22 maart 2021 door Esther Storm en Ferdy Cornelissen

Wat is een opstalverzekering?

De kans dat je over de vraag ‘wat is een opstalverzekering?’ na gaat denken, is het grootst op het moment dat je een huis koopt OF als je kinderen hebt. Kinderen leren een hoop en dat gaat met vallen en opstaan. En schade. In en om je huis. Wat heb je in zo’n geval aan een opstalverzekering? En wat is de beste voor jouw gezin?

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf. Behalve het huis zelf, gaat het om alles wat aan het huis vastzit en wat je niet zomaar kunt loshalen. Zoals vloeren, muren, badkamers en keukens. Alles wat niet aan het huis vastzit, en dus wat je kunt oppakken en meenemen, valt onder de inboedelverzekering.Een opstalverzekering is niet verplicht, maar als je een huis koopt - dan zal de bank het wel verplichten. Zij lenen je een groot bedrag voor je huis en willen daarom zeker weten dat het goed verzekerd is.

Welke kosten/schades worden gedekt door een opstalverzekering?

Voor een opstalverzekering kun je meestal kiezen uit een extra uitgebreide dekking of een allrisk-dekking. Beide dekkingen vergoeden de meeste schades, zoals brandschade, schade na blikseminslag, storm- , water- en inbraakschade. Dat geldt ook voor schade als gevolg van een heftige storm of regenbui, bijvoorbeeld als rivieren zijn overstroomd.

Met een allrisk-dekking worden bijna alle schades vergoed, vaak ook als je er zelf schuld aan hebt. Goed om te weten: je bent nooit verzekerd voor schade die je had kunnen voorkomen door het huis goed te onderhouden.

Schade door aardbevingen

Een actueel onderwerp is schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen, als gevolg van de gaswinning. Schade door een natuurramp valt niet onder de dekking van je opstalverzekering. Maar omdat deze aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning en niet van een natuurramp, is er een aansprakelijke partij. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je deze inschakelen. Ook kun je de schade melden bij het Centrum Veilig Wonen.

Wat als mijn kinderen de schade zelf veroorzaken?

Schade die je eigen kinderen veroorzaken in je huis of tuin, worden alleen vergoed als het om ongelukjes gaat en als de oorzaak onder de dekking valt. Struikelt je kind en maakt hij daarbij iets kapot? Dan kun je de schade verhalen op je opstalverzekering. Gebruikt ze de muur als canvas? Dan niet.

Wat is voor ons gezin de beste opstalverzekering?

Dat kunnen wij helaas niet voor je bepalen. Maar onze kennispartner Independer kan je hier wel bij helpen. Zij bieden onafhankelijk advies en vergelijken financiële producten, zoals een opstalverzekering voor je. Jij klikt door een keuzemenu en daar rollen de voor jou beste opties uit, inclusief de beoordeling van anderen en de kosten. Hier vind je snel en makkelijk welke opstalverzekering het best bij jouw gezin past.


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Esther Storm en Ferdy Cornelissen van Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.