Home » Artikelen » Winactie pubers en poen

Winactie Pubers en Poen

Door:

Redactie Ouders Online

Eef van Opdorp wil de toekomst van tieners veiligstellen. In haar nieuwe boek Pubers & Poen neemt ze ouders bij de hand. “Ik maak me zorgen als ik zie hoe slecht jongeren zijn voorbereid op hun financiële volwassenheid”, zegt ze. Help jouw puber financieel zelfstandig te worden. Ouders Online geeft drie exemplaren weg van dit handige boek.

pubers poen financieel onafhankelijk zelfstandig

Cijfers van het Nibud onderstrepen wat Eef van Opdorp zegt. Ruim de helft van mensen die thuis niet heeft geleerd met geld om te gaan, kampt met geldzorgen. 64% heeft moeite met rondkomen, 61% heeft betalingsachterstanden en 48% heeft betalingsproblemen. “Die stress maakt mensen ziek. Geld is je basis. Heb jij je financiën op orde, dan geeft het jou gemoedsrust, zekerheid en vrijheid. Ik gun alle kinderen een armoedevrij leven. Dus laten we daar als ouders met elkaar moeite voor doen.”

Het hart van het boek wordt gevormd door zeven belangrijke regels:
1. Er moet meer binnenkomen dan eruit gaan; laat je kind een budgetoverzicht maken
2. Leer je kind zichzelf te redden en niet op een ander te rekenen
3. Laat je kind inzien waarom niets zo belangrijk is als een goede financiële basis
4. Laat je kind oefenen met zakgeld en kleedgeld, bepaal zelf duidelijke voorwaarden
5. Stel heldere grenzen, anders krijg je bijspekkinderen
6. Waarschuw voor leningen; een 18-jarig brein is niet rijp voor lange termijn beslissingen
7. Stimuleer je kind om 10% automatisch te sparen

Keukentafel

De meest prangende vragen worden behandeld. ‘Hoeveel zakgeld moet ik geven?’, ‘Kan ik verbieden dat ze daar troep voor kopen?’, ‘Wie betaalt het beltegoed?’. Naast een test ‘Welk geldtype is jouw kind?’ geeft Pubers & Poen praktische tips voor aan de keukentafel. ‘Maak samen een top vijf van leukste beroepen en google hoeveel je ermee verdient.’ ‘Laat je kind een dag per week koken voor een vast bedrag.’ ‘Vertel wat er maandelijks uit gaat aan huur/hypotheek, verzekeringen en energie.’

Toverdrank

“Er is maar één echte leerschool en dat is thuis”, zegt Eef van Opdorp, veelgevraagd spreker bij ouderavonden over Pubers & Poen en adviseur in TV-programma’s. Ze heeft twee zoons en geeft geestige praktijkvoorbeelden, zoals één over haar oudste die wel even oma’s creditcard mocht lenen om toverdrank te kopen in een computergame. Hij spendeerde per ongeluk €780. ‘Leergeld!’, aldus Eef, die het terug wist te draaien. Maar de schrik zat er goed in. “Kinderen die van jongs af aan thuis leren hoe geld werkt, zijn later gelukkiger”, weet ze. “Ze hebben meer overzicht, sparen meer en komen minder snel in de financiële problemen. Als wij onze kinderen deze stappen leren dan zijn zij op hun 18e verjaardag financieel sterk. Dat is nog eens een cadeau voor een mooie toekomst.”

Winnen!

Ouders Online mag drie exemplaren van het boek Pubers en Poen weggeven. Hoe doe je mee? Klik hier!
Je kunt het boek ook online bij alle boekwinkels bestellen of via de website

Redactie Ouders Online

Meer over

Onderwerpen: 

Lees verder