als je kind bezit over een kleine talenknobbel, anders is het misschien te lastig. De andere oefeningen die je kunt doen op de TIMIO vinden wij voornamelijk geschikt voor jongere kinderen.

Stevig gebouwd

We kunnen al uit eigen ervaring spreken, dat de TIMIO wel tegen een stootje kan (en die peuters en kleuters weten maar al te goed hoe ze een stoot moeten uitdelen). Onze test-TIMIO heeft al een ongeluk met een glas water overleefd, een val van de tafel en al meerdere poetsbeurten door vieze eethandjes. Wat ons betreft het perfecte stuk speelgoed in ieder huishouden met jonge kinderen!

Wil je meer foto's én filmpjes zien over hoe de TIMIO werkt? Volg ons dan op Instagram waar we je alles laten zien in de stories!

Online verkrijgbaar

Wil jij de TIMIO nu al in huis halen? Je kunt hem hier bestellen.

Lees ook: