Vakantie: alles over de zomerdip

Uit onderzoek van voorgaande jaren blijkt dat veel kinderen in de zomervakantie een terugval hebben in leerniveau. Die ontstaat na het langdurig niet oefenen van de lesstof. Nu komt de zomervakantie vlak nadat de scholen weer open zijn gegaan sinds de coronacrisis. Hoe zit het dan met de terugval als kinderen nu weer 6 weken niet oefenen? En hoe groot is zo'n terugval door de zomervakantie? En wat is nodig om deze dip tegen te gaan? Je leest het hier!

De terugval die kinderen na de zomer laten zien in hun leerprestaties staat in het onderwijs bekend als ‘de zomerdip’. De terugval met rekenen is opvallend genoeg het grootst bij kinderen die dat vak juist ‘makkelijk’ afgaat. Onderzoeker Francette Broekman heeft wel een vermoeden hoe dat komt. ‘Als een kind hoge cijfers haalt, zouden de ouders kunnen denken: dat zit wel goed,’ zegt zij. ‘Met als gevolg dat in de vakantie weinig wordt geoefend.’ En juist blijven oefenen is dus belangrijk.

Onderzoek

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de bekende 'zomerdip'. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam testte Squla 984 kinderen die van groep 4 naar groep 5 zouden gaan op rekenvaardigheid. De leerlingen maakten voor en na de zomer een tempotoets waarbij ze 200 vragen zo snel mogelijk moesten beantwoorden. Wat bleek? Na de zomervakantie hadden ze gemiddeld 7 vragen minder goed dan daarvoor. 

Kinderen die tijdens de zomervakantie een kwartier per week hadden geoefend met rekenen, deden het beter: zij hadden gemiddeld drie vragen meer goed dan hun leeftijdsgenootjes die dit niet hadden gedaan. Je kunt hier meer lezen over de resultaten van het onderzoek.

Conclusies & tips

Betekent dit dat je kind de hele zomervakantie aan de slag moet met school? Absoluut niet! Het is een goed idee om de lesstof elke week op te frissen, bijvoorbeeld door samen een half uurtje wat oefensommen te maken of actief aan de slag te gaan met lezen en schrijven. Door dit samen met je kind te doen voelt het minder als 'moeten' en 'leren' en maak je er een fijn moment samen van.

Uit het onderzoek blijkt dat het loont om tijdens de vakantie te blijven oefenen. ‘Een gebrek aan oefening leidt ertoe dat alle kinderen lager scoren op rekenen, ongeacht hun niveau vóór de zomer,’ aldus onderzoeker Broekman. 

Lekker lezen 

De leesvaardigheid gaat, naast de rekenvaardigheid, het meest achteruit in de zomer. Laat kinderen boeken uitzoeken voor onderweg op de achterbank of op het strand. Zelfs het lezen van boeken onder het AVI-niveau of stripboeken helpt al. Ook leuk: laat kinderen de menukaart, folders van de bezienswaardigheden of borden langs de weg voorlezen. 

Leerzame spelletjes

Spelletjes zijn leuk om te doen op vakantie. Kies eens voor een spel waarmee de hersenen blijven kraken. Spellen waarbij kinderen hun rekenvaardigheid oefenen zijn bijvoorbeeld: Eenentwintigen (een soort black-jack voor kinderen), Rummikub, Yahtzee en Halli Galli.

Sommetjes zijn overal

Veel kinderen vinden het leuk puzzeltjes en spelletjes op te lossen. Benader rekenen daarom als leuke bezigheid en plaats ze in context. Laat kinderen uitrekenen hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij het betalen in een restaurant of de supermarkt. En hoeveel melk is er nodig voor 10 pannenkoeken? Hoeveel glazen water moet hij of zij drinken om 1 liter per dag te drinken? Bereken samen de afstand die jullie afleggen en de tijd die jullie daarover zullen doen. Verzin samen rekensommen met nummerborden van andere auto’s. Kun je de getallen bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en delen?

Apps & websites 

Lezen op vakantie maar geen ruimte voor stapels boeken? Download de app VakantieBieb van de Bibliotheek. Deze app bevat een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. Bij de boeken wordt het AVI-niveau vermeld zodat kinderen makkelijk een boek van het juiste niveau uitkiezen. 

Op Squla vind je spelletjes en quizzen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld spelenderwijs de taal leren van hun vakantieland. En in de app Squla Familiebordspel speelt ieder gezinslid op zijn eigen niveau. Dus evenveel kans om te winnen! 

Langaroo is een nieuw meertalig online platform dat op een speelse manier met video’s en vragen de taalontwikkeling van kinderen tussen de twee en zes jaar stimuleert.

Op WRTS.nl kunnen ouders én kinderen allerlei woordjes in allerlei talen leren. Zowel de website als de app zijn gratis te gebruiken.