Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 januari 2020

Winactie van peuter tot kleuter

Van peuter tot kleuter is een opvoedboek met een moderne inslag, gericht op jonge ouders. Vragen als wat is goed opvoeden? hoe ga je om met moeilijke momenten? en wat heeft mijn peuter of kleuter nodig? worden uitvoerig beantwoord. En we hebben goed nieuws! Wij mogen twee exemplaren weggeven! Je kunt hier meedoen.

Deze editie uit de serie: de zeven stappen naar succesvol ouderschap richt zich volledig op de ontwikkeling van peuters en kleuters en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Een belangrijke leeftijd, waarin de basis wordt gelegd van het leren omgaan met emoties en waarin je kind leert wie het zelf is. Hoe kun je jouw kind het best begeleiden bij dit prachtige, maar ook o, zo lastige proces?

Kijken door de ogen van je kind

Vanaf een jaar of twee verandert er nogal wat in het hoofd van je kind. Er zijn ineens emoties, andere behoeftes, een eigen wil, een eigen ik en dat kan deze fase behoorlijk veeleisend maken voor ouders. Je kind heeft je nu op een hele andere manier nodig dan in de babytijd. Het is prachtig hoe Montgomery de lezer meeneemt in dit proces. Het begrip en de steun voor deze lastige fases klinkt door in alle hoofdstukken. Daarnaast maakt ze goed duidelijk hoe belangrijk het is om te blijven bouwen aan de band met je kind, ook al wil je hem soms het liefst achter het behang plakken. Troost je kind zoveel je kunt is de boodschap, zo voelt je kind zich geliefd, gehoord en begrepen tijdens deze emotionele achtbaan dat het leven van een peuter en kleuter kan zijn. Accepteer je kind voor wie hij is. 

Volg de ontwikkelingen

Wat een belangrijke pijler in dit boek is, is dat het zo belangrijk is om de ontwikkeling van je kind te volgen. Hoe anders kun je jouw kind begrijpen, steunen en troosten? Montgomery neemt je mee in al deze ontwikkelingen die belangrijk zijn om te snappen waarom je kind doet zoals hij doet. Zo heeft een kind het in vrijheid ervaren van emoties nodig om ermee om te leren gaan. Dat zet zo’n woedeaanval in een heel ander daglicht. Ook heeft je kind jou nodig om deze emoties te controleren.  “Alles wat een kind heeft ben jij. Jij bent degene die de weg wijst, die het terrein kent en die je kind leert hoe het de lastigste valleien en gevaarlijkste rivieren veilig kan passeren. Het is voor een kind absoluut onmogelijk om deze reis alleen te maken. Iemand moet het kind bij de hand nemen en de weg wijzen. Gebeurt dat niet, dan wordt de reis onuitvoerbaar.”, aldus Montgomery. Naast de ontwikkeling van je kind gaat het ook over de ontwikkeling van jou als ouder. Hoe zorg je voor een veilig thuis, een goede band en hoe laat je verwachtingen los die je misschien hebt over het hebben van een kind?  

Aan de slag!

Naast alle ins en outs over de ontwikkeling van kinderen, krijg je ook enorm veel tools om in de praktijk te brengen. Zo krijg je tips om gesprekjes met je kind aan te gaan (en wanneer is daar het beste moment voor?), hoe je omgaat met verschillen in visie tussen jou en je partner over de opvoeding, word je aan het denken gezet hoe je eigen jeugd een rol kan spelen, lees je hoe je jouw kind kan helpen zelf te spelen en nog veel meer. 

Van A tot en met Z

Er blijft geen onderwerp onbesproken in van peuter tot kleuter. Kinderen die niet willen eten, moeilijk slapen of altijd filmpjes willen kijken. Of ruzie in huis, door broertjes en zusjes onderling. Maar ook wat te doen als jullie gaan scheiden en hoe je daar mee omgaat. Van peuter tot kleuter is geschreven voor alle ouders met jonge kinderen, die behoefte hebben aan een verfrissende visie op het ouderschap. Het leest makkelijk weg door de moderne schrijfstijl en omdat het zich volledig richt op het leven dat jonge ouders vaak hebben anno 2020.

Wij vinden het een dikke aanrader waarin enerzijds veel erkenning is voor de hectiek die peuters en kleuters met zich meebrengen en anderzijds de focus wordt gelegd op het versterken van de band tussen ouder en kind zonder te oordelen.

Wil jij een exemplaar van dit boek winnen? Doe hier mee!

 

Lees ook: