Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 november 2000 door Justine Pardoen

Vader voelt zich begluurd door zijn dochter

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Jan heeft een dochter van vijftien. Een lastige leeftijd: ze zit al flink in de puberteit. Maar dat is niet de reden dat Jan zich wendt tot het Forum van Ouders Online. Jan: "Waar het om gaat, is dat ze mij begluurt als ik aan het douchen ben. Ik heb het al een paar keer meegemaakt, maar er nog nooit iets van gezegd. Ook niet tegen mijn vrouw."

De verwarde vader vervolgt: "Het probleem is dat het mij eigenlijk wel opwindt op een of andere manier. Maar dat lijkt me een zieke reactie! Zijn er meer mensen die dit ervaren hebben met hun kinderen?"

Els vindt het moedig van Jan om hiervoor uit te komen: "Ik denk niet dat je de enige bent." Zij raadt hem aan toch wel met zijn vrouw te praten, en daarna ook met zijn dochter. Maar hoe precies, daar valt zo weinig over te zeggen: "Ik weet niet hoe ver je dochter is in haar ontwikkeling. Sommige meiden van vijftien zijn nog erg jong, maar je hebt er ook.... Doorgaans is het gewoon nieuwsgierigheid. Heeft ze al een seksuele ervaring gehad? Wie weet wil ze alleen maar eens kijken hoe een volwassen exemplaar eruit ziet."

Hermione kan zich de schrik wel voorstellen, maar ook zij vindt dat Jan zich nergens zorgen over hoeft te maken. Ze denkt dat het gedrag van zijn dochter vanzelf verdwijnt als ze een vriendje krijgt: "Je dochter is gewoon bezig te kijken welk effect ze heeft op mannen. En daarvoor heeft ze diegene uitgekozen die ze het beste kent en waar ze zich het veiligst bij voelt." Cheff deelt die mening: "Ze ziet de liefde tussen jou en je vrouw en denkt 'zo moet dat dus' en nu probeert ze bij jou uit of zij het goed doet."

Alle reacties gaan vooral in op de motieven die een vijftienjarig meisje kan hebben om haar vader te bekijken in zijn volle naaktheid. Niemand gaat in op de verwarde gevoelens van Jan als man en vader.

Sanderijn van der Doef, kinderseksuologe bij het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie), deelt het vermoeden dat Jan niet de enige man is die opgewonden kan raken van zijn dochter. Daarmee kunnen vaders gerustgesteld zijn: "Op zich is het niet zo raar dat het erotiserend werkt als een vrouw naar je kijkt. Dat is een min of meer onwillekeurige reactie. Veel mensen vinden het opwindend als ze zo bekeken worden. Gluren en begluurd worden heeft iets. Als man vindt Jan dat misschien prettig, maar het is hoogst verwarrend als dat gevoel hem overvalt bij zijn eigen dochter. Dat zou niet moeten kunnen, lijkt hij te willen zeggen. Maar het gebeurt toch."

Van der Doef: "Als het dan toch gebeurt, mag je er niets mee doen. Dat is duidelijk. Maar omdat Jan er zich bezorgd over toont en er zelf zo bewust mee worstelt, maak ik me geen zorgen over zijn gedrag als vader. Zolang hij dit soort situaties niet bewust gaat opzoeken voor zijn eigen plezier, zou hij er zich ook niet schuldig over hoeven te voelen."

In tegenstelling tot het advies van de ouders op het Forum, zou Van der Doef de vader niet aanraden met zijn vrouw te gaan praten. "Als de vader zelf goed beseft dat hij hij met zijn gevoelens van opwinding niets mag doen, zou ik het maar zo laten. De kans is groot dat zijn vrouw het niet goed begrijpt, verkeerde conclusies trekt en zich onnodig zorgen gaat maken. Daarmee heb je niets opgelost. Wel zou ik Jan aanraden om de situatie te vermijden. Zit er geen slot op de badkamerdeur?"

Maar hoe zit nu het met die dochter? Waarom doet zo'n meisje dat? Van der Doef: "Dat is inderdaad niet meer dan nieuwsgierigheid naar het naakte lijf van een volwassen man. Ze ziet haar eigen lichaam langzaam veranderen in dat van een volwassen vrouw en nu raakt ze geïnteresseerd in hoe andere blote volwassenen eruit zien. Man of vrouw. Ze zal dus ook wel willen weten hoe haar moeder eruit ziet onder de douche. Net zoals peuters dat willen weten in de fase waarin ze het verschil tussen de geslachten ontdekken en zoals jonge pubers zich een beeld willen vormen van de manier waarop volwassenen met sex bezig zijn. Ik denk dus beslist niet dat dit meisje iets bij haar vader willen testen of uitproberen. Een puber is echt niet bezig met de erotisering van haar ouders. Integendeel zelfs: meestal ontkennen ze zelfs de mogelijkheid dat hun ouders zich ook wel eens zouden kunnen gedragen als seksuele wezens."

Lees ook: