Menstruatie ondergoed voor je tienerdochter: zo werkt het

Je ziet het steeds meer: menstruatie ondergoed. Waar je het eerst alleen online kon kopen, ligt het nu ook gewoon in sommige winkels en zelfs de supermarkt. Dit period underwear belooft een hoop: 8-10 uur te dragen, een droog gevoel en geen vlekken op je kleding. En duurzaam. Dat ook. Klinkt als een fijne comfortabele optie, helemaal als je tienerdochter net menstrueert. Wij vonden de antwoorden op veelgestelde vragen.

Menstruatie ondergoed: hoe werkt het?

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een onderbroek die je een hele dag/nacht kunt dragen als je menstrueert. Niet doorlekken, geen gedoe met maandverband en/of tampons verwisselen en een droog gevoel. Hoe kan dat?

In het kruisje van period underwear zijn verschillende lagen stof verwerkt. De combinatie van deze (technische) stoffen zorgt ervoor dat de broekjes veel absorberen en toch droog aanvoelen. Wij keken naar het ondergoed van Moodies, zij hebben namelijk, naast de super fijne dameslijn, ook als enige in Nederland een speciale en hippe lijn voor tienermeiden - fijn als je dochter net menstrueert. Alle lagen van het Moodies ondergoed zijn gemaakt van OEKOTEX gecertificeerde stof, dat betekent dat er gegarandeerd geen PFAS in zit. Geen schadelijke stofjes dus.

 • De eerste laag staat in contact met de huid: een zachte sportstof. Deze laat vocht snel door. Dit zorgt voor het droge gevoel.
 • Daaronder zit een absorberende stof die het vocht verspreidt. Ook heeft deze laag een antibacteriële wassing, wat zorgt voor hygiëne en geurtjes voorkomt.
 • De derde laag is een waterproof stof en beschermt tegen doorlekken.

Dit klinkt als een flinke laag stof, maar wees gerust. Er zit geen luier in dit ondergoed, de drie lagen zijn samen maar 2 tot 3 mm dik. Hoe menstruatie ondergoed precies werkt en in elkaar zit, lees je uitgebreid hier.

Voordelen menstruatie ondergoed

 • Makkelijk: geen gedoe met cups, maandverband of tampons. Gewoon je ondergoed aandoen en klaar ben je.
 • Hygiënisch: de middelste, anti-bacteriële laag, vangt bloed en afscheiding op. En geen bacteriën betekent ook geen geurtjes.
 • Efficiënt: een menstruatie-onderbroek kun je 8 tot 10 uur dragen.
 • Comfortabel: als je ongesteld bent, wil je iets dragen dat lekker zit. In period undies zit vaak elastaan, waardoor het materiaal moeiteloos meebeweegt en goed aansluit op de huid. En het kruisje is veel dunner dan maandverband, dus je voelt het niet.
 • Duurzaam: gemiddeld verbruikt een menstruerend persoon 250-300 maandverbanden en/of tampons per jaar. Die komen allemaal op de afvalberg. En dan zit er ook eens chemische troep en plastic in. Die bijdrage voorkom je met period underwear.

Nadelen van een menstruatie onderbroek

 • Uitspoelen: als je het ondergoed gedragen hebt, moet je het uitspoelen.
 • Bloed: tijdens het uitspoelen kom je in aanraking met je eigen bloed. Dat is niet gek, maar in de huidige maatschappij doen we daar soms onnodig moeilijk over. En het is voor sommige meiden wennen om ineens hun eigen bloed te zien. Helemaal omdat bloed dat onder de douche wordt verdund met water eruit kan zien als een grote hoeveelheid. Leg dit dan ook vooraf aan je dochter uit. Menstruatie is niet vies of raar: de helft van de wereldbevolking menstrueert en het is een natuurlijk proces. Het is normaal en daar hoeft niemand zich voor te schamen.
 • Niet in de droger: menstruatie ondergoed kan niet in de droger, dus je moet wat langer wachten voor het droog is. Daarom raden we aan te raden om meerdere stuks te kopen.

Veelgestelde vragen over period underwear

Naast de voor- en nadelen merkten wij dat onze tienermeiden met meer vragen zaten. Daarom deden we nog iets meer onderzoek.

Is menstruatie ondergoed hygiënisch?

Iedereen die weleens doorgelekt is, die weet: dat is geen fijn gevoel, je kleding wordt vies en als je pech hebt ruikt het ook nog. Daar hebben de makers van Moodies over nagedacht. De antibacteriële laag in het kruisje voorkomt geurtjes en de waterproof stof (in combinatie met de pasvorm) voorkomt doorlekken.

Hoe was je menstruatie ondergoed?

Voor gebruik moet je het wassen op 30 graden. Net als bij een handdoek: die droogt ook niet als je hem niet wast. Heb je het ondergoed gedragen? Dan moet je het uitspoelen onder de kraan. Hierna kan hij gewoon in de was. Zonder wasverzachter, want dan absorbeert het ondergoed minder goed. Centrifugeren kan gewoon, maar in de droger kan weer niet. De technische stoffen kunnen dan hun werking verliezen, dus drogen doe je aan de lijn of het wasrek.

Hoe lang kun je een menstruatie onderbroek dragen?

Bij een gemiddelde menstruatie kun je het een hele dag of nacht dragen. Bij een zwaardere flow kies je een hogere absorptiegraad of een ‘overnight’ versie. Of de slip combineren met bijvoorbeeld een menstruatiecup. Tip: als de naden van het kruisje vochtig worden, dan is het tijd om te wisselen.

Hoe lang gaat period underwear mee?

Als je de wasvoorschriften volgt, dan gaat een broekje zo’n 50 wasbeurten mee. Dus afhankelijk van hoe vaak je ze draagt, kun je ze minimaal 2 jaar gebruiken.

Kun je ermee zwemmen?

Nee, niet met ‘gewoon’ menstruatie ondergoed. Er zijn wel merken die menstruatie-badpakken en -bikinibroekjes maken.

Hoeveel menstruatie ondergoed heb je nodig?

Dat hangt er vanaf hoe vaak je wast. Was je 1 x per menstruatieperiode, dan heb je er 4 of 5 nodig.

Welk menstruatie ondergoed moet je kiezen?

Er zijn veel aanbieders van menstruatie-ondergoed, dus keuze genoeg. Check de opbouw van het kruisje en bekijk of ze verschillende modellen hebben. Je wilt immers dat het lek- en geurvrij is, maar het ook lekker zit. Bij Moodies garanderen ze dat ze niet doorlekken en dat je niks ruikt én ze hebben verschillende modellen. Zo is er ondergoed voor de zwaardere of lichtere dagen of kun je kiezen uit een hipster, boyshort of een dunnere slip. Voor ieder wat wils!

Omdat het zowel voor jezelf als je dochter lastig kan zijn om in te schatten welk model goed bij jouw wensen past, heeft Moodies ook een handige menstruatieondergoed-keuzehulp! Zo weet je zeker dat je de juiste vorm én maat kiest. De keuzehulp is te gebruiken voor de tiener en de dameslijn, handig als je ook wilt weten welke maat bij jou past.

Duurzame optie voor volledige bescherming

Makkelijk, comfortabel en geen gedoe met doorlekken of geurtjes. Hadden wij ook fijn gevonden toen wij voor het eerst ongesteld werden. Want laten we eerlijk zijn: dat gestuntel met je eerste tampons en maandverband dat je voelt zitten? Daar zit niemand op te wachten. Menstruatie ondergoed kan een goede vervanger zijn. Nog zoekende wat bij jou of je dochter past? Probeer dan eerst ‘s nachts eens period panties. Geen gedoe met tampons en maandverband of vieze lakens. Ideaal.

Lees ook: