15 maart 2021

Wat leert je kind in groep 1?

Als je kind bijna 4 is, komt de basisschool ineens heel dichtbij. Spannend voor je kind maar waarschijnlijk ook voor jou. Zijn kinderen in groep 1 alleen maar aan het spelen? Wat leren ze eigenlijk in groep 1? En wat moet je kind al kunnen voordat hij naar de basisschool gaat? Dat en meer lees je in dit artikel.

Naar groep 1, wat houdt dat in?

Meestal gaan kinderen direct nadat ze 4 jaar zijn geworden naar groep 1, je hoeft dus niet te wachten tot een nieuw schooljaar begint. Het maakt niet uit of je kind in maart, juli of november jarig is, hij kan meteen na zijn 4de verjaardag naar de kleuterklas. Leerplichtig is je kleintje nog niet, de leerplicht geldt pas vanaf 5 jaar.

Voor de leerlingen van groep 1 is er geen landelijk lesprogramma dat gevolgd moet worden. Scholen bepalen zelf hoe ze hun lesmethodes inzetten, als het maar aansluit op de kerndoelen van het Ministerie Van Onderwijs. Deze kerndoelen bestaan uit verschillende opsommingen van alles wat kinderen op de basisschool moeten leren en beheersen.

In vergelijking met kinderen in de hogere groepen van de basisschool krijgen kleuters in groep 1 veel bewegingsruimte. En dat is maar goed ook, kleuters leren vooral veel door te doen! Kleuters maken grote sprongen in hun ontwikkeling en dat zal je vooral in groep 1 goed merken. In een paar maanden tijd kan en weet je kind al veel meer dan een paar maanden ervoor.

Aan het eind van groep 1 zal het ene kind misschien wat verder zijn in de ontwikkeling dan het andere kind, maar dat is heel normaal. Maak je daar dus geen zorgen over. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Wat moet je kind kunnen voor groep 1?

Als je kind naar de basisschool gaat, is het handig als hij al wat dingen zelf kan. Er zijn enorme lijsten te vinden met vaardigheden die kleuters zouden moeten beheersen voordat ze naar de basisschool gaan. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je kindje nog helemaal niet klaar is voor de basisschool. Probeer dat los te laten, hij gaat immers naar school om te leren en niet om alles al te kunnen nog voordat hij één voet in de school heeft gezet.

Daarnaast ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Wat moet een kind dan wel kunnen voor de start van groep 1? We vroegen het aan Inge Sneekes, werkzaam bij onderwijsplatform Squla:

 • Zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. Dat betekent dus ook dat je jouw kindje moet leren om zelf zijn billen af te vegen.
 • Jas zelf aan en uit kunnen doen. Er wordt trouwens niet verwacht dat hij al zelf de rits of knopen dicht kan doen - dat leert hij op school.
 • Gevoelens durven uiten. Probeer je kind te leren aangeven wanneer hij iets niet leuk vindt en leer hem om hulp te vragen. Dat is wel zo handig als hij in een klas zit met andere kinderen.

Daarnaast kan het een goed idee zijn om af en toe thuis vast te oefenen met de fijne motoriek, bijvoorbeeld door hem te laten knippen met een kinderschaar of helpen in de keuken met een kindermes. In het artikel Naar groep 1: zo bereid jij je kind én jezelf voor lees je nog meer over het voorbereiden op de overgang naar de basisschool.

Wat leert je kind in groep 1?

Kinderen die naar groep 1 gaan, leren de hele dag door. Maar wat leert je kind nu precies in groep 1? Inge: “In dit eerste jaar gaan kinderen aan de slag met onder andere taal en tellen. In groep 1 wordt de basis gelegd voor het ‘echte rekenen’ dat in groep 2 en 3 begint. Daarnaast staat er nog een aantal andere onderwerpen centraal die heel zinvol zijn.

Dit leert je kind in groep 1:

Taal: kinderen leren nog niet schrijven in groep 1, maar krijgen wel veel met taal te maken. Zo zal vooral de woordenschat van je kleuter flink toenemen, gemiddeld leren ze er in de kleuterklas ongeveer 3000 woorden bij. Daarnaast leren kinderen:

 • verhalen herkennen en navertellen;
 • wat letters precies zijn en welke letters er bijvoorbeeld in hun eigen naam zitten;
 • hun eigen naam naschrijven;
 • woorden in stukjes opdelen;
 • rijmpjes.

Rekenen: kleuters die naar groep 1 gaan, kunnen meestal al een beetje tellen. In groep 1 leren ze tot 10 tellen en soms zelfs tot hoger. Verder leren ze:

 • hoeveelheden inschatten, zoals het verschil tussen veel en weinig;
 • besef van begrippen, zoals groot, groter en grootst;
 • cijfers herkennen;
 • vormen herkennen, zoals een vierkant, cirkel etc.

Andere vaardigheden: natuurlijk leert je kind nog veel meer in groep 1, zoals:

 • motorische vaardigheden, zoals klimmen, balanceren, springen, hardlopen, koprol maken, vangen, gooien, bouwen en stapelen. Maar ook de fijne motoriek, zoals knippen, netjes kleuren en schrijfbewegingen maken;
 • kleuren herkennen en benoemen;
 • de kenmerken van seizoenen en dagen van de week;
 • mondelinge vaardigheden, zoals iets vertellen in het kringgesprek
 • sociale vaardigheden, zoals contact maken met klasgenoten, het eigen maken van regels en routine, dingen uitproberen, netjes wachten op je beurt en anderen ook hun beurt laten nemen.”

 

Dit artikel is geschreven met onderwijspartner Squla