Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 juni 2016

Waarschuwing voor Snapchat speed filter

Het Snapchat speed filter is bedoeld om te filmen op de fiets (of in de auto). Niet doen! Dat kan namelijk nogal gevaarlijk zijn.

Een moeder mailde ons:

"Vandaag is mijn dochter midden in Amsterdam van haar fiets gevallen, omdat ze het Snapchat speed filter gebruikte. Daarmee moet je filmen tijdens het fietsen of autorijden, om je snelheid te meten, en daarna te posten. Gelukkig is ze niet overreden.

Ik vraag me af waarom dat filter niet verboden wordt. Snapchat is heel populair onder jongeren; het is wachten op een écht ernstig ongeluk. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen."

Daar kunnen we zeker iets mee. Niet zozeer om dat filter te (laten) verbieden, want daar hebben we weinig invloed op, maar wel om ervoor te waarschuwen. Hierbij dus!

Smartphone op de fiets

In feite is dit natuurlijk een specifiek geval van een algemener probleem, namelijk het gebruik van smartphones op de fiets. Dat kan gevaarlijk zijn, met welke app dan ook. Omdat het ontzettend afleidt.

Minister Schulz (Verkeer) heeft al toegezegd dat ze zal laten onderzoeken of het gebruik van een telefoon op de fiets verboden kan worden. Net zoals nu al het geval is voor de auto. Maar voorlopig is het nog niet zo ver.

Gezond verstand

Alles goed en wel, maar uiteindelijk komt het natuurlijk neer op gezond verstand. Met of zonder wetten en regels. Filmen terwijl je op de fiets zit, in een drukke stad als Amsterdam, met tramrails en toeristen, dat is vragen om problemen. Een beetje nadenken mag ook wel hoor.

Het vervelende is alleen dat pubers nog niet zo nadenken. Althans: ze denken zich suf, maar meestal over andere dingen. Het overzien van de consequenties van hun handelen is vaak nog wat te veel gevraagd. Je kunt ze erop wijzen, maar meestal valt het kwartje pas echt als ze daadwerkelijk geconfronteerd worden met de gevolgen van hun acties. En dan maar hopen dat de gevolgen niet ál te ernstig zijn.