18 december 2019 door Loth van Veen

Tips om te studeren tijdens de vakantie

De kerstvakantie staat voor de deur! Veel etentjes, leuke dingen doen met vrienden en even bijkomen van de studiedruk de afgelopen weken. Maar de vakantieperiode is juist ook ideaal om te studeren. Onze studiekeuze-expert Loth van Veen geeft tips om thuis toe te passen!

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het woord kerstvakantie: studeren. Toch zijn er veel studenten die deze extra tijd willen (of moeten) benutten om studiewerk bij te houden of in te halen. Dat kan best lastig zijn als je de structuur van colleges en lessen mist en de gezellige afleiding op de loer ligt… Hoe help je je kind het studeren tijdens de vakantie aan te pakken?

Tip 1: Bespreek verwachtingen van de vakantie

Vraag je kind zich voor te stellen wanneer de vakantie is afgelopen. Wat zou je kind bereikt willen hebben aan het eind van de vakantie? Probeer goed te luisteren wat je kind zegt. Dit kan van alles zijn: van bijgeslapen zijn tot bepaalde vrienden gezien hebben en van het voorbereiden van een tentamen tot het inleveren van een studieopdracht. Je stelt enkel vragen en probeert je geen mening te vormen over wat je kind graag zou willen. Probeer hier nu samen doelen uit te destilleren.

Door samen de verwachtingen en doelen van de vakantie te bespreken, voorkom je dat de tijd ‘zomaar voorbij gaat’ en zorg je ervoor dat je kind tijd en aandacht besteedt aan datgene wat voor hem/haar écht belangrijk is.

Tip 2: Maak (samen) een realistische planning

Als je kind studiedoelen heeft gesteld voor de vakantie, is het maken van een goede planning een must. Grote kans dat je kind aangeeft dit al vaak geprobeerd te hebben en dat er weinig vertrouwen is dat dit gaat helpen. De vraag is of je kind goed heeft leren plannen. Veel scholieren en studenten blijken deze vaardigheid onvoldoende te beheersen, waardoor er inderdaad talloze planningen gemaakt, bijgesteld en weggegooid worden. Je kunt je kind helpen door research te doen naar de do’s en dont’s van het plannen én een (papieren!) planner of agenda voor hem/haar aan te schaffen. 

Tip 3: Zorg voor balans tussen inspanning en ontspanning

Je opsluiten met een berg studieboeken en een laptop op je kamer terwijl je beneden de kerstliedjes hoort en geur van het kerstdiner je tegemoetkomt… Dat kan best lastig zijn! Help je kind een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Het is fijn als je zoon of dochter op een aantal momenten de studie écht los kan laten en kan ontspannen. Dat zijn de momenten waarop je op kunt laden, zodat je er later met nieuwe energie tegenaan kunt. Zorg er dus voor dat er in de planning ook voldoende van dit soort staan! (En: begin op die momenten niet over studeren!)

Tip 4: Beloon je kind als het doelen behaalt

Een compliment, een kop koffie mét kerstkransjes of een klein cadeautje onder de boom: beloon je kind als het lukt studiedoelen te bereiken tijdens de vakantie. Belonen werkt motiverend en geeft soms nét dat zetje om nog even door te gaan.