Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 december 2020 door Femke Wester

Uitstelgedrag: zo help je jouw puber met plannen

Kunnen jullie pubers ook zo enorm goed uitstellen? Die van mij wel. Ikzelf trouwens ook, maar ik moet groot en verstandig zijn en mevrouw de directeur uithangen en ik geef mezelf inmiddels vaak een goed gemikte trap onder mijn reet. Dat moeten onze kinderen ook leren, want straks wordt later en later wordt morgen en morgen wordt ik heb tijd zat, het is volgende week pas en dat wordt weer “Shit, het is morgen en ik moet nog drie hoofdstukken leren! Mamaaaa HELP!”

Waarom stellen pubers zoveel uit? 

Ik geef al jaren Ik Leer Leren en Sterk naar School trainingen, en er zijn een aantal antwoorden die vaak voorkomen als je vraagt: “Wat zeg je tegen jezelf als je besluit nog even niet te beginnen?”

De antwoorden die ik vaak hoor:

  • Ik heb nog tijd zat
  • Ik ben te moe
  • Iets anders moet echt eerst
  • Ik heb gewoon geen zin
  • Ik heb nu geen tijd
  • Ik kan me niet concentreren nu
  • Ik heb het echt wel verdiend om eerst …
  • Oh, die paar minuten kan ook nog wel even

Herkenbaar? Wat erachter zit, achter die oppervlakkige redenen, is dat we iets niet willen, dat we geen overzicht hebben of bang zijn dat we het toch niet kunnen en/of op onze kop gaan krijgen (al dan niet van onszelf). Onder die redenen zit een soort zere kies die we liever met rust laten. En dan is nog één Netflix aflevering toch veiliger. Of een schone koelkast en dan kun je ook nog trots zijn want je hebt iets nuttigs gedaan (en nu we toch bezig zijn, heb je die ramen gezien?!)

Zes tips voor je puber om tóch te beginnen en te stoppen met het uitstelgedrag

  1. Geef jezelf pauze en zet een kookwekker (laat je puber zelf de lengte van de pauze bepalen en de kookwekker zetten. Let op: niet de timer op je telefoon)
  2. Begin met een heel klein ieniemienie stapje, bijvoorbeeld je laptop aanzetten. Of het document vast openen. Of je boeken openslaan.
  3. Geef jezelf toestemming om (na bijvoorbeeld een uur) weer te stoppen als het echt niet lukt.
  4. Maak een planning en schema en verdeel je taak in kleine, behapbare stukken van maximaal 20 minuten.
  5. Bedenk, visualiseer en voel hoe lekker het is als je het straks wel gedaan hebt en plan alvast een beloning voor jezelf.
  6. Spreek met iemand af om tegelijkertijd te beginnen. Het hoeft niet aan dezelfde klus te zijn en het kan allemaal ook via de app. Gedeelde smart is halve smart en vreemde ogen dwingen.

Probeer vooral uit wat voor jou werkt en welke tips het best bij jou passen.

Ik bedenk me net dat tijdsdruk me heeft aangezet om deze column te gaan schrijven. Dat is trouwens zelfopgelegde tijdsdruk; ik had met mezelf-de-ceo afgesproken dat ik hem vandaag in zou leveren dus dan doet mezelf-de-medewerker dat ook.

Lees ook: