Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 oktober 2018

Voorkom dat je kind ziek wordt!

Zodra de ‘r’ weer in de maand komt, worden we massaal ziek. Zeker kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Daar is een simpele verklaring voor: ze hebben nog niet zoveel immuniteit opgebouwd tegen infecties. Ze kunnen letterlijk van alles ziek worden, terwijl de ouders er geen last van krijgen. Hoe voorkom je nu dat je kind ziek wordt in de winter?

Een goede nachtrust

Het begint allemaal met een goede nachtrust. Niet veel ouders staan hier bij stil, maar een goede nachtrust verbetert de weerstand. Genoeg slapen verbetert het geheugen van het immuunsysteem. Je herkent het zelf misschien ook wel: na een paar dagen slecht slapen heb je zo een flinke verkoudheid of griep te pakken. Dat is bij kinderen niet anders.

Ouders zijn er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor dat ze genoeg nachtrust krijgen. Kinderen moeten een handje geholpen worden. Spreek een duidelijke bedtijd af. Daarbij kun je in de wintermaanden gebruik maken van het feit dat het eerder donker is.

Draag warme kleren

Laat je kind in de wintermaanden lekker warme kleren dragen. Dat is niet alleen comfortabel, maar het biedt ook bescherming. Dat zit zo: als we het koud hebben, hebben we een slechtere doorbloeding. Daardoor werkt de afweer verminderd. Het lijf moet hard werken om warm te blijven, waardoor de weerstand niet optimaal is.

Kinderen zijn hierdoor nog vatbaarder voor infecties. Bovendien kan het kind met een goede winterjas aan altijd buitenspelen, wat het afweersysteem verbetert. De hele dag lekker warm binnen zitten is niet goed voor kinderen. Ze worden er snel verkouden en grieperig van.

Vroeger zeiden onze eigen ouders: “Doe een jas aan! Anders word je ziek!” We kunnen dat anno 2018 bestrijden: je wordt niet ziek omdat je geen jas draagt. Een virus gaat niet op zoek naar slachtoffers zonder jas, maar naar slachtoffers met een lagere weerstand. Kinderen spelen zichzelf vaak warm. Het gaat er niet om dat een kind een jas draagt, maar dat het kind zich warm houdt.

Frisse lucht!

Wat in de winter vaak wordt vergeten, is dat we frisse lucht nodig hebben. In de zomer zetten we graag de ramen en deuren open, maar zodra de herfst aanbreekt zijn we erg geneigd om de ramen op slot te doen. Daarmee verhoog je de kans op ziekte.

Frisse lucht is namelijk goed voor kinderen. Ventileer voldoende, zodat het afweersysteem sterker wordt. Op die manier wordt het kind minder vatbaar voor bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Op RIVM.nl kun je er meer de griep lezen..

Hygiëne

Het is natuurlijk een goed idee in de wintermaanden extra goed te letten op de hygiëne. Laat je zoon of dochter wat vaker de handen met zeep wassen en maak dagelijks deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden schoon. Op die manier kunnen schadelijke bacteriën minder snel gezinsleden infecteren. De kans dat het hele gezin in de lappenland komt te liggen is daarmee aanzienlijk kleiner.

Hoesten en niezen in de holte

Begint de griep al te komen? Voorkom dat het erger wordt, door je kind te leren hoesten en niezen in de holte van de elleboog, of in een papieren zakdoekje. Voorkom dat dit in de handen gebeurt. Als er in de handen gehoest of geniest wordt, kunnen de uitgestoten virusdeeltjes gemakkelijk worden overgedragen op anderen.

Écht voorkomen is moeilijk

Het is moeilijk om écht te voorkomen dat jouw zoon of dochter ziek wordt. De eerder genoemde tips dragen bij aan een beter afweersysteem, maar het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een besmetting met een virus te voorkomen.

Verkouden word je namelijk niet alleen door besmetting, maar ook door verspreiding van virussen door de lucht. Bovendien raakt je kind handen en deurknoppen aan, waar bacteriën op zitten. Bovendien zitten kinderen op school, op de crèche of tijdens het spelen dicht op elkaar. Daardoor kunnen ze elkaar gemakkelijk besmetten.