Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 mei 1999 door Justine Pardoen

Tuutjes en rietjes

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Het betere seizoen is aangebroken: het gezin trekt er weer op uit. Hapjes en drankjes mee; de weldenkende ouder gebruikt geen wegwerpverpakkingen, maar schaft zich degelijke, herbruikbare doosjes en bekers aan. Maar dit mileubewustzijn is vaak wel onhygiënisch. Veel van de bekers met een afsluitbaar tuutje of rietje, zijn al snel met geen mogelijkheid meer schoon te krijgen. Als ze zwart worden en naar natte lappen gaan stinken, dan verdwijnen ze alsnog bij het huisvuil. Daar gaat je mileubewustzijn. Is daar nu niets tegen te doen?

"Een paar uur laten weken in de soda", meent Janneke. Maar Renée heeft een beter idee: "Neem die tabletten om een kunstgebit mee schoon te maken. Nachtje laten staan, goed spoelen, en schoon...." Angelika waarschuwt dat de tabletten giftig zijn: "Echt goed spoelen hoor, en opletten dat kleine kinderen er niet bij kunnen. Ik werk in een verpleeghuis voor dementerende mensen en wij mogen dat spul niet meer gebruiken." Zelf tipt ze ook nog het afwasmiddel voor de vaatwasmachine: "kokend water erbij en je krijgt alles schoon, maar ook gevaarlijk hoor".

Karina zweert bij kokend water en gewoon schoonmaakazijn. Nathalie doet het met ongekookte rijst: "kokend water erbij, laten staan en af en toe schudden. Blink, blink!" Wilma gebruikt zand uit de zandbak: "Wat water erbij en flink schudden. Al het zichtbare vuil verdwijnt! Daarna natuurlijk wel goed spoelen." Ook milieuvriendelijk schoonmaken is nog een hele kunst.